Centrala electrică a mareelor lîngă coasta chineză (+Video)
Și chinezii, și olandezii sunt cunoscuţi pentru proiectele lor mari de transformare a peisajelor. De exemplu, în China au fost inundate teritorii vaste pentru ca hidrocentrala electrică să funcționeze pe rîul Yangtze. Olandezii, dimpotrivă, câştigă treptat suprafețe noi în apropierea apei, îngrădind terenul uscat cu baraje și diguri.
Cele două țări au o experiență solidă de realizare a proiectelor hidrologice, ele au semnat un contract pentru dezvoltarea și utilizarea centralei electrice dinamice a mareelor în largul coastei din China. Se presupune că în largul coastei chineze va fi montat un baraj uriaș de o lungime de zeci de kilometri.
Un consorțiu de companii olandeze și instituții de cercetare va lucra asupra dezvoltării tehnologiilor energetice ale mareelor în comun cu omologii chinezi.
Din partea olandeză, la programul energetic vor adera companiile Strukton Engineering, ARCADIS Nederland, Pentair Nijhuis, DNV KEMA, Oranjewoud, IMARES, H2iD și Universitatea Tehnică din Delft. În cursul perioadei 2012 - 2014, acestea trebuie să valorifice un buget de 2,1 milioane de euro.
Participanții din partea chineză sunt numiţi de Administrația Națională pentru Energetică din China, care a format în luna august un grup din top-companii și instituții ştiinţifice de vază din China.
Tehnologia centralelor electrice dinamice ale mareelor necesită construirea unui baraj în mare, suficient de lung pentru a capta eficient apele de flux şi de reflux. Energia la aceste centrale electrice se produce la trecerea apei prin turbine din orice direcție. Barajul, construit în calea unui val de flux sau de reflux creează o diferență de nivele, care este folosit pentru a porni turbinele.
Pentru ca centrala electrică să funcţioneze în mod eficient, în opinia lui Gijs Van Banning, specialist principal al companiei ARCADIS Nederland BV, este suficient de a crea o diferenţă în nivele de apă între diferite părţi ale barajului, cel puțin, de 20-30 cm.
Spre deosebire de proiectele tradiționale, cum ar fi centrala electrică a mareelor Rance în Franța, pentru care a fost inundată zona în albia râului, centralele dinamice nu necesită crearea unui bazin izolat şi reduc sarcina asupra mediului înconjurător, fără a avea urmări sociale.
Studiile preliminare au arătat că centralele electrice dinamice a mareelor instalate de-a lungul coastei chineze pot avea o capacitate de 15 GW sau mai mult, ceea ce face proiectul energetic comun, unul dintre cele mai mari din lume.
Teoretic, puterea centralelor electrice dinamice a mareelor de dimensiuni mari cu baraje de 70-100 km lungime poate ajunge la 22 GW. Potrivit lui dl Van Banning, eficiența sistemului depinde direct de lungimea barajului.
Autor: Alexei Norkin
Sursa: facepla.net