ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cîteva idei pentru un Crăciun eco

Decembrie nu este doar luna sărbătorilor de iarnă, ci și luna poluării.

Studiile arată că, la nivel global, amprenta noastră de carbon în această perioadă este cu 6% mai mare decât în restul anului. Asta pentru că tindem să cumpărăm mult mai multe lucruri, indiferent că vorbim de cadouri sau de mâncare, pentru că generăm mai multe deșeuri și călătorim mai mult.

Dar, cu siguranță, cea mai vizibilă parte a impactului nostru asupra mediului o reprezintă brazii de Crăciun, care, după mulți ani de creștere (câți exact depinde de proveniența copacului), ajung să ne decoreze casele pentru câteva săptămâni, ca apoi să sfârșească aruncați, de cele mai multe ori în gropile de gunoi din jurul așezămintelor noastre.

În acest articol încerc să prezint câteva opțiuni pentru bradul de Crăciun, ordonate după impactul asupra mediului, ca apoi fiecare să își aleagă opțiunea care i se potrivește.

1.Fără brad

Se estimează că anual se produc și se taie de la 33 până la 36 de milioane de brazi de Crăciun în SUA și 50-60 de miloane în Europa. Chiar dacă vorbim în general de pepiniere de brazi crescuți special pentru sărbători, ne putem da seama de cât de mare este impactul și ne putem pune întrebarea dacă este nevoie de aceste tăieri anuale.

Dacă chiar vrem să ne asigurăm că impactul nostru este minim, cea mai bună variantă este să renunțăm la acest obicei. Deși în mentalitatea colectivă bradul este perceput ca o tradiție creștină, profund legată de cultura noastră, după o minimă documentare putem afla că nu este vorba de așa ceva. Această tradiție a existat și în perioada precreștină, atât la egipteni, cât și la chinezi sau la evrei, dar și în mai multe culturi păgâne din Europa. O bună vreme, Biserica chiar s-a împotrivit răspândirii acestui fenomen și abia în secolul al XVI-lea o parte din Biserică a început să accepte tradiția. Ca referință, primul brad împodobit de Crăciun a apărut în anul 1510 în orașul Riga, iar prima mențiune scrisă a pomului de Crăciun datează din Germania anului 1536.

Dacă putem renunța la acest obicei, cu siguranță cea mai bună opțiune pentru natură este să sărbătorim fără brad.

2.Fii creativ. Creează-ți propriul brad de Crăciun

Aici posibilitățile sunt nelimitate, singurele limitări fiind legate de imaginația și creativitatea fiecăruia. Dacă facem o căutare găsi brazi desenați, făcuți din materiale reciclate, cărți, crengi, sticlă șamd. Istoric, primele versiuni ale acestei tradiții nu erau bazate doar pe un copac viu, ci și pe niște construcții piramidale din lemn, așa că dacă ne întreabă bunicii ce facem, putem să ne referim la această tradiție.

În plus, crearea unui brad alternativ poate să fie la fel de distractivă ca decorarea celui tradițional.

3.Cumpără, plantează sau închiriază un brad viu

Dacă trăiești la casă și ai o grădină, poți planta un brad sau un molid în curte, care poate să fie decorat împreună cu familia în fiecare an. În acest fel, nu numai că nu ai un impact negativ, dar mai și contribui la înverzirea mediului din jurul nostru.

Dacă nu ai curte, poți să cumperi sau să închiriezi un brad pe durata sărbătorilor, respectând câteva reguli însă.

Când este posibil, bradul trebuie pus într-o cameră neîncălzită, iar, când nu, trebuie așezat în cea mai răcoroasă cameră, cât mai departe de sursa de încălzire. Bradul trebuie udat zilnic, pentru creșterea șanselor de supraviețuire. E recomandat să nu țineți bradul mai mult de două săptămâni în casă.

În cazul în care alegeți să cumpărați copacul an de an, puteți organiza evenimente de replantare odată cu venirea primăverii, cu prietenii care au ales la fel.

Dacă nu vreți bătaie de cap cu toate aceste reguli, puteți opta pentru un brad în ghiveci, dintre speciile care rezistă mult mai bine la condițiile din interior, cum ar fi pinul de Norfolk, care poate să vă înverzescă interiorul casei pe toată perioada anului.

4.Copacul tradițional

Dacă simțiți că nu puteți nicicum să renunțați la bradul tradițional, tăiat, este important să fiți atenți măcar la câteva detalii.

În acest moment, pe piața din România aveți de ales din mai multe oferte, unele mai bune, altele mai nocive.

Cea mai bună variantă este să încercați să găsiți o pepinieră responsabilă, cât mai aproape de voi. Aceste pepiniere pot crea locuri de muncă în comunitățile din apropierea pădurilor, contribuind la reducerea presiunii pe pădure și pot genera venituri relevante. În țările mai dezvoltate aceste cifre pot fi impresionante. În SUA, de exemplu, cultivatorii de brazi creează 100.000 de locuri de muncă și o cifră de afaceri anuală de peste un miliard de dolari.

O astfel de plantație lucrează cu perioade de recoltă de 8-10 ani, în acest timp creând un habitat bun pentru diverse specii. Însă o plantație prost gestionată poate genera un impact negativ, o reducere a habitatului și o degradare a solului.

Dacă vă interesează mediul, e bine să vă informați și să alegeți din culturi gestionate responsabil, cu un impact social bun, cu folosirea redusă sau deloc a pesticidelor sau ierbicidelor, cu politici responsabile față de mediu. De exemplu, în România, astfel de pepiniere pot fi create sub liniile de înaltă tensiune, având în vedere că în aceste zone dimensiunea copacilor este limitată prin legislație.

A doua opțiune este să alegeți un brad de import. Evident, bradul trebuie să vină, atât ca în cazul anterior, de pe plantații responsabile, însă, din păcate, la impactul inițial se adaugă și impactul de transport. În România, majoritatea importurilor vin din Polonia și Danemarca, iar când ne alegem astfel de brazi nu trebuie să uităm că, odată cu distanța de unde este adus bradul, crește și impactul nostru asupra mediului.

Mai există brazi scoși la vânzare de autorități, care nu provin de pe pepiniere, ci din pădure, dar, în locul acestora, recomand opțiunile enunțate anterior.

Din păcate, în România există și o a patra categorie de brazi, cea provenită din tăieri ilegale. Deși accesul lor pe piață este din ce în ce mai restrâns, fenomenul încă există. Și aici sunt mai multe feluri de tăieri. Prima variantă este cea a tăierii de pe sol. În acest caz vorbim de arbori mai tineri, de aprox 10 ani. Cea mai nocivă variantă însă este cea prin care se taie vârful unor copaci mari, sănătoși - sperăm că această variantă să dispară cât mai devreme.

Când cumpărăm un copac, trebuie să fiți atenți să aibă acte de proveniență și nu vă sfiiți să întrebați vânzătorii de unde vine bradul, cum a fost crescut și dacă s-au folosit sau nu pesticide. Totodată, dacă prețul găsit este cu mult sub cel al pieței ar trebui să fim foarte atenți la ce cumpărăm, pentru că există riscul ca brazii să provină din exploatări ilegale.

Pentru orice variantă am opta, este important ca, odată ce se termină sărbătorile, să nu aruncăm brazii la gunoi, pentru că în acest fel generăm și mai multe deșeuri. Ca alternativă brazii pot fi donațioamenilor care au nevoie de lemne de foc, sau folosiți ca îngrășământ natural. Iată 10 idei în acest sens.

5.Bradul artificial

Deși este considerată de mulți o alternativă bună la bradul clasic, din păcate această variantă se dovedește a fi cea mai poluantă, de cele mai multe ori. Asta pentru că cei mai mulți sunt realizați din din PVC, care nu poate fi reciclat, se degradează foarte greu și are un impact de poluare mare în procesul de producție. Dincolo de poluare, aceste produse, de cele mai multe ori, prezintă un pericol și pentru sănătatea noastră, conținând elemente cancerigene.

Undeva la 85% din copacii de plastic provin din China, așa că impactul transportului este mare. De altfel, studiile ne arată că un copac tăiat are cu 60% mai puțin impact asupra climei decât un brad artificial refolosit 6 ani la rând.

Dacă tot vrem artificial trebuie să ne asigurăm că nu este vorba de PVC sau și mai bine să alegem primul punct și să ne fabricăm bradul noi din carton sau din materiale reciclabile.

Opțiunile sunt multe, cum sunt și gusturile noastre. Însă, fiind vorba de Crăciun, să nu uităm să ne gândim nu numai la ce vrem noi, la ce ne place nouă, ci și la cei din jur. Pornind de aici, fiecare om poate găsi varianta cea mai bună pentru mediu, pentru semeni și pentru viitorul nostru.

 

Sursa: republica.ro

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 29 decembrie 2015 9:00
Vizualizări: 2865

Citiţi de asemenea

Haideți să ne amintim programa școlară, să zicem, de literatură. Și să începem, de exemplu, cu clasicii. Ce studiem la ș...
158
La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
263
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
394
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
458