ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Celulele stem ale viitorului copil protejează sistemul cardiovascular al mamei
 

 

Un grup de oameni de ştiinţă, care a inclus reprezentanţii din mai multe universităţi din Statele Unite, a făcut o descoperire senzaţională: se pare că copilul nenăscut, fiind în uter, ajută mamei să lupte cu maladiile sistemului cardiovascular, folosind propriile celule stem.

Oamenii de ştiinţă au efectuat o activitate la o scară mare, care a vizat studiul detaliat al fenomenelor de microchimerism. Cercetătorii au reuşit sa obţină dovezi experimentale că celulele fetale stem sunt capabile să migreze în zonele deteriorate ale sistemului cardiovascular al mamei şi astfel să "restaureze" aceste locuri.

Motivul care a dat naştere la anchetă au fost statisticile neobişnuite. În analiza statistică a cazurilor pe cardiomiopatie cercetătorii au observat că la 50% din femeile gravide boala dispare de la sine, fără nici un tratament. În scopul de a determina cauza acestui fenomen, oamenii de ştiinţă au realizat studii pe şoareci şi au utilizat o proteină verde fluorescentă.

În timpul experimentului s-a observat un efect ciudat al celulelor stem ale fătului asupra organismul mamei. Esenţa efectului a fost că celulele stem ale copilului în contact cu fluxul sanguin al mamei au răspuns la aşa-numitele semnale de "ajutor" şi imediat "s-au grăbit să repare problema". Datorită proprietăţilor sale, celulele stem se transformă în componente lipsite ale sistemului cardiovascular. Ca urmare, boala dispare de la sine.

Este demn de remarcat faptul că oamenii de ştiinţă nu s-au pripit să termine experimentul şi au decis să verifice modul în care celulele fetale stem vor afecta ţesutul din corpului mamei. Dar în acest caz, ei au confirmat încă o dată faptul că celulele stem oferă asistenţă doar zonelor afectate de cardiomiopatie. Cercetătorii au identificat aceste celule. S-a dovedit că acestea au un potenţial foarte mare pentru transformare în ţesutul cardiovascular. Această capacitate se manifestă chiar şi în laborator.

 

Autor: Alexandru Smolii

 

 

Sursa: sbio.info

 

Sâmbătă, 25 februarie 2012
Vizualizări: 1620

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
217
În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
409
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
292
Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, ace...
419