Centralele solare plutitoare pe lacurile elvețiene
Avem centrale electrice solare în deșert, pe acoperișurile clădirilor și sistemele de concentrare a energiei solare, care acumulează energie în formă de sare topită, dar deocamdată încă nu dispunem de nici-o centrală solară plutitoare. În luna august a acestui an, ar trebui să apară prima.
Două companii elvețiene s-au unit pentru a finanța un proiect științific futurist - "laboratoarele plutitoare care lucrează pe energie solară, proiectate pentru a studia eficienţa energiei solare concentrată pe apă. La sfârşitul anului lumea va primi trei insule solare.
Laboratoarele vor fi puse în funcţiune lângă malul lacului elveţian Neuchatel, în luna august. În conformitate cu programul special, fiecare stație:
- are un laborator plutitor cu un diametru de 25 de metri și 100 de panouri fotovoltaice;
- fiecare panou va fi instalat "spate la spate", la un unghi de 45 de grade;
- insulele se vor roti la 220 de grade, urmărind Soarele pe tot parcursul zilei;
- instalarea lor pe apă va reduce nivelul de rezistenţă și, prin urmare, va creşte eficiența.
Fiecare centrală va fi conectată la rețeaua de pe mal și fixată pe partea de jos prin intermediul unor blocuri de beton și cabluri. Se așteaptă că insulele solare vor rămâne neschimbate timp de un sfert de secol.
Toate acestea par exagerat, dar ideea stațiilor există mai mult de cinci ani. Construcţiile solare plutitoare au fost propuse pentru prima dată în 2007 de către Thomas Hinderling, cercetător elvețian, care pe atunci era directorul general al Centrului Elvețian de Electronică şi Microtehnologie (Centre Suisse d'Electronique et de Microtechnique).
Hinderling, a prezentat ideea lui pe site-ul wired.com şi a atras investiții în valoare de 5 milioane de dolari din Emiratele Arabe Unite, care au început recent să promoveze finanțarea tehnologiilor energetice curate.
Un prototip al unei centrale solare plutitoare a fost construit în anul 2009, în apropierea Abu Dhabi.
Hinderling, așteaptă ca insula care nu este mai mare de o milă în lăţime, ar putea genera 190 de megawați de energie la un preţ de 0,15 dolari pentru un kilowatt oră.
Insulele vor pluti pe suprafața apei și se vor constitui din membrane realizate din material plastic, cu oglinzi montate, concentrând razele solare. Oglinzile sunt folosite pentru a încălzi lichidul și a-l transforma în aburi, care vor roti turbina, generatoare de energie electrică. Întreaga platformă poate fi întoarsă în direcția soarelui, ceea ce va crește eficiența producerii energiei fără instalarea sistemelor sofisticate de urmărire.
Hinderling, satisfăcut de succesul obţinut, promovează proiectului său la nivelul următor. Acum, compania lui se numeşte Nolaris și a fost în măsură să atragă 108 milioane de dolari de investiții de la Viteos S.A., o companie energetică elvețiană. Acest lucru este suficient pentru construirea a trei insule și infrastructurii necesare pentru transferul energiei la mal. După construcție, fiecare insulă se va lăuda cu o capacitate de 33 kW.
Este puțin probabil că criticii vor continua să determine proiectul ca fezabil. Dar, la această etapă, cu creșterea schimbărilor climatice, avem nevoie de mai multe experimente de acest gen.
Autor: Alexandr Ivascenko
Sursa: facepla.net