ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cele mai toxice pesticide și efectul lor asupra omului

Pesticidele sunt substante chimice folosite impotriva bolilor si daunatorilor in agricultura. Aceste substante sunt folosite de foarte mult timp unele fiind produse naturale (sulf, piretru).

Datorita cresterii agriculturii si datorita adaptarii daunatorilor la substantele deja existente a fost nevoie de noi substante si astfel dupa 1944 s-a dezvoltat industria pesticidelor de sinteza.

Acestea reprezinta o sursa de risc toxic datorita remanentei in sol, plante si in organism.

Anumite pesticide nu pot fi degradate de catre microorganisme sau de echipamentul enzimatic al organismului uman si de aceea se acumuleaza in organe, sol si plante.

Multe pesticide au fost interzise dar inca mai exista multe care inca se folosesc in agricultura.

Dupa domeniul de actiune acestea pot fi: erbicide, fungicide, insecticide, acaricide, nematocide, rodenticide etc.

Pesticidele ce se acumuleaza in vegetale prezinta un risc crescut pentru om pentru ca acestea constuie hrana omului si a animalelor, care sunt la randul lor hrana pentru om. Astfel se ajunge la un nivel foarte mare de pesticide in organismul uman.

Pesticidele pot fi toxice direct, atunci cand substanta activa produce efecte vizibile si indirect, prin substantele ce rezulta din prelucrarea pesticidelor de catre organism. Toxicitatea indirecta se manifesta pe o perioada lunga si poate duce la mutatii, cancer, malformatii si sterilitate.

In acest moment, la nivel mondial, se testeaza remanenta in apa, sol si alimente a peste 450 de pesticide.

Exista o diferenta mare, in ceea ce priveste cantitatea de pesticide, intre produsele consumate nespalate, spalate sau procesate. Prin spalare o parte din cantitatea de pesticide dispare, deci spalati fructele si legumele inainte sa le consumati.

Multe pesticide nu pot fi degradate biologic si se acumuleaza la nivelul ficatului sa la nivelul tesuturilor adipoase si pot produce intoxicatii grave in momentul in care o persoana slabeste sa zicem 20-30 Kg/3-4 luni, pentru ca acestea sunt eliberate in organism. Acest lucru este valabil pentru toate toxinele ce se acumuleaza in stratul adipos. Daca doriti sa slabiti, slabiti treptat si nu prin diete/pastile etc. ce scad foarte rapid greutatea. Slabind treptat organismul poate sa elimine sau sa transforme substantele toxice si astfel nu mai are loc intoxicarea persoanei respective.

In anii ’90 s-a observat o crestere a cazurilor de infertilitate la femei si barbati dar si in cazul animalelor. Se considera ca de vina sunt pesticidele care ataca sistemul endocrin, sinteza hormonilor si deci sistemul reproducator al mamiferelor.

In tabelul de mai jos gasiti lista celor mai periculoase pesticide.

Cele mai toxice pesticide (substanta activa)

Denumire

Denumire

Denumire

Aldrin

Etilen oxid

Metil – paration

Aldicarb

Endrin

Crocidolit

Clordecon

1,2 – Dibrometan

Hexaclorbenzen

Clordan

Dinoseb

Compusi ai mercurului

Clordimeform

Captafol

Bromura de metil

DBCP

Binapacryl

Paration

DDT

HCH

Pentaclorfenol

Clorbenzilat

Heptaclor

Trifenil policlorurat

2,4,5 – T

Lindan

Bifenil polibromurat

Dieldrin

Mirex

Bifenil policlorurat

Diclor etilena

Paraquat

2,3 – dibrompropil fosfat

Fluoracetamida

Toxafen

Din pesticidele din tabelul de mai sus unele au fost interzise, ca pesticid, dar sunt inca folosite in alte industrii cum ar fi cea a maselor plastice, a solventilor si in industria farmaceutica.

Pentru a vedea ce efecte are fiecare pesticid asupra organismului uman si asupra altor organisme puteti accesa link-urile din tabelul de mai sus.

Dupa cum probabil ati citit si in presa in foarte multe produse alimentare au fost gasite pesticide.

Cele mai contaminate produse fiind lamaile, portocalele, grapefruit-ul, strugurii de masa, merele, salata si spanacul.

Pesticidele nu afecteaza mediul doar prin efectul toxic asupra plantelor si animalelor ci si prin contaminarea atmosferei si distrugerea stratului de ozon (bromura de metil).

In acest moment nu puteti face foarte multe pentru a va proteja de aceste substante dar puteti reduce cantitatea de pesticide ce intra in organism prin spalarea fructelor si legumelor, prin alegerea atenta a furnizorilor de alimente sau consumul alimentelor din productia proprie.

Ultima varianta, productia proprie, nu este disponibila pentru multe persoane si chiar si asa cei care isi produc propria hrana folosesc pesticide si ingrasaminte chimice pentru a creste productia, fara sa ia in considerare efectele substantelor folosite.

Mai grav este ca cei care fac agricultura doar ‘din auzite’ folosesc cantitati mult mai mari de substante decat ar trebui si astfel cantitatea de substante toxice este, de obicei, mai mare decat in cazul produselor din unitatile agricole mari care nu vor sa iroseasca substantele respective din trei motive:

- orice cantitate peste cea recomandata reprezinta costuri suplimentare inutile

- folosirea incorecta a pesticidelor si a ingrasamintelor chimice poate duce la scaderea productiei si nu la cresterea acesteia

- daca sunt supusi unui control si produsele lor au substante toxice peste limita maxima admisa acestea vor fi distruse.

 

 

Sursa: cesamancam.ro

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 24 mai 2015 11:07
Vizualizări: 17316

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
163
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
132
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
124
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
322