Cele mai curate ţări din lume
Albania
Republica Albania (din alb. Shkiperia –ţara vulturilor) este situată în partea de sud-est a Europei şi în partea de vest a Peninsulei Balcanice; ea se extinde de la nord la sud de-a lungul coastei Mării Adriatice și Mării Ionice. Suprafaţa totală - 28 748000 km2.Territoriul ţării este împărțit în două părți: prima, situată de-a lungul coastei Mării Adriatice, este ușor deluroasă şi partea muntoasă care se află la nord, est și sud. Munţii acoperă 70% din teritoriu. La nord sunt situaţi Alpii Albanezi de Nord, stîncoşi şi calcaroşi, disecaţi de vai adînci în formă de canion, rîul muntos Drin și afluenții lui. La est, crestele muntoase sunt mai netede (cu cel mai înalt vîrf din ţară - Golem Korab - 2764 m). De la est la vest, acestea sunt tăiate de văi adînci ale rîurilor Drin Negru, Mati, Shkumbini, Devoli. La sud sunt situaţi munţii mici (600- 2.000 m) care apoi trec în munții Pindus, în nordul Greciei. Cîmpia litorală de vest are 15-40 km (uneori este mlăştinoasă), mărginită de lagune marine. Strîmtoarea Kerki la sud, separă Albania de Insulele Ionice, iar strîmtoarea Otranto - de Peninsula Italică. Teritoriul Albaniei este seismic. Cele mai puternice cutremure au avut loc în 1372, 1905,1926,1960, 1979. Clima părţii litorale a țării este subtropicală, mediteraneană, cu ierni calde şi umede (temperatura medie în luna ianuarie constituie +4 ° la nord şi +7 ° la sud), veri calde și uscate (temperatura medie în luna iulie constituie +25 ° la nord şi de la + 28 ° până la -+ 38 ° la sud ), precipitații (1100-1800 mm pe an) cad în principal toamna tîrziu şi iarna. Clima din interiorul părţii muntoase a Albaniei, este temperat continentală cu ierni reci (înghețuri pînă la -15° - -20 °) , veri umede și nu atît de fierbinţi( pînă la 2500 mm de precipitaţii pe an). Vara, în sud-vestul țării suferă de secetă.
Albania, la fel ca vecinii ei din Europa de Est, nu face parte din categoria țărilor cu o ecologie impecabilă. Dar, deoarece industria țării nu a lucrat la o capacitate maxima (PIB pe cap de locuitor constituie doar $ 6000) și țara a fost supusă industrializării totale, Albania produce puţine gaze cu efect de seră. Cu toate acestea, tendința de a utiliza sobele pentru încălzire, permite Albaniei să câştige 47.7 puncte după indicele poluării aerului în interiorul casei.
Israel
Israel, în mod oficial, statul Israel, situat în sud-vestul Asiei pe malul de est al Mării Mediterane. La nord, ţara îşi are frontiera cu Libanul,la nord-est - cu Siria, la est - cu Iordania și Cisiordania, la sud-vest - cu Egiptul și Fîșia Gaza. Statul a fost proclamat pe 14 mai 1948 printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU, nr.181, adoptată la 29 noiembrie 1947 (vezi Planul Națiunilor Unite pentru împărţirea Palestinei). Conform Declarației de Independență, Israelul este un stat evreu. În acelaşi timp, Israelul este un stat multietnic și democratic, în care, împreună cu evreii, au drepturi egale și toate alte grupuri religioase și etnice: arabii musulmani, arabii creștini, druzi, beduini, samariteni, cerchezi, etc. În special, druzii și beduinii, partidele arabe sunt reprezentate în Knesset.
72 de milioane de israelieni se bucură de calitatea apei, aerului, concurînd cu cele mai curate țări europene. Speranța de viață aici este de 81 an. În ciuda secetei, Israelul promovează o politică competentă în privinţa pădurilor mici. Flagelul țării, sunt pesticidele care afectează aprovizionarea cu alimente sănătoase.
Sursa: bambooclub.ru