ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cercetătorii lansează un avertisment sumbru: omenirea nu va mai avea acces la «sursa vieţii»!




 

 

Majoritatea oamenilor de pe Pămînt se vor confrunta cu un deficit sever al surselor de apă într-o generaţie sau două în cazul în care poluarea şi risipa vor continua în acelaşi ritm, au avertizat oamenii de ştiinţă reuniţi la o conferinţă ce a avut loc la Bonn.

 

Experţii estimează că omenirea va atinge pragul de nouă miliarde de persoane în jurul anului 2040. Majoritatea oamenilor de pe Pămînt se vor confrunta cu un deficit sever al surselor de apă.

Acest handicap va fi în totalitate auto-indus. Noi credem că poate fi evitat”, anunţă cercetătorii în documentul intitulat „Declaraţia de la Bonn” ce a concluzionat conferinţa desfăşurată de-a lungul a patru zile.

Conferinţa a avut ca scop analizarea dovezilor ce documentează impactul omului asupra surselor de apă dulce, ce reprezintă doar 2,5% din volumul total al apei de pe Terra.

În prezent, aproximativ o treime din cei şapte miliarde de oameni ce trăiesc pe Terra are acces limitat la sursele de apă dulce, conform cercetătorilor prezenţi la conferinţă.

„Într-un timp foarte scurt, de una sau două generaţii, majoritatea celor nouă miliarde de oameni de pe Terra vor trăi sub handicapul unei presiuni severe asupra surselor de apă dulce”, se arată înDeclaraţia de la Bonn.

„În cadrul acestei conferinţe dorim să înălţăm un steag roşu, să atragem atenţia”, a declarat Charles Vorosmarty, lider al Global Water System Project, instituţia de cercetare ce a găzduit această conferinţă.

„Aceste răni pe care omenirea şi le auto-induce vor avea efecte pe termen lung şi nu va uşor ca acestea să fie anulate”, a avertizat cercetătorul.

Cercetătorii subliniază că omenirea foloseşte o suprafaţă egală cu cea a Americii de Sud pentru agricultură şi o altă suprafaţă de dimensiunile Africii pentru a creşte şeptel.

Două treimi din deltele fluviilor majore de pe Terra se scufundă din cauza extragerii apelor subterane, iar zeci de mii de baraje deformează cursul rîurilor de care numeroase ecosisteme au depins de-a lungul mileniilor.

 

 

 

Sursa: noi.md

 

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 28 mai 2013 9:31
Vizualizări: 1861

Citiţi de asemenea

Mirosul de mușețel, infuzia de frunze de nuc, masca din mac măcinat — în cultura tradițională, îngrijirea corpului era o...
159
Cu mult înaintea calendarelor, GPS-ului și prognozelor meteo, oamenii priveau cerul. În desenele stelare vedeau timpul s...
118
Această poveste continuă reportajul video despre Evgheni – un bărbat nevăzător care și-a construit singur domeniul famil...
146
Fluier de stuf, claxon din scoarță, zornăitor din coajă de nucă — nu sunt doar jucării folclorice. Sunt exemple despre c...
252