Cel mai strălucitor fruct în natură
Boabele întunecate ale plantei africane Pollia condensata, au fost recunoscute ca cel mai strălucit obiect de natură vie, în conformitate cu datele oamenilor de ştiinţă care studiază proprietatea de reflexie a țesuturilor biologice. Coaja irizată a fructului a depășit cu strălucirea, chiar și aripile caleidoscopice ale fluturelui morfo şi scheletul extern al gîndacului din specia Anomala aenea.
Deși, boabele acestei plante africane arată apetisant, această opinie este falsă. Se pare că strălucirea lor este doar un mod natural pentru a compensa valoarea nutritivă foarte mică și gustul prost. Pe scurt, nu judecaţi acest fruct după aspectul exterior.
Oamenii de ştiinţă cred ca o astfel de culoare strălucitoare atrage păsările, care pot fi folosite perfect pentru a răspîndi semințele. În mod evident că păsările confundă fructele cu alimentele gustoase sau le colectează pentru a decora cuiburile lor și a atrage partenerii sexuali. În plus, cu ajutorul unui astfel de luciu amplificat, planta Pollia condensata, economisește energia necesară pentru a asigura fructele cu o umplutură suculentă și hrănitoare.
Poate că momentul cel mai frapant al acestui aspect exterior strălucitor, este modul lui de obţinere. Majoritatea plantelor primesc culoarea datorită pigmenţilor. De exemplu, culoarea verde este asociată de majoritatea oamenilor cu pigmentul de clorofilă, care joacă un rol important în procesul de fotosinteză al plantelor. Dar, fructele plantei Pollia condensata nu conțin pigmenți. În schimb, ele obţin strălucire datorită unui fenomen cunoscut sub numele de colorație structurală, care anterior nu a fost, de fapt, observat la plante.
Acest fenomen se bazează pe celuloza, care face parte din coaja fructului. Coaja este formată din straturi asimetrice care reflectă aleatoriu lumina soarelui. Acest lucru oferă fructelor, în principal, nuanța albăstruie, dar atunci cînd fructul este văzut dintr-un unghi, apare de asemenea, o strălucire verde sau roșie. Dacă vom apropia fructul de ochi, acesta se aseamănă cu un mozaic. Oamenii de știință au estimat că coaja poate reflecta pana la 30 la suta din razele luminii care cad pe ea, ceea ce este echivalent cu proprietățile reflectante a oglinzii argintate.
Datorită colorării structurale în loc de pigmentare, fructul este de asemenea, capabil să păstreze străluceirea o lungă perioadă de timp. Fructele rămân tot aşa de strălucitoare, atunci cînd alte plante se ofilesc. Este cunoscut faptul că unele fructe îşi păstrează culoarea lor timp de zeci de ani după ce au fost rupte de pe plantă. De exemplu, o mostră din grădina Botanică Kew din Londra, continuă să strălucească începând cu 1974.
Cu alte cuvinte, acest fruct poate fi un mare cadou al naturii pentru decorarea oficiului. Categoric, el este o alternativă excelentă la plantele de plastic. Deși, luciul incredibil al boabelor poate să determine oamenii să creadă că planta este artificială.
Oamenii de ştiinţă speră ca cercetările ulterioare vor fi în măsură să simuleze luciul fructului pentru o utilizare în aplicații industriale și crearea unor țesături și materiale noi. Autorii studiului cred că natura poate inspira oamenii la crearea unei serii de materiale în baza materiei prime ieftine şi ecologic curate, răspîndite pe scară largă, cum ar fi celuloza.
Sursa: facepla.net