Chimiştii au identificat locurile cele mai periculoase în oraş
Chimiştii au identificat locurile cele mai periculoase în oraş
Deseori, oamenii nici măcar nu se gândesc cât de dăunătoare poate fi o şedere de lungă durată la staţia de oprire a vehiculelor sau în interiorul unui club de dans, umplut cu fum de tutun.
Între timp, cele mai mici particule de materie în aer pot şubrezi sănătatea omului obişnuit şi cauza un atac de inimă la cardio pacient. Deci, unde putem respira cel mai poluat aer în oraşele mari?
Profesorul Lidia Morawska şi alţi membri ai Laboratorului Internaţional pentru calitatea aerului şi sănătăţii de la Universitatea Tehnologică din Queensland spune că în tuneluri rutiere.
Morawska şi colegii ei au studiat cocktailul particulelor în suspensie, care pluteau în tunelul M5 Est din Sydney. Pentru aceasta, ei au mers aproximativ 300 de ori într-un tunel de 4 km (fiecare călătorie a durat, în medie, aproximativ 26 minute, în funcţie de trafic). Experimentele au arătat că cu amestecul poluant, prezent în secţiunea subterană a autostrăzii, nu se putea respira.
El este periculos nu numai pentru conducătorii auto, ci, de asemenea, pentru pasageri, dar cel mai mult suferă proprietarii maşinilor vechi şi motocicliştii. Concentraţiile gazelor de eşapament şi particulelor fine depăşeau de multe ori toate limitele admise.
Studiul a arătat că, în tunel au fost substanţe nocive într-o cantitate de mii de ori mai mare, decât în alte părţi ale oraşului, şi la traversarea a astfel de secţiuni de drum ar trebui, cel puţin, să închideţi ferestrele automobilului.
Tunelurile sunt o parte componentă importantă a oricărui oraş mare şi sunt destul de multe. În legătură cu acest lucru, Morawska atrage atenţia autorităţilor municipale că, ele trebuie să ţină seama de efectele nocive ale astfel de construcţii asupra mediului înconjurător şi, desigur, orăşenilor. Poate că în viitor pentru tuneluri rutiere vor dezvolta un sistem separat special de purificare a aerului.
Sursa: membrana.ru cu link pe Atmospheric Environment