ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cîte ceva despre proprietățile curative ale muzicii




 

Oamenii de știință susțin că muzica poate nu doar să ridice dispoziția, să calmeze sau relaxeze, dar și că ea este capabilă de a trata boli grave. Noi am aflat ce fel de muzică se poate "admite" în loc de pastile pentru dureri de cap, pierderea în greutate, însomnie sau gastrită.
Ideea de a vindeca cu muzica s-a născut cu mult înainte de apariția a civilizației moderne. Această metodă de tratament este menționată încă în Testamentul Vechi: în parabola biblică spune cum David l-a vindecat pe Saul, împăratul Israelui, de la melancolie cu jocul său pe harpă. Esculapii Egiptului antic recomandau celor, care suferă de insomnie, să asculte corul cântând. Ulterior, studiile recente ale oamenilor de știință europeni au confirmat că terapia prin muzică într-adevăr  ajută la o varietate de boli umane.

Muzica și fizica

Creierul uman percepe muzica simultan cu ambele emisfere: stânga simte ritmul, iar dreapta – melodia și tembrul. Cel mai mare impact asupra organismului uman au ritmurile muzicale, care se află în intervalul de la 2,2 până la 4 vibrații pe secundă, ce este foarte aproape de frecvența a respirației și a inimii. Astfel, organismul uman într-un fel "se adaptă" cu muzica.

Ghenadie Bodarețki, medic-șef al spitalului Central ”Șevcenko” de la Kiev, ne-a povestit, că muzica pătrunde în organism nu numai prin organele de auz, dar și prin piele, deoarece ea percepe vibrația. Sunetele ”se încadrează” pe frecvența corespunzătoare pentru caracteristicile fizice a unui organ, si au un efect stimulativ asupra acestuia. Ca urmare, senzațiile de durere se estompează sau dispar cu totul.

Interesant este că chiar și sunetul de frecvență a notelor muzicale afectează starea fizică a omului. Nota "DO" este responsabilă pentru stomacul și pancreasul, "RE" - pentru vezica biliară si ficatul, "MI" - pentru organele de vedere și de auz, "FA" - pentru sistemul urogenital, "SOL" - pentru sănătatea inimii, "LA" – pentru plămâni și renichi, "SI" - pentru funcția metabolismului energetic. În plus, sunetele joase rezonează mai mult cu partea de jos a corpului, dar ridicate – cu partea de sus (capul).

Experții europeni spun că direcția efectelor terapeutice ale muzicii nu depinde numai de natura sa, ci, de asemenea, de instrumentul muzical de care este produsă. Spre exemplu, sunetul clarinetului are un efect pozitiv asupra sistemului circulator, violoncelul și vioară operează în principal asupra sistemului cardiovascular, și flautul - plămânii și bronhiile ascultătorilor. Ficatul poate fi vindecat cu sunetele instrumentelor de suflat, saxofonul ajută în tratamentul sistemului genito-urinar, și vioara combinată cu pian este un perfect "comprimat" pentru sistemul nervos.
Specialiștii în terapie muzicală insistă că melodiile de vindecare pentru fiecare pacient trebuie selectate individual. Cu toate acestea, noi, înpreună cu violonistul Vitalii Bakunov, am găsit câteva "rețete" universale. Pentru gastrită ar trebui să ascultați Sonata a șaptea a lui Beethoven, pentru a ajuta inima - "Nocturne în RE-minor" de Chopin, migrena se tratează cu "Poloneza" de Oghinskii, de la hipertensiunea arterială vă salvează "Marșul de nuntă" de Mendelssohn.  Există chiar și un "medicament muzical" de la alcoolism - "Ave Maria" de Schubert și "Moonlight Sonata" de Beethoven. Insomnia se va vindeca cu "Peer Gynt" a lui Grieg, ulcerul gastric – cu "Valsul florilor" de Ceaikovski, iar impotența – cu "Scena Venusberg" de Wagner. Cu toate acestea, opere muzicale trebuie să fie executate de profesioniști: o notă falsă poate afecta starea fizică a omului.

”Pilula universală” deja de mult timp este considerat Mozart – el este adesea ori "prescris" pentru bolnavi. Este important, ca terapia cu muzica să nu dureze mai mult de 15-20 de minute, și este de dorit ca muzica să fie instrumentală. Numărul total de sesiuni depinde de circumstanțele specifice și poate varia de la 10 la 20. Contraindicații, practic, nu există. Uneori, nu trebuie să recurgem la terapia muzicală pe stadii acute de boală, pentru cazurile aceste ar trebui să vizităm medicul. În plus, rezultatele tratamentului depind de măsura în care pacientul percepe muzica în general.

Cu toate acestea, muzica poate nu doar vindeca, dar și paraliza. Așa consideră neurologul Beniamin Svekrovskii. Potrivit lui, muzica cu o predominanță în ea a disonanților (combinațiilor sonore accentuate, produse simultan) - provoacă o puternică încordare psiho-emoțională. În cele din urmă, acest lucru poate duce la rănirea gravă a psihicului, până la nebunie. Astfel, o puternică "otravă" pentru organism poate deveni muzica rock.

Oamenii de știință europeni, de asemenea, susțin unanim că cea mai periculoasă pentru organism este muzica rock, deoarece ea acționează asupra omului cu ultra - și infrasunete, care se "aud" de toate organele interne. Psihologii spun: chiar și 10 minute de "placere rock-muzicală " la volum de 100 db reduce sensibilitatea urechilor atât de mult, încât duce la pierderea parțială a auzului. Iar la concertele rock adeseori ori intensitatea sunetului ajunge la 120 db, adică în pragul de durere.

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 22 august 2014 9:10
Vizualizări: 2802

Citiţi de asemenea

Haideți să ne amintim programa școlară, să zicem, de literatură. Și să începem, de exemplu, cu clasicii. Ce studiem la ș...
125
La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
240
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
368
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
448