ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cînd a devenit clar că nu poți respira cu bani

Albania a interzis defrișările și investește în energia soarelui și a vîntului. Pentru a evita o catastrofă ecologică, una dintre cele mai sărace țări din Europa a adoptat măsuri radicale. Tăierea ilicită a copacilor și seceta a condus la secarea rîurilor și scăderea productivității CHE locale, care constituie sursa de bază a energiei. Astfel, Albania a introdus un moratoriu de 10 ani la tăierea pădurilor și a prezentat un plan de cinci ani dezvoltare a energeticii „verzi”.

În prezent, Albania își satisface necesitățile în energie electrică cu ajutorul centralelor electrice ecologice. Însă din cauza oscilațiilor climaterice și a secetei, randamentul hidrocentralelor locale, periodic, scade, fapt ce determină țara să-și acopere deficitul de energie electrică prin import.

Una din cauzele secării rîurilor au devenit tăierile ilicite de copaci. Anume aceasta este cauza dispariției pădurilor din țară.

În ultimii 25 de ani, suprafața împădurită din Albania s-a redus în jumătate: pînă în 1990, pădurile acopereau 51% din teritoriul țării, iar acum – doar 25%. Timp de un an, în țară sunt tăiați în medie 2,5 milioane de copaci.

Ecologiștii sunt alarmați în special de dispariția pădurilor de pe malurile rîurilor, deoarece aceasta sporește riscul inundațiilor, de care Albania este afectată în ultimii ani.

Interdicția de tăiere a copacilor în scopuri industriale, pe termen de 10 ani, a fost aprobat de parlament: pentru această hotărîre au votat 101 deputați din 140.

Cei care vor încălca această prevedere riscă pînă la 10 ani de închisoare.

De asemenea, guvernul albanez a elaborat un nou plan de dezvoltare a surselor regenerabile de energie în următorii 5 ani. Acesta prevede investiții suplimentare în instalațiile capabile să genereze energie electrică pe baza energiei solare și eoliene. Aceasta va permite reducerea dependenței de hidroenergetică.

Totodată, planul prevede implementare unui șir de noi proiecte energetice ce vor permite crearea pe teritoriul țării stații electrice solare cu capacitatea de 50 MWt și parcuri eoliene de 30 MWt.

Албания запретила вырубку деревьев и инвестирует в энергию солнца и ветра

Албания запретила вырубку деревьев и инвестирует в энергию солнца и ветра

Албания запретила вырубку деревьев и инвестирует в энергию солнца и ветра

 

Sursa: rodovid.me

Joi, 17 martie 2016
Vizualizări: 1117

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Viața este plină de sens, chiar dacă poate părea dintr-o parte incompletă.- Doi chinezi în ultimii 12 ani sădesc copaci ...
50
O femeie care coace pîine fără drojdie mai mult de doi ani, a împărtășit rețeta pentru maia cu mulți prieteni și cunoști...
218
Lui Ion Ceban i s-a dat pe gust mersul cu bicicletă. Astfel, pe două roți, acesta a mers în această dimineață să inspect...
44
Satul Muvîr din raionul Igrinsk nu cu mult timp în urmă, pur și simplu nu exista pe hartă. Recunoscut ca fiind neprofita...
138