ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

China construieşte un oraş «verde»




 

La prima vedere, Tianjin Eco-City, arată la fel ca şi altele construcţii chineze de tehnologii înalte: zone urbane cu clădiri şi apartamente identice, drumuri largi și verdeața manichiurată.

 

De fapt, oraşul este un model de așezare ecologică durabilă într-o țară rapid urbanizată și foarte poluată, unde oraşele supraaglomerate şi învăluite cu smog, devin treptat nelocuibile.

Multe din componentele sale, inclusiv complexe de apartamente cu pierderi de energie reduse, sisteme de reciclare și încălzitori de apă pe panouri solare, sunt destul de larg răspândite în alte țări, însă sunt o noutate în China, în care dezvoltarea durabilă a cedat drumul tendinţei nestăpânite spre o creștere economică continue.

În noul eco-oraş 60% din deșeurile menajere vor fi reciclate, electricitatea va fi produsă din surse regenerabile eoliene, solare şi geotermale, iar sistemul de transport va fi bazat pe maşinile hibride.

Construirea orașului durabil Tianjin, situat la 150 kilometri la est de Beijing, a început în 2008. Deși, lucrările nu vor fi finalizate până în 2020 (așa cum fusese inițial planificat), aproximativ 60 de familii s-au mutat deja, la locul nou de trai în acest an.

Potrivit Meng Wang, director adjunct al proiectului, finanțat de către autoritățile de la Beijing și Singapore, aceste familii vor fi începătorii proiectului într-un experiment de căutare a modalităților de organizare a vieții urbane cu ajutorul practicilor ecologic inofensive.

"Populația Chinei este foarte mare şi resursele naturale nu sunt suficiente. Utilizarea excesivă a acestor resurse duce la faptul că orașele noastre nu se pot dezvolta într-un mod ecologic durabil, menţionează Wang. - De aceea am decis să experimentăm cu eco-oraşele. Cu ajutorul lor, sperăm să găsim un mod ecologic durabil de dezvoltare în condiţiile industrializării și urbanizării rapide".

Noul oraș, în care vor fi școli, instituţii medicale și centre de afaceri, acoperă o suprafață de 30 kilometri pătrați (alături de portul industrial supraîncărcat Binhai), în care anterior au fost lacurile de sare și satele pescarilor.

Potrivit lui Wang, pentru orașul Tianjin special a fost selectată o zonă extrem de poluată, fără acces la apă proaspătă, pentru a dovedi că astfel de proiecte sunt fezabile în orice loc.

Spre deosebire de alte "orașe durabile" care, de regulă, reprezintă localităţi îmbunătăţite, Tianjin Eco-City se construieşte de la zero. Prin urmare, este necesar de a crea condițiile care ar atrage rezidenţii din oraşele vecine, în special, din Beijing şi Tianjin (unul dintre cele patru oraşe din RPC supuse autorităţilor centrale).

Kai Xie, un antreprenor de 30 de ani, furnizor al materialelor de acoperământ pentru podele în complexele de locuit individuale, s-a mutat în Tianjin cu familia sa în luna martie a acestui an, cumpărând apartamentul la un preţ preferinţial.

Potrivit acestuia, cât nu ar fi de atractivă ideea dezvoltării durabile, dar numai ea a fost principalul motiv pentru mutare : oportunități de afaceri, sisteme de transport și instituțiile de învățământ, de asemenea, au jucat un rol aparte.

"Educația și transportul sunt două dintre avantajele incontestabile ale acestui proiect. Suntem aproape de Beijing (care este la numai 100 km distanță) și Tianjin - o metropolă majoră, cu instituţii de învăţământ excelente, - a declarat Kai Ge, într-un interviu Agenției de Informații „Agence France-Press”. - Trăim acolo, unde au grijă de mediul înconjurător, aici există multe zone verzi”.

Tianjin nu este primul proiect al eco-orașului din China. În 2005, China și Regatul Unit au semnat un acord pentru construirea primului din lume eco-oraș situat pe o insulă lângă Shanghai. Eco-orașul Dongtan, numit "oraș al viitorului". În 2010, acesta trebuia să fie prezentat la Expoziția Mondială de la Shanghai, ca un oraș cu o populație de aproape 10.000 de oameni în care, cu toate acestea, aproape că nu se produce dioxid de carbon.

Însă din cauza unor zvonuri despre corupție în legătură cu privarea de proprietate a lui Lian Yu Chen, fostul șef al Partidului Comunist din Shanghai, care fusese acuzat de luare de mită, termenii de construcție au fost modificaţi, iar orașul rămâne încă neterminat.

Peste tot în ţară apar zeci de proiecte de construcții noi ale "orașelor durabile", deoarece proiectanţii încearcă să profite în urma valului mişcării verde, iar agențiile guvernamentale speră să atragă investitorii străini în regiunile lor.

Cu toate acestea, având în vedere încetinirea dezvoltării economice din China, va fi necesar mai mult, decât ecologia, pentru a atrage cumpărătorii de locuinţe în "orașe durabile".

"În prezent, proiectul este larg reflectat în mass-media, prin urmare populația locală devine tot mai sensibilă la inițiativa verde. Apartamentele se vând bine, - menţionează Wang. – Sectorul Binhai în municipalitatea Tianjin este al treilea centru cel mai important de dezvoltare în China. Eco-city va atrage mai multe persoane care doresc să trăiască și să lucreze aici".

 

 

Sursa: belseven.by

 

ABONAȚI-VĂ
Joi, 21 martie 2013 9:29
Vizualizări: 3542

Citiţi de asemenea

Ş. A. AmonaşviliMereu am aspirat spre Viitor, fără să mă gândesc la ce îmi va aduce în plus. Înclin mereu către Viitor, ...
51
Tavanul sălii hipostilului din templul Hathor din Dendera, Egipt....
28
La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
94
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
93