ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Celulele stem ale viitorului copil protejează sistemul cardiovascular al mamei
 

 

Un grup de oameni de ştiinţă, care a inclus reprezentanţii din mai multe universităţi din Statele Unite, a făcut o descoperire senzaţională: se pare că copilul nenăscut, fiind în uter, ajută mamei să lupte cu maladiile sistemului cardiovascular, folosind propriile celule stem.

Oamenii de ştiinţă au efectuat o activitate la o scară mare, care a vizat studiul detaliat al fenomenelor de microchimerism. Cercetătorii au reuşit sa obţină dovezi experimentale că celulele fetale stem sunt capabile să migreze în zonele deteriorate ale sistemului cardiovascular al mamei şi astfel să "restaureze" aceste locuri.

Motivul care a dat naştere la anchetă au fost statisticile neobişnuite. În analiza statistică a cazurilor pe cardiomiopatie cercetătorii au observat că la 50% din femeile gravide boala dispare de la sine, fără nici un tratament. În scopul de a determina cauza acestui fenomen, oamenii de ştiinţă au realizat studii pe şoareci şi au utilizat o proteină verde fluorescentă.

În timpul experimentului s-a observat un efect ciudat al celulelor stem ale fătului asupra organismul mamei. Esenţa efectului a fost că celulele stem ale copilului în contact cu fluxul sanguin al mamei au răspuns la aşa-numitele semnale de "ajutor" şi imediat "s-au grăbit să repare problema". Datorită proprietăţilor sale, celulele stem se transformă în componente lipsite ale sistemului cardiovascular. Ca urmare, boala dispare de la sine.

Este demn de remarcat faptul că oamenii de ştiinţă nu s-au pripit să termine experimentul şi au decis să verifice modul în care celulele fetale stem vor afecta ţesutul din corpului mamei. Dar în acest caz, ei au confirmat încă o dată faptul că celulele stem oferă asistenţă doar zonelor afectate de cardiomiopatie. Cercetătorii au identificat aceste celule. S-a dovedit că acestea au un potenţial foarte mare pentru transformare în ţesutul cardiovascular. Această capacitate se manifestă chiar şi în laborator.

 

Autor: Alexandru Smolii

 

 

Sursa: sbio.info

 

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 25 februarie 2012 12:29
Vizualizări: 2029

Citiţi de asemenea

Un copac frumos banyan pe plaja Waikiki, Hawaii...
77
Nu există oameni care nu au nimic bun în ei, la fel cum nu există oameni absolut răi. În fiecare suflet există și bune ș...
79
Lansarea incitantă a Inițiativei pentru antreprenoriatul feminin la începutul lunii octombrie a oferit femeilor o ocazie...
84
Doar că majoritatea oamenilor nu știu despre acest lucru, motiv pentru care apar toate nenorocirile lor. Și primul mirac...
78