China: Plata pentru industrializare
China, anul 2011. Beijing, Hong Kong, Shanghai, reprezintă vitrinele frumoase ale unei economii dinamice a tigrului asiatic, care ani la rînd demonstrează o creştere rapidă fără întrerupere. China, fosta ţară predominant agrară, ajunge economiile avansate din lume. Anul 2010, a fost cel de cotitură: China a întrecut a doua economie din lume - Japonia. Resursele umane imense, estimate la 1,5 miliarde de oameni şi costul lor ieftin, promovează industrializarea rapidă a Chinei, iar mărfurile produse în acest stat cuceresc lumea datorită preţurilor joase.
Puţini oameni au auzit, de exemplu, despre vehiculele chineze cu 20 de ani în urmă, însă acum, imitaţiile chineze ieftine ale autoturismelor europene, americane şi japoneze, îşi găsesc cumpărătorii lor în multe ţări cu cerinţe de preţuri joase.
China, cu siguranţă, este demnă de respect, dar este doar un exemplu frumos pentru uzul extern al oamenilor din Vest. Iar, în dosul vitrinei, se ascunde realitatea mizerabilă: industrializarea realizată prin metode barbare, ineficiente, neecologice, în care oamenii sunt nişte unelte şi un material de cheltuieli.
Conductele groase emit un fum auriu ce acoperă cerul albastru
Deşeuri chimice aruncate pe malul rîului Yangtze
Deşeurile uzinei de oţel sunt aruncate direct în rîul Anyang
Spălarea într-un iaz plin cu gunoi
Locuitorii iau măsuri de precauţie împotriva prafului, care irevocabil cade jos
În Marea Galbenă, zace o cantitate mare de astfel de conducte de canalizare
Deşeurile în urma producerii plasticului sunt aruncate în râul Yangtze
Centrala electrică, care funcţionează pe cărbune, în Mongolia Interioară
Sursa: rumbur.ru