ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cel mai mare copac, ca volum, din lume

Generalul Sherman” – giganticul sequoia – cu o inaltime de 83,3 metri, un diametru de 7,7 metri si un volum de 1.487 metri cubi, a fost omologat de Guinness World Records, ca fiind cel mai mare „organism” de pe pamant. Specialistii i-au estimat varsta la o vechime de 2.300 – 2.700 de ani.

Uriasul sequoia (Sequoiadendron Giganteum), a carui coroana are un diametru de 33 m si ale carui ramuri incep de la o inaltime de 40 de metri, se afla in Parcul National al Arborilor de Sequoia din California, SUA, fiind unul dintre cele mai impresionante organisme de pe Pamant.

Ca numerosi alti sequoia din parc, precum General Grant Tree, acesta poarta, din 1870, numele generalului in armata unionista din timpul razboiului civil american (1861-1865), William Tecumseh Sherman.

Padurile de sequoia se intind pe coasta californiana pe o lungime de 725 km, pe o fasie ingusta, din sud-vestul Oregonului pana in centrul Californiei, niciodata la distanta mai mare de 80 km de mare. Padurile de sequoia protejate acopera o suprafata de 1.400 kmp. Cele doua specii care pot fi intalnite aici sunt: Sequoia Sempervirens sau ”coast redwood” si Sequoiadendron Giganteum sau Sequoia Gigant, ambele ocrotite prin lege. Cea de-a treia specie numita ”dawn redwood” (Metasequoia), aflata pe cale de disparitie, poate fi intalnita in China.

Sequoia face parte dintr-o specie de gimnosperma, care poate trai mii de ani, ajungand la o inaltime de 145 de metri si o circumferinta de 38 de metri. Acesti arbori gigantici au fost botezati de botanistul german Stephen Endlicher dupa numele unui sef de trib local, Sequoyah sau Sikwayi, inventatorul primului alfabet fonetic al indienilor cherokee.

Lemnul arborelui sequoia este dur, fiind imbibat puternic cu rasina, si este rezistent la foc datorita structurii spongioase a scoartei, care la randul ei poate atinge si 1 metru grosime, fiind impregnata cu substanta ce alunga insectele.

 

 

Sursa: ecomagazin.ro

Miercuri, 01 iulie 2015
Vizualizări: 1500

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
276
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
161
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
272
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
111