Cetina sporește imunitatea și ajută la menținerea activității mentale și fizice
În prezent, din acele de brad sau pin sînt fabricate diverse suplimente alimentare, menite să suplinească deficitul de vitamine. De asemenea, cetina este folosită și în rețetele medicinii populare.
Cetina este studiată și folosită de pe timpurile Uniunii Sovietice, deși componența și proprietățile ei nu au fost încă studiate pînă la capăt. S-a stabilit că cetina de brad conține o cantitate mare de vitamine liposolubile, vitamina C, uleiuri eterice, fitoncide și alte substanțe bioactive.
Componența proteică a cetinii de pin include 19 aminoacizi, inclusiv: o cantitate mare de lizină, arginină, acid aspartic, leucină și o cantitate mică de triptofan, cisteină, metionină.
Concentrația maximă de proteine – într-un pin de un an la finele iernii-începutul primăverii este de 12,5%.
Fluctuațiile sezoniere sînt legate cu acumularea substanțelor proteice în perioada de iarnă și utilizarea lor activă vara. Pentru cetina unui pin de 2-3 ani, aceste fluctuații sînt de 9,6%-11,8%, iar pentru cea de brad – 5,6%-8,6%.
În acele tinere înnoirea proteinei are loc mai repede, de aceea, cu cît este mai tînără cetina, cu atît mai multă proteină conține ea.
Conținutul de anumiți aminoacizi variază și în funcție de anotimp. Conținutul de lizină, leucină și arginină sporește pe măsura creșterii cetinii și atinge valori maxime în luna august. Iar concentrația de treonină și seină, dimpotrivă, scade.
Din cantitatea totală a proteinei din acele de pin sau de brad, 30% constituie compuși insolubili de azot, 60% din proteină revin albuminei, globulinei, prolanaminei și glutaminei. Glutaminele și albuminele este cea mai bogată fracțiune de aminoacizi.
Mugurele în creștere conține mai mulți aminoacizi decît lăstarul formată. Acizii glutamic, aspartic și y-aminobutiric, arginina, prolina și a-alanina constituie 77% din tot azotul aminoacizilor din lăstarul alat în creștere.
Ziua are loc reducerea cantității de aminoacizi liberi în cetina de pin. Iar noapte, concentrarea de aminoacizi atinge cote maxime.
Cea mai mare concentrație de proteine la pregătirea materiei prime se obține la separarea minuțioasă a acelor de ramură, în lăstari concentrația de azot este de două ori mai mică.
În medicina populară și în gastronomie, din cetină se prepară ceaiuri, tincturi, cvas și bere. De asemenea, ea se folosește drept condiment în felul doi și salate.