ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cîinii pot mirosi cancerul la plămîni



 


 

 

Dacă sînt antrenați, cîinii detectivi pot mirosi cancerul la plămîni, arată un studiu realizat în Germania în cadrul căruia aceștia au identificat corect boala la 71% dintre pacienți, relatează BBC. Cu toate acestea, cercetătorii nu știu ce chimicale detectează cîinii, lucru pe care trebuie să îl afle pentru a dezvolta un program de scanare.

 

Cancerul la plămîni este al doilea ca incidență la europeni; anual ucide peste 340 000 de oameni.

Prima dată s-a sugerat că patrupedele pot “mirosi” cancerul în 1989, iar studii ulterioare au dovedit că acestea pot detecta unele tipuri de cancer precum cel de piele, de colon și la sîn.

Se presupune că tumorile produc chimicale volatile pe care cîinii le pot mirosi. Cercetătorii au antrenat patru cîini – doi ciobănești germani, un ciobănesc australian și un labrador – pentru a detecta cancerul.

Au fost testate trei grupuri de pacienți – 110 oameni sănătoși, 60 de oameni cu cancer la plămîni și 50 cu o boală care îngustează căile respiratorii. Ei au respirat într-o fiolă care absoarbe mirosurile, iar tuburile au fost mirosite de cîini, care s-au așezat, apoi, în dreptul celor care aveau cancer.

Ei au avut succes în 71% dintre cazuri și nu au fost derutați de boala căilor respiratorii sau de fumat.

“Rezultatele noastre indică prezenta unui indicator stabil al cancerului la plămîni. Este un mare pas înainte”, spune dr. Thorsten Walles, autorul raportului din partea Spitalului Schillerhoehe.

Cercetătorii lucrează la identificarea chimicalelor pe care le detectează cîinii în vederea dezvoltării unor “nasuri electronice” pentru a le folosi în clinici.

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

Marţi, 25 decembrie 2012
Vizualizări: 1800

Citiţi de asemenea

Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
62
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
152
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
59
De hramul orașului Chișinău, Compania ”Viorica Cosmetic” a deschis primul magazin Viorica cu un concept nou, conceptul d...
101