Cel mai mare și mai fermecător șoarece din lume - Pakarana

Pakarana este o rozătoare rară, a treia ca mărime din lume, vizibil mai mare decît pisicile și chiar decît unii cîini. El trăiește exclusiv în pădurile tropicale pe versanții munților, ei pot fi găsiți în Ecuador, Peru, Bolivia, Brazilia, Columbia și Venezuela. Animalul este foarte pașnic și prietenos, de aceea devine adesea un animal domestic.

Un pakarana adult poate cîntări 15 kg, la exterior seamănă cu un șobolan sănătos, bine hrănit, ceea ce, de fapt, și este. Dar, spre deosebire de șobolani, el nu distruge proviziile, nu face găuri, nu sînt transmițători de boli. Este un animal liniștit, dar inutil - nu prinde șoareci, nu păzește casa.

Pakarana nu este un prădător și nu te va mușca de deget, dacă nu ești obraznic. Mănîncă verdețuri proaspete, fructe și legume, dar îi place și mîncarea omului. El mănîncă încet, meticulos, cu apetit, ceea ce atrage turiștii care vor să netezească „șoarecele înfricoșător”, cum a fost numit cu mult timp în urmă. Dar el nu este deloc înfricoșător!