ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cinci fructe de pădure cu efect terapeutic




 

Ferite de poluarea de la orase, crescute in natura, sub roua proaspata a diminetilor, fructele de padure sunt considerate adevarate medicamente naturale. Consumate atat in stare naturala, cat si sub forma de ceaiuri sau siropuri, micile fructe intens colorate ne ajuta sa tratam diverse probleme de sanatate.

1. Coacazele intaresc sistemul imunitar
Cu un gust dulce-acrisor, coacazele se numara printre fructele de padure bogate in vitamine si cu nenumarate proprietati terapeutice.
Coacazele negre au un continut mare de uleiuri esentiale, fapt ce-i confera un parfum si o aroma greu de confundat. Sunt bogate in vitaminele C, B1, B2 si zaharuri (13%). Coacazele rosii contin mai mult fier decat cele negre, dar mai putina vitamina C si zaharuri decat acestea. Coacazele albe sunt bogate in iod si vitaminele A si E.
Efecte terapeutice: Coacazele au nenumarate beneficii in cazul in care suferi de avitaminoza (lipsa de vitamine), epuizare fizica si psihica sau impotenta. Micile boabe dulci-acrisoare sunt de ajutor in tratarea racelilor (in special coacazele neagre), pentru ca intaresc imunitatea. De asemenea, reduc tensiunea arteriala, imbunatatesc functia cardiaca si memoria, cresc pofta de mancare si stabilizeaza functia hepatica.
Contraindicatii: Desi au numeroase beneficii asupra organismului, bobitele de coacaze nu sunt indicate persoanelor care sufera de boli digestive, deoarece cresc aciditatea.

2. Afinele imbunatatesc vederea
Cu un gust delicios si cu un parfum imbietor, afinele sunt fructele de padure bogate in vitaminele A, E, B1 si B2. Mirtilina, substanta care se regaseste in frunze are numeroase efecte curative, fiind numita si „insulina vegetala”.
Efecte terapeutice: Numite si fructe-medicament, afinele sunt cunoscute de-a lungul timpului datorita beneficiilor aduse vederii. De asemenea, trateaza deficienta de fier si bolile gastro-intestinale. Boabele proaspete de afine sunt indicate si in reducerea simptomelor gutei, reumatismului si bolilor inflamatorii. Decoctul din frunze de afin (1 lingurita de frunze la o cana cu apa fierbine) reduce transpiratia mainilor si a picioarelor, calmeaza inflamatiile de la nivelul gatului si gurii si scade nivelul de zahar din sange, de aceea este recomandat cu incredere persoanelor care sufera de diabet.
Contraindicatii: Sucul de afine nu este indicat daca ai constipatie.

3. Murele au grija de memorie
Dulci, gustoase si sanatoase, murele se pot culege in lunile august si septembrie. Contin vitaminele A, B, C, E, K si zaharuri, numarandu-se printre fructele cu cea mai mare cantitate de antioxidanti.
Efecte terapeutice: Fructele necoapte sunt benefice in cazul diareei, iar cele coapte trateaza constipatia. Murele au rolul de a intari peretii capilarelor, avand actiune antiinflamatoare si de imbunatatire a memoriei. Decoctul din radacina de mure poate fi utilizat in tratarea infectiilor respiratorii si ajuta la restabilirea functiei hepatice. Frunzele de mure vindeca diareea si opresc sangerarile.

4. Zmeura previne aparitia cancerului
Bogata in vitamine (A, B, C), minerale si antioxidanti, zmeura are numeroase beneficii asupra sanatatii.
Efecte terapeutice: Cantitatea mare de vitamina C care se regaseste in zmeura face ca aceste fructe sa fie considerate leacuri de nadejde in cazul racelilor. Saraca in calorii si bogata in fibre, zmeura ii poate ajuta si pe cei care se confrunta cu kilogramele in plus. Fructul prelungeste procesul digestiei conferind senzatia de satietate pentru timp indelungat. Antioxidantii din compozitia zmeurei protejeaza organismul de radicalii liberi, prevenind astfel aparitia cancerului. De asemenea, fructele de zmeura au grija de ten, deoarece stimuleaza producerea colagenului.
Contraindicatii: Zmeura nu este recomandata persoanelor care au pietre la rinichi sau sufera de probleme cu fierea.

5.    Fructele de calin tin departe racelile
Inca din Antichitate, calinul a fost folosit in tratarea multor afectiuni. Fructele mici, de culoare rosie, sunt amare, insa bogate din punct de vedere nutritional. Ele au un continut ridicat de vitaminele B, C, K si zaharuri.
Efecte terapeutice: Aceste fructe de padure au efect benefic in tratarea bolilor de inima. De asemenea, pe timp de iarna sunt folosite ca remedii in caz de dureri de gat, tuse si raceli. Fructele tamaduitoare de calin intaresc sistemul imunitar si reduc durerile de cap, in special in cazul persoanelor hipertensive.

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 19 noiembrie 2014 9:13
Vizualizări: 6944

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
207
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
323
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
434
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
291