Cetățenii ruși vor putea primi în folosință gratuită un hectar de pămînt în Orientul Îndepărtat
Inițial, terenul va di transmis în folosință pe un termen de cinci ani. După expirarea acestui termen, terenul va fi transmis gratuit în arendă sau în proprietate. Însă doar în cazul cînd timp de 5 ani terenul a fost valorificat.
Loturile vor fi împărțite din 1 februarie 2017.
Duma de Stat a adoptat vineri, în lectură finală legea cu privire la așa-zisul „hectar din Orientul Îndepărtat”. Potrirvit documnetului, fiecare cetățean al Rusiei poate beneficia o dată, gratuit, de un lor cu suprafața de 1 ha în Orientul Îndepărtat: în regiunile Yakutia, Kamceatka, Primorsk, Habarovsk, Amursk, Magadan, Sahalin, precum și în Autonomia Evreiască și regiunea Ciukotsk. Inițial, terenul este acordat în folosință pe cinci ani. La expirarea termenului, pămîntul este transmis gratuit în arendă sau proprietate. Însă doar în cazul dacă terenul a fost valorificat. Dacă pămîntul nu a fost folosit, acestea se retrage.
-Adoptarea legii va contribui la atragerea cetățenilor la locul permanent de trai în regiunea Orientului Îndepărtat, la scăderea migrației populației locale, la dezvoltarea social-economică a subiecților Federației, se arată în nota explicativă a legii.
Legea va intra în vigoare treptat. Din 1 iunie 2016, terenurile vor fi acordate doar într-o formațiune teritorială a fiecăruia dintre subiecții regiunii. Această municipalitate-pilor va fi selectată de subiect. Pe întreg teritoriul Orientului Îndepărtat, terenurile de 1 ha vor fi eliberate, începînd cu 1 octombrie 2016. Dar și aici sunt restricții. Pînă pe 1 februarie 2017, loturile vor fi acordate doar cetățenilor cu viză de reședință în Orientul Îndepărtat. După 1 februarie, terenurile vor putea fi obținute și de ceilalți cetățeni ai Rusiei.
Pe sectorul alocat va putea fi efectuată orice activitate, însă pe parcursul unui an, cetățeanul va trebui să expedieze organului abilitat un aviz privind modul de utilizare a sectorului. Apropo, cererea pentru alocarea terenului poate fi depusă și de un grup de pînă la 10 persoane. Totodată, suprafața lotului se calculează reieșind din faptul că fiecare cetățean poate primi un sector de 1 ha.
Cererile de obținere a terenurilor pot fi expediate în format electronic. Legea prevede crearea unui sistem informațional unic.
Sursa: dv.kp.ru