ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cele mai calde locuri de pe Pământ




 

Căldura mistuitoare

Vara este, de obicei, un sezon mult-așteptat al anului după frigul iernii. Dar pe Pământ există unele locuri extreme, în care lunile mai calde nu sunt amintite cu mare bucurie. Căldura din aceste regiuni este de așa grad, încât literalmente ajunge la limitele posibilităţilor pentru ființele umane. Vă propunem să vizitaţi galeria cu 10 cele mai calde locuri din lume, cum ar fi Valea Morţii - Death Valley în Statele Unite ale Americii.

 

Dallol, Etiopia

 

Самые жаркие места на Земле

 

 

Acest oraș sfâşiitor situat în depresiunea naturală Afar, Etiopia, ocupă primul loc pentru cea mai înaltă temperatură medie anuală înregistrată vreodată. În perioada 1960-1966, temperatura medie în Dallol a fost 34,4 ° C (în timpul zilei mercurul a fost în creștere în mod regulat peste 38 ° C). Trebuie remarcat faptul că aceste cifre sunt medii anuale, ceea ce înseamnă că temperatura pe tot parcursul anului în Dallol scade doar ușor. Astfel, căldura aproape niciodată nu dispare în orice timp al anului.

Astăzi Dallol este un oraș-fantomă, dar în 1960 a fost o aşezare miniera. Printre atracţii moderne sunt menţionate depozitele hidrotermale uimitoare. De asemenea, este interesant de observat faptul că depresiunea Afar, în care este situat Dallol, este regiunea vulcanic activă, situată nu departe de vulcanul cu același nume. Astfel, se pare că căldura vine în oraș din toate direcțiile - de la soarele de sus și lava clocotită din jos.
 

Tirat Zvi, Israel

 

Самые жаркие места на Земле

 

 

Tirat Zvi este un kibbutz religios din Israel, situat în valea Beit She'an, la 220 de metri sub nivelul mării. Deși situat în apropierea râul Iordan, care menține fertilitatea solului din regiune, în lunile de vară soarele literalmente arde valea. În iunie 1942, în așezare a fost înregistrată cea mai mare temperatură din toată Asia - 53,9 ° C.

Pentru a scăpa de căldură, coloniștii adesea se cufundă în bazine alimentate de izvoare, iar fiecare casă este echipată cu o marchiză, care oferă umbră.

 

Timbuktu, Mali

 

Самые жаркие места на Земле

 

 

Orașul Timbuktu se mândrește cu o istorie bogată și fascinantă. Fiind situat la intersecția drumurilor comerciale antice sahariene, acesta a fost cândva un centru înfloritor științific și punctul de reper al Islamului în întreaga Africă. Deși orașul menține o populație permanentă, fiind de asemenea și un loc de păstrare a celei mai mari colecţie de manuscrise vechi, Timbuktu cedează încet în faţa deșertul Sahara care înaintează. Problema locală principală este deșertificarea, în oraş apar dune mari și străzile sunt adesea îngropate sub nisipul îngrămădit de vânt.

Temperatura aici depăşeşte valoarea maximă admisă, deseori căldura a fost înregistrată la nivelul peste 55 ° C. Vestea bună este că în apele reci ale râului Niger se poate scufunda la doar 24 km din afara oraşului.

 

Kebili, Tunisia

 

Самые жаркие места на Земле

 

 

În mod ironic, oază Kebili în deșert, situat în centrul orașului Tunis - este locul în care oamenii se salvează de căldura din Africa de Nord. Cel puțin aici cresc palmierii, oferind umbră și apă rece. Dar chiar și așa, oazei Kebili nu îi sunt străine temperaturile ridicate: aici mercurul se ridică la nivelul de 55 ° C și această cifră este de una dintre cele mai ridicate înregistrate în Africa.

Cu toate acestea, oraşul este pitoresc și merită o vizită în ciuda climei extreme. Oamenii trăiesc aici aproape din timpurile când omul modern a pus piciorul pe suprafața pământului: există dovezi incontestabile că Kebili a fost populat acum 200000 de ani.

 

Rub al Khali, Arabia

 

Самые жаркие места на Земле

 

 

Fiind cel mai mare deşert de nisip neîntrerupt din lume, Rub al Khali, acoperă aproape o treime din Peninsula Arabică și este situat pe teritoriul Arabiei Saudite, Omanului, Yemenului şi Emiratelor Arabe Unite. Desigur, aici e cald. Cald și uscat. Mercurul ajunge la 56 ° C și nu există răgaz de la căldură, deoarece cantitatea precipitațiilor anuale abia ajunge la 3 cm.

Deșertul Rub al Khali este atât de neprimitor pentru oameni că niciodată nu a fost trecut pe jos până în februarie 2013, atunci când o echipă din Africa de Sud a fost capabilă să-l depăşească.

 

El Azizia, Libia

 

Самые жаркие места на Земле

 

 

La 13 septembrie 1922 orașul El Azizia a intrat în istorie când stația meteo locală a înregistrat cea mai ridicată temperatură măsurată pe Pământ - mistuitoarele 58 ° C. Recordul a durat 90 de ani până când Organizația Meteorologică Mondială nu a anunțat în 2012 că datele din 1922 au fost eronate.

Deși înregistrarea El Azizia a fost anulată, nu există nici o îndoială că regiunea este în măsură să demonstreze astfel de indicatori, pentru că temperaturile locale de vară ajung în mod regulat la 48,9 ° C. Mai mult, înregistrările făcute în orașul libian Ghadames, de asemenea, sunt foarte aproape de nivelurile record.

 

Death Valley, Statele Unite ale Americii

 

Самые жаркие места на Земле

 

 

Death Valley situată în deşertul Mojave din California este regiunea cea mai joasă, mai caldă și mai uscată din America de Nord care deține recordul mondial pentru cele mai înalte temperaturi de 56,7 ° C. În 2012 Organizația Meteorologică Mondială a premiat Death Valley, când s-a dovedit că deținătorul recordului anterior, El Azizia, a arătat cifre eronate.

Deși peisajul arzător la soare într-adevăr ajunge la limitele posibilităţilor, formele de viață reuşesc să existe şi aici. Pe timp de noapte ies din ascunzătoare râşii, vulpile şi rozătoarele, şi pe cele mai înalte puncte ale regiunii găsesc hrana muflonii canadieni. Atunci când ploaia totuşi cade pe aici, din temniţele aride apar plantele arse și acoperă partea de jos a văii cu flori colorate. Uneori se pare că acest loc este un paradis al magiei. Death Valley este casa pietrelor misterioase în mișcare care lasă adăpostul lor ca o dovadă de mișcare, deşi nimeni niciodată nu a văzut cu ochii procesul de mișcare.

 

Munţii Focului, China

 

Самые жаркие места на Земле

 

 

Este evident că Munţii Focului, situaţi în lanţul muntos chinez Tien Shan, îşi datorează numele ravenelor spectaculoase care au crestat baza din gresie roșie, asemănătoare cu flăcări. Dar numele a apărut şi pentru alte motive, acești munți sunt foarte fierbinţi.

Deși din lipsa staţiunii meteo înregistrările directe ale temperaturii nu sunt efectuate, satelitul NASA, echipat cu un aparat spectral de valoare medie a câmpului (un dispozitiv de măsurare a temperaturii la suprafața planetei din spațiu) a înregistrat una dintre cele mai ridicate temperaturi din istoria măsurărilor: 66,8 ° C. Această cifră înregistrată în 2008 a fost cea mai mare din lume pentru acel an.

 

Badlands, Australia

 

Самые жаркие места на Земле

 

 

Australia este cel mai uscat continent locuit de pe Pământ, cea mai mare parte din el este un deșert. Din moment ce în această regiune locuiesc puţini oameni, datele precise de temperatură practic sunt absente. Pur și simplu nu există nici un motiv de a avea o stație meteorologică complexă în aceste regiuni.

Cu toate acestea, există dovezi de temperaturi mistuitoare locale, mai ales în perioadele de secetă, atunci când nu există nici o acoperire de nori pentru a ascunde nisipurile fierbinți de soarele nemilos. În anul 2003, care a fost deosebit de cald din cauza fluctuațiilor de temperatură sudică, El Niño, satelitul NASA a înregistrat în așa-numita regiune Badlands temperatura de 69,3 ° C.

 

Dasht-i-Lut, Iran

 

Самые жаркие места на Земле

 

 

Iată cel mai fierbinte loc de pe Pământ. Deşertul Dasht-i-Lut este atât de uscat și abandonat, că acolo pur și simplu nimeni nu are cine să observe regulat temperatura. Da, acolo o astfel de muncă ar putea fi pur și simplu groaznică.

Deoarece întreţinerea stației meteo în acest deșert nu este valabilă, satelitul NASA a reuşit să măsoare temperaturile de acolo din spațiu în timpul studiului de șapte ani. Timp de cinci din acei ani - 2004-2007 și 2009 - cel mai fierbinte loc de pe Pământ a fost anume deşertul Dasht-i-Lut. În 2005 a fost înregistrată temperatura de 70,7 ° C şi acest lucru a fost cel mai înalt indiciu din cele confirmate oficial de pe Pământ.

 

 

Sursa: facepla.net

 

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
163
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
132
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
124
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
322