ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Centrală românească, pe peleţi din resturi vegetale, unică în lume




 

Centralele româneşti pe peleţi, ecoHornet, proiect unic în lume, revoluţionează sistemele de încălzire clasice prin rentabilitate, confort, siguranţă, cât şi prin combustibilul folosit: orice tip de peleţi, din resturi vegetale (rumeguş, aşchii de lemn sau scoarţă de copac), fabricaţi în România, indiferent de cantitatea de impurităţi.

Emisiile de CO2 sunt aproape zero, randamentul de ardere este de 94%, iar costul gigacaloriei obţinute cu tehnologia ecoHornet este cuprins între 60-120 lei, de patru ori mai mic decât cel perceput la energia produsă de sistemele centralizate.

EcoHornet este un proiect unic în lume, toate echipamentele sunt realizate în premieră mondială şi operează astăzi în Austria, Anglia, Germania, Italia, Japonia, Ucraina. În cadrul strategiei de dezvoltare a SC EcoHornet SRL, extinderea operaţiunilor pe diferite pieţe cu potenţial ridicat în domeniul valorificării biomasei reprezintă o prioritate majoră. Astfel, recent s-au perfectat formalităţile de colaborare dintre SC EcoHornet SRL şi societatea Banisa Energy Ukraine. Până la sfârşitul acestui an speram să perfectăm alte trei contracte de franciză în afara Comunităţii Europene şi cel puţin un contract cu o ţară comunitară”, a explicat, pentru Green Report, Iuliean Horneţ, inventatorul centralelor.

Societatea Banisa Energy Ukraine este cea mai mare companie privată specializată în dezvoltarea de proiecte în domeniul energiilor regenerabile din Ucraina.  Cele două societăţi îşi propun să dezvolte, în Ucraina, soluţii de încălzire pentru diverse instituţii şi organizaţii private contribuind, în acest fel, la dezvoltarea durabilă a comunităţilor rurale şi urbane, prin conversia eficientă şi ecologică a biomasei, din gunoaie şi deşeuri, în energie termică şi electrică.

Cum se transformă
gunoiul în energie

Compania  propune o nouă abordare în dezvoltarea durabilă a zonelor rurale şi urbane prin conversia biomasei transformând-o în cea mai ieftină şi curată energie termică şi electrică, prin utilizarea echipamentelor licenţiate sub marca ecoHornet.

Gunoiul neutilizat este energie risipită, ba mai mult, chiar plătim celor care vin să-l colecteze.  Eu vă sfătuiesc să nu daţi foc la deşeuri, să nu daţi bani să scăpaţi de ele, fiindcă două kilograme de peleţi din gunoi  constituie echivalentul unui metru cub  gaz, a unui litru de motorină sau a patru kilograme de lemne”, a subliniat Iuliean Horneţ.

Costul gigacaloriei obţinute cu tehnologia ecoHornet este cuprinsă între 60-120 lei,  de 1,5 – 2 ori mai mic decât cel obţinut cu gaz natural, de 3-4 ori mai mic decât cel obţinut de sistemele centralizate, CET-uri; de 2-3 ori mai mic decât cel obţinut cu propan, GPL şi CLU şi de 4-5 ori mai mic decât cel obţinut cu curent electric şi motorină.

Certificare RENAR,
clasa 3 de emisii minime

Dovada performanţelor  tehnice ale acestui sistem unicat o constituie certificarea de către  Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti  (UTCB),  Facultatea de Inginerie a Instalaţiilor şi de S.C. INSTALTENERG CERT  S.R.L. Bucureşti (laborator cu acreditare europeană,  RENAR), potrivit lui Iuliean Horneţ. Iar siguranţa în exploatare, din punct de vedere electric, este certificată ICPE (Laboratorul de încercări pentru certificarea produselor electrice).

Centralele ecoHornet sunt singurele testate în Laboratorul de Încercări Sisteme şi Echipamente Termice din cadrul UTCB, singurul laborator din Romania de certificare RENAR. Ele au fost încadrate în clasa 3, care indică o eficienţă maximă, cu emisii minime şi deplină siguranta in exploatare”, a precizat Nicolae Antonescu, conferenţiar doctor inginer în cadrul UTCB.

Biomasă din deşeuri incinerabile

Deşeurile incinerabile sunt utilizate de câţiva ani în instalaţii de cogenerare de capacităţi medii şi mari însă randamentul mic şi costurile mari nu le fac atractive. Aproape în totalitate au fost realizate cu fonduri europene şi, astăzi, sunt tot mai puţini cei care pot suporta o coplată la realizarea acestor instalaţii.

Deşeurile incinerabile reprezintă o sursă importantă de energie, datorită volumului mare ce se produce anual pe glob. Viitorul acestor deşeuri ca sursă de energie termică şi electrică este asigurat şi prin valorificarea lor cu ajutorul tehnologiei de ardere prin incinerare ecoHornet. Aceste gunoaie care zac peste tot şi sufocă mediul înconjurător constituie un combustibil ideal pentru echipamentele ecoHornet, care funcţionează permanent cu temperaturi de peste 1.250°Celsius, includ automatizarea totală a procesului şi sunt concepute pentru a opera cu un nivel foarte mic al emisiilor”, a punctat Iuliean Horneţ.

Cum reuşeşte
ecoHornet să protejeze mediul

Aproximativ 72% din totalul emisiilor de  gaze cu efect de seră sunt  produse  prin  arderea combustibililor fosili ale căror  emisii de CO2 în atmosferă, în 2013, s-au ridicat la peste 22,5 miliarde tone, iar dacă vom continua să poluăm în acest ritm, emisiile de CO2 vor depăşi 40 miliarde tone.

Dacă nu reuşim să implementăm tehnologiile noi de ardere a biomasei din toate deşeurile incinerabile, vom tăia de 10 ori mai mult din suprafaţa împădurită a planetei pentru a alimenta  tehnologii de ardere învechite, neperformante şi deci producerea energiei termice şi electrice cu peleţi albi (curaţi) devine poluantă din moment ce este sacrificată pădurea pentru fabricarea lor”, potrivit lui Iuliean Horneţ.

Arderea prin incinerare la peste 1.250 grade Celsius  a peleţilor din biomasă, cu cel mai scăzut nivel al emisiilor de noxe poluante, face din acest combustibil, o soluţie incontestabilă a viitorului energetic al planetei şi se alătura energiei sezoniere produse de soare, apă şi vânt.

Aplicarea tehnologiei ecoHornet reduce poluarea în ritm accelerat, reduce sau chiar elimină nevoia de utilizare a combustibililor fosili. În plus, tehnologia noastră contribuie semnificativ la regenerarea spaţiului natural, evită poluarea prin peletizarea deşeurilor atât industriale, cât şi casnice.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 10 iunie 2014 11:06
Vizualizări: 2961

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
205
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
321
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
432
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
290