Celule solare capabile de auto-curaţare, effectuate după tehnologii spaţiale
Celule solare capabile de auto-curaţare, effectuate după tehnologii spaţiale
Tehnologia de auto-curaţare a panourilor solare de praf, folosită în sistemele spaţiale pe suprafeţe de Marte şi de Lună, va fi implementată pe Pământ, pentru a menţine curăţenia panourilor fotovoltaice la centrale electrice de energie solară.
Lucrând împreună cu specialiştii de la NASA, Malay Mazunder de la Universitatea din Boston, a dezvoltat iniţial tehnologia pentru a menţine puritatea panourilor solare, instalate pe roboţi.
Poluarea cu praf a suprafeţei panoului solar poate reduce eficienţa lui cu 80%. Şi după cum condiţiile sterile de pe suprafaţa planetei sunt absente, acestă problemă atinge absolut toate panourile solare, instalate pe acoperişurile caselor în mediul urban şi în deşert, bogat cu soare.
Recent, la o reuniune a Societăţii Americane Chimice şi comunităţii ştiinţifice a fost reprezentată o tehnologie de auto-curatare a panourilor fotovoltaice.
Este foarte avantajos de a amplasa centrale electrice solare mari în regiunile de deşert, care au cel mai mare număr de zile însorite, iar pământul nu este potrivit pentru utilizarea agricolă. Dar, din cauza vântului puternic şi furtunilor de praf, cantitatea de praf poate atinge 17 kilograme pe un kilometru2 pe lună. În acelaşi timp, potrivit profesorul Mazunder, 4 grame de praf pe un metru2 de suprafaţă fotovoltaică poate reduce eficienţa cu 40%. Prin urmare, întreţinerea panourilor curate, situate pe teritoriul de mulţi kilometri, este una dintre cele mai mari dureri de cap ale proprietarilor de astfel de structuri. Curăţarea manuală este ineficientă, iar lipsa de apă in deşert, complică sarcina.
Sistemul de purificare a panourilor fotovoltaice include senzorii, care determină gradul de contaminare a suprafeţei şi o acoperire specială prin electroliză. Dacă unitatea de control primeşte semnal de la sistemul de senzori despre necesitatea de curăţare a panoului de praf, acesta trimite un impuls electric ondulator, care, răspândindu-se pe suprafaţa acestuia, curăţă până la 90% de praf depus.
Este o tehnologie unică, care nu necesită nici o picătură de apă şi nici o acţiune mecanică. Şi, deşi în prezent doar 0,04% din suma globală de energie electrică este produsă de panouri solare, popularitatea energiei regenerabile este în creştere. Folosirea tehnologiei Mazunder va creşte eficienţa panourilor solare şi va reduce costurile de energie solară.
Sursa cu link pe www.bbc.co.uk