ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cel mai vestit ţăran din Europa




Îl numesc fermier rebel, agrarian revoluționar, fondator al permaculturii. Austriacul Sepp Holzer, pe sine însuşi se numeşte cel mai vestit ţăran din Europa. La moşia Krameterhof, care se află în Alpi, la o altitudine de un kilometru şi jumătate, el cultivă grădini de paradis și strînge recolte mari cu eforturi fizice minime, trăind într-o armonie deplină cu natura.

 

Sepp Holzer, întoarce pămîntului, ce suferă din cauza monoculturilor, biodiversitatea din trecut. El este cunoscut ca un om cu o gîndire globală, care călătoreşte prin lume şi împărtăşeşte experiența sa. A fost prezentat reporterilor de către organizația non guvernamentală Lumina Renașterii Omului – LuRenOm - în cooperare cu compania DAAC-ECO-PLANT SRL.

Există o părere: dacă Moldova ar fi dezvoltat sectorul agricol conform modelului lui Holzer, atunci ea ar fi inundat lumea cu produse ecologice. Dar, nici-un oficial din ramură nu a venit la întrunirea cu geniul agriculturii europene. Corespondentul "MB" l-a intervievat pe dnul Sepp Holzer. Textul interviului este prezentat după cum urmează.

 

- Metoda dvs schimbă radical clima sau pur și simplu utilizează corect resursele naturale disponibile?

- Și una, şi alta. Noi putem reda pămîntului orice formă. Eu pot mări teritoriul mic de 2-3 ori cu ajutorul crestelor înălţate prin movilire și craterelor construite manual, cu un lac în partea de jos. Chiar și în cadrul orașului am construit cratere în formă de scoici. Totodată, suprafaţa a crescut de 3 ori. Astfel se creează o zonă microclimatică.

 

- Putem folosi aceste idei pe o scară industrială sau chiar și globală?

- Desigur, acest lucru poate fi realizat pe o scară largă în întreaga lume. Principalul lucru este restabilirea echilibrului acvatic. Chiar și deșertul poate fi înverzit dacă omul înţelege clar legile naturii și le respectă cu stricteţe. Trebuie să punem întrebări naturii, să vorbim cu ea. Atunci apar idei și înţelegi cum ar trebui să procedezi. La universitatea naturii putem învăța multe şi apoi aplica în viața practică.

 

- În care țări aveți adepţi?

- Peste tot în lume există oamenii cointeresaţi: în Brazilia, Columbia, Ecuador, Thailanda, Europa, în total mai mult de 200 proiecte. În Rusia - mai mult de 40 proiecte legate de mişcarea ecologică. Oriunde nu vin, găsesc ușile larg deschise.
Însă cu 20-30 de ani în urmă am fost persecutat. Atunci am fost fermierul cel mai des penalizat (de exemplu, pentru „ne tăierea” crengilor).

 

- Metoda dvs este brevetată?

- Am o mulțime de lucruri pe care le-aș fi putut breveta. Însă, ar fi un furt de la natură. Este necesar să transmit toate informațiile obţinute de la natură, oamenilor, pentru ca în cap să se formeze un spațiul liber pentru idei noi. Altfel vei nimeri într-un blocaj.

 

- De ce experiența dvs nu este răspîndită peste tot în UE?

- Uitaţi-vă la Grecia, Spania, Portugalia. Suntem martori al unui colaps. În aceste țări am fost de multe ori în timpul consultărilor. Acolo sunt vândute nu numai terenuri, ci şi sate întregi. Mai mult de 100 de sate în stare de faliment sunt vîndute în Spania.

Majoritatea fermierilor din Europa, au încetat să se ocupe de agricultură, gospodăriile sunt lăsate în paragină. Generaţiile în vîrstă se mută la azile pentru bătrâni, copiii pleacă la oraşe. Nu există responsabilitate faţă de urmașii noștri.

Ramura este condusă de teoreticieni, iar permacultură s-a format în baza practicii. Agricultorilor le sunt date instrucțiuni de sus. Fiecărui ţăran i se ordonează cum trebuie să-şi prelucreze propriul pămînt. Toate cunoştinţele vechi sunt date uitării. Aceasta este o crimă. Un astfel de sistem duce la un eşec. Aţi trecut prin aceste obstacole, atunci drumul deja, trebuie să meargă drept înainte. Europa se prăbuşeşte în jos.

 

- În Moldova, metoda dvs poate lua rădăcini?

- Am rămas mulţumit de atitudinea prietenoasă a oamenilor din această țară și de humusul ei. Trebuie doar să învăţaţi cum să gestionaţi corect apele. Apa nu trebuie să se scurgă în mare, pînă ce nu va fi folosită pînă la ultima picătură în scopuri agricole.

Mulți dintre cetățenii dvs dispun de terenuri, acestea pot fi mărite cu ajutorul metodei mele. Puteţi amenaja teritoriul în formă de peisaj frumos „multifigurin”, protejat de foc, vînt, inundaţii, zgomot. Acolo puteţi cultiva legume, fructe, pomuşoare, creşte diferite animale și pește. Este necesar să îngrădiţi terenul cu o creastă înaltă de 3 metri şi să creaţi în jur, un meandru acvatic.

Este vorba nu doar de o tehnologie nouă, ci de o viziune a lumii complet diferită, o altă atitudine faţă de pământ şi bunurile naturale. Acesta este un aspect important care în curînd poate modifica țara dvs.

Iar, grădinile abandonate pot fi restabilite cu ajutorul porcilor. Puteți face ocoluri şi le împărţi, iar apoi un an întreg să mutaţi animalele dintr-un ţarc în altul. Pământul va avea timp să se recupereze şi să se odihnească, apoi va răsări o vegetație luxuriantă.

Porcii ară solul cu botul. Râturile lor sunt aidoma unor pluguri care nu au nevoie de reparații. Și încă mai lasă îngrășăminte organice ... care îndată nimeresc în sol. După porci, trebuie să plantaţi legume, porumb, floarea soarelui, ridichi, cereale. Şi se începe o viață activă a solului, se restabilesc populațiile de bacterii utile ...

 

- Cum aţi ajuns la metoda dvs revoluționară?

- Am învățat de sine stătător, în mod automat, din copilărie. Am aruncat primele semințe în pământ la o vîrstă de 5 ani. Și de atunci, continui să semăn ... În condiții extreme - în munți, printre stînci.

Am primit pămîntul în moștenire. Aveam pe atunci 19 ani. Și am început să refac totul. Mi se spunea că nu trebuie să plantez pomi fructiferi în pădure, deoarece acest lucru duce la deșertificarea pădurii. Legumele şi cerealele nu pot fi semănate împreună ... Tot ce făceam era interzis. Construirea iazurilor a fost în genere interzisă. Dar, eu mergeam înainte. Am învățat să apăr ceea ce fac.

Procesele de judecată ajungeau în cele mai înalte instanțe. Însă, eu am cîștigat. Știința a recunoscut metoda mea de gospodărire şi o susține. Nu am nevoie de nici-un fel de subvenții. Deoarece cea mai mare dotaţie o primesc de la natură. Şi nu am nevoie de nimic de la UE.

 

- Și culturile exotice? Folosiţi sere?

- La moşia mea am de toate. Portocale și lămâi cresc în Alpi de dragul experimentului. Copacul creşte 3-4 ani și moare. Strugurii și kiwi cresc la noi la o altitudine de 1300 metri deasupra nivelului mării, pe o stîncă. Am ţinut chiar şi papagali ara în seră. Am crescut şi așa-numitele insecte dăunătoare pentru a învăța, cum să schimb biologic populaţia insectelor.

La mine se simt bine urșii bruni, căprioare, pești, crabi, iepuri, oi, porci, vaci, papagali, şerpi - mai mult de 30 de specii diferite. Acest lucru nu este deloc ușor. Pentru toate speciile am nevoie de autorizații speciale.

 

- Nu doriţi să creați o aşezare ecologică cu panouri solare şi turbine eoliene?

- Eu consult astfel de așezări prin întreaga lume. Am grupuri anuale de instruire. Acești oameni învață înșiși și apoi învăța pe alţii. În Austria, am de asemenea, astfel de grupuri. Oamenii au înţeles conceptul de permacultură a lui Holzer.

 

- Care este sensul global al misiunii dumneavoastră?

- Am crescut cu această idee, din copilărie am învățat să comunic cu natura, să mă apăr împotriva birocraților și să continui munca mea în toată lumea. Cred că natura însăşi m-a însărcinat cu această misiune.

 

***

 

Самый известный крестьянин Европы

"Oamenii pretutindeni, în general, au uitat să citească corect natura şi în special, să gestioneze apele. De exemplu, cursul apei din vîlcele este canalizat prin drenaj şi teritorii adiacente de mai sus seacă și devin infertile. Apoi, ele sunt abandonate. Este o greșeală tipică. Urmăresc acest lucru prin toată lumea. Pe terenurile valorificate sunt cultivate monoculturi, care concurează una cu alta, devenind slăbite, dependente de sprijinul continuu efectuat prin prelucrare și chimie. Fructele și legumele îşi pierd valoarea. Dispare interacțiunea simbiotică. Atunci cînd există o simbioză de o varietate de soiuri, plantele se ajută reciproc pentru a supraviețui.

Pământul trebuie să fie tratat ca şi mama, atunci el te răsplăteşte cu generozitate".

 

***

 

"Am un proiect pentru oamenii care în genere nu au pămînt. Pe acoperiș, pe pervazul ferestrei, pe o terasă anexată de peretele casei, chiar și în baza crestelor deluroase din deșeuri organice, pot fi cultivate legume de înaltă calitate. Într-un apartament dintr-o casă cu mai multe niveluri puteţi amenaja un deal din iarbă, biomasă, în grilă, în formă de cârnaț, fertilizaţi, umeziţi şi creșteţi legume minunate. Acest lucru poate fi făcut chiar şi pe pilonii de telegraf, în special, pe terenurile de la moşii. Cel mai important lucru este dorința".

 

Autor: Oleg Daşevski 

 

 

Sursa: vedomosti.md

 

ABONAȚI-VĂ
Joi, 08 noiembrie 2012 15:34
Vizualizări: 2896

Citiţi de asemenea

Haideți să ne amintim programa școlară, să zicem, de literatură. Și să începem, de exemplu, cu clasicii. Ce studiem la ș...
84
La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
219
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
342
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
444