ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Chinezii s-au învățat să transforme pustiul în livezi

Chinezii au inventat o metodă unică de luptă cu deșerturile. Ele distrug pustiul cu ajutorul copacilor. Plantați printr-o metodă specială, deșertul devine o livadă verde…

În China a fost marcată Ziua plantării copacilor! Anume în această zi a murit un om respectat în China, care a oferit propriul exemplu de plantare a copacilor – Sun Yat-Sen și anume în cinstea lui acum anual în China sînt plantați copaci tineri. În prezent, Ziua plantării copacilor are statutul de sărbătoare națională (acest statut a fost conferit în al 61-lea an de la moartea politicianului Chinez Yat-Sen…

Anume la inițiaativa lui Yat-Sen în China a apărut „Rezoluția privind desfășurarea campaniei naționale benevole de plantare a copacilor”, potrivit căreia fiecare persoană care a semnat acest document, cu vîrste de la 11 pînă la 60 de ani, trebuie să planteze anual 1-3 copaci. Veți fi mirați, dar numărul semnatarilor este foarte mare! Semnăturile sînt puse benevol și o mare parte din populație a țării susține și a susținut întotdeauna rezoluția.

Sădirea copacilor are pentru Cina o importanță foarte mare – cu ajutorul lor țara luptă cu cel mai important dușman, ce înconjoară cele mai mari orașe ale țării – cu nisipul. Suflat din pustiurile din nord și de pe pămînturile degradate, el cuprinde drumurile, acoperă căile ferate și usucă pășunile. Potrivit datelor Greenpeace, în prezent, în China suferă din cauza nisipurilor aproape 98% din coate pădurile țării! La aceasta au contribuit și tăierile masive ale pădurilor, care au accelerat degradarea solului. Și iată rezultatul – în prezent, peste o pătrime din teritoriul țării este acoperit de nisip. Împotriva noului inamic China mai construiește un mare Zid. De data aceasta unul verde. China realizează proiectul „Trei adăposturi de nord”, care este cel mai mare proiect din lume de plantare a copacilor. „Rezoluția privind desfășurarea campaniei naționale benevole de plantare a copacilor” a devenit o parte a aceluia – din 1978, peste 66 de miliarde de copaci au fost plantate de către cetățenii chinezi. La finele proiectului, preconizat pentru 2050, zidul verde va trebui să se întindă pe o lungime de 4500 de kilometri (2800 de mile) la marginea pustiurilor de nord ale Chinei, iar suprafața plantației trebuie să cuprindă 405 milioane de hectare și să majoreze suprafețele împădurite din lume cu peste o zecime.

În procesul de realizare a proiectului, chinezii deja s-au confruntat cu un șir de probleme: în primul rînd, doar 15% dintre copacii plantați pe pămînturile uscate ale Chinei din 1949 s-au prins. Anume asemenea date sînt făcute publice de către Universitatea silvică din Beijing. Mulți copaci astăzi deja au murit „de bătrînețe” – nu toți știu că copacii care au crescut artificial au o durată de viață de patru decenii. Totodată, copacii plantați au o imunitate slabă – ei suferă de boli și insecte: astfel, în provincia Ningxia din nord-vestul Chinei, dăunătorii au distrus 1 miliard de plopi în anul 2000 – adică atîția copaci, cîți au fost plantați aici timp de două decenii. În raioanele secetoase copacii chiar pot aprofunda deșertificarea din contul epuizării apelor freatice și distrugerea plantelor de ce rețin solul.

Cei mai mulți dintre criticii proiectului „Trei adăposturi de nord” sînt convinși că el poate avea succes doar în cazul în care guvernul va „lucra” cu speciile corecte de copaci. Pe anumite teritorii, în prezent, guvernul a început restabilirea soiurilor locale: de exemplu, este vorba despre cătină – în 1980 ea a fost considerată un arbust și era distrusă ca ciuma, ia astăzi aceasta este plantată în raioanele aride. Multe proiecte inovative și investiționale în China sînt legate de botanica – astfel, în 2012, Banca Mondială i-a acordat Chinei 80 de milioane de dolari pentru plantarea arbuștilor locali pentru stabilizarea dunelor de nisip în Ningxia timp de cinci ani.

Dar succesele țării în plan global al luptei cu nisipul nu sînt prezente peste tot: în Minking, în nord-vest, unde cred încet două deșerturi enorme, costul plantării copacilor a crescut de peste 10 ori din 1980, iar copacii aici mor foarte repede! Din 2003, peste 450 000 de oameni s-au mutat împreună cu autoritățile chineze în special din raionul numit Mongolia Inferioară, pentru a preveni utilizarea în continuare a pămînturilor.. Doar bunul simț și abordarea chibzuită față de plantarea copacilor le va ajuta chinezilor să rețină un asemenea inamic, ca nisipul.

 

Sursa: rodovid.me

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325