Cele mai eficiente remedii de prevenire a virozei
Tradițional, primăvara este perioada infecțiilor respiratorii. Cu toții suntem pregătiți moral pentru sezonul ARVI și pentru astfel de cazuri avem un plan de acțiuni bine stabilit și o aprovizionare propice cu medicamente. Iarna trecută a fost une deosebit de caldă și a creat condiții favorabile pentru progresiuni de viruși: un cuvânt frumos, dar înfricoșător, „coronavirus” a fost adăugat la setul familiar.
De ce nu trebuie să te panichezi și cum să-ți protejezi sănătatea — analizăm în articol.
Ce au în comun ARVI, gripa și coronavirus
În fapt, compararea acestor categorii între ele nu este întocmai corectă. Cert e că ARVI este denumirea generalizată pentru bolile respiratorii, transmise prin picături și pe cale aerienă, aceste boli afectează părțile superioare sau inferioare ale sistemului respirator. Gripa și coronavirusul sunt tipuri de ARVI.
În acest sens, respectivele infecții sunt „rude”, chiar și primele simptome manifestate sunt similare: nasul înfundat, tusea, dureri de corp, febră. De asemenea, și gripa, și coronavirusul au multe varietăți, și ”călătoresc” acestea prin lume în grupuri. E o tendință normală: unii viruși își reduc activitatea, alții încep să devină activi, iar alteori apar viruși noi. În 2019, COVID-19 a devenit un astfel de nou venit.
Virologii afirmă că, în timp, umanitatea va ajunge să-l cunoască și să învețe cum să-i facă față. Așa cum s-a întâmplat și cu majoritatea tipurilor de virus gripal.
Ne-a reușit să demitizăm gloria înfricoșătoare a coronavirusului? Nu este o infecție atât de necunoscută, ci doar una dintre variațiile de ARVI.
Ne înspăimântă pentru că a apărut relativ recent și corpul uman nu a dezvoltat încă mecanisme de apărare eficiente. Acesta este motivul pentru care acum mortalitatea cauzată de coronavirus în raport procentual este mai mare decât cea provocată de gripă. În februarie 2019, cifra dată a constituit 2% față de aproximativ 0,05-0,1% respectiv. Concomitent, în termeni numerici, gripa este mai mortală decât virusul nou. Potrivit OMS (Organizația mondială a sănătății), anual gripa ucide până la 600 mii de vieți.
O concluzie importantă din aceste statistici este că trebuie luate măsuri pentru a reduce riscul de infecție. Și aici fiecare este responsabil de propria sănătate.
Cum să te protejezi
Vestea bună: aproape pentru toate infecțiile respiratorii, există o serie comună de măsuri preventive, care sunt destul de eficiente. Iar noul COVID-19 nu este o excepție.
Principiul de bază — evită contactul prelungit și direct cu persoanele infectate. Exact ca toate bolile respiratorii, gripa și coronavirusurile sunt transmise prin picături de aer. Prin urmare, nu sta în zona de contact direct cu „produse” de strănut sau tuse.
Iată ce-ți recomandă experții:
Consolidează-ți imunitatea. Acest lucru trebuie făcut în mod constant, dar în perioada epidemiei este deosebit de important să ai un regim alimentar echilibrat și să nu-ți suprasoliciți organismul. Un somn sănătos, buna dispoziție și lipsa de stres oferă +100 mecanismului tău de apărare.
Fortifică măsurile de igienă personală. Dezinfectarea pielii reduce semnificativ riscul de infecție. Gelul antibacterian Cosmeplant cu extract de mușețel te va ajuta în acest sens — fiola de 50 ml. o poți purta cu tine permanent, și, la propriu, să te speli pe mâini din mers. O soluție perfectă dacă trebuie să mergi la cumpărături sau să te deplasezi cu transportul public.
Aerisește încăperile. Curenții puternici de aer și temperaturile scăzute sunt inamicii virușilor. Părăsește camera pentru toată perioada de ventilație, pentru a nu sta în curent.
Gelul antibacterian Cosmeplant curăță perfect pielea și în același timp o hidratează. Extractul de mușețel oferă proprietăți dezinfectante și antiseptice. Poți alege produsul de 200 ml. pentru activitățile tale de birou sau 50 ml. — pentru deplasări și călătorii.
Există, desigur, medicamente care sunt indicate pentru prevenirea infecțiilor virale. Dar aici nu vom da asemenea recomandări, îi lăsăm pe medicii profesioniști să facă acest lucru.
Să ne oprim separat pe subiectul măștilor medicale de unică folosință. Un aspect care îi deranjează pe mulți. Se zvonește că a devenit dificil să le achiziționezi, și acum nu mai este nici o șansă.
Iar noi știm sigur — șanse mai sunt. Specialiștii subliniază că măștile blochează răspândirea infecției de la cei contaminați, dar sunt ineficiente asupra celor sănătoși. Adică, dacă o persoană cu simptome va strănuta, fiind în mască, majoritatea virușilor vor rămâne în ea. Dar dacă persoana infectată fără mască va strănuta lângă cineva sănătos care poartă mască, particulele de virus vor cădea inevitabil pe piele sau pe membrana mucoasă a ochiului. Respectiv, probabilitatea de infecție este destul de mare. Deci, aceste remedii, sigur, sunt necesare, dar nu pentru toți fără excepție.
Recomandare: dacă simți că te-ai îmbolnăvit — nu ieși în societate. Iar dacă acest lucru nu poate fi evitat, puneți o mască, așa îi protejezi pe cei din jur.