Ciupercile endophyte descompun plasticul
Unul dintre cele mai populare materiale de pe planeta noastră este plasticul. Însă, procurând produsele realizate din el, puțini oameni se gândesc la faptul că reciclarea plasticului nu este atât de ușoară.
Aruncând plasticul la gropi de gunoi, puteți fi siguri că peste 50 de ani acesta aproape că nu va pierde aspectul său exterior și nu se va descompune.
În fiecare an producția masei plastice creşte necontenit şi acest lucru devine un pericol real pentru întregul mediul înconjurător. Anume acesta este motivul pentru care timp de mulți ani oamenii de știință încearcă să găsească diferite moduri de reciclare a plasticului.
Recent studenţii americani de la Universitatea Yale au dat o speranță la salvarea omenirii de invazia plasticului. Odată, călătorind în zona ecuatorială a Americii de Sud, tinerii savanţi au descoperit întâmplător pentru lume un nou tip de ciuperci capabile să descompună plasticul.
Ciupercile unice endophyte, spre deosebire de alte metode de prelucrare a materialelor sintetice, nu numai că-l folosesc ca o substanţă nutritivă principală, acționând ca paraziţii, dar şi fac acest lucru în diferite condiții (în mediul oxigenat sau lipsit de oxigen). Ca urmare, a apărut o mare oportunitate de a nimici o cantitate imensă a plasticului care se acumulează anual la depozitele de deșeuri.
În plus, o proprietate a ciupercilor miraculoase constă în faptul că ele pot descompune nu numai obiectele din plasticul solid, dar şi lichidul plastic și diverse fibre sintetice găsite în îmbrăcăminte. Capacitatea de a folosi plasticul ca o substanţă nutritivă principală a fost pentru biochimişti şi biofizicieni o descoperire reală, pentru că actualmente în lume nu sunt cunoscute alte microorganisme care se alimentează cu polimere. Acest lucru poate fi ușor explicat prin caracteristicile tehnice ale plasticului care are o incredibilă oportunitate de a contracara efectele diferitelor substanțe chimice.
Super-ciuperci au fost numite Pestalotiopsis microspora. În procesul de lucru cu ele cercetătorii au fost în măsură să identifice o enzimă miraculoasă prezentă în ciuperci, care promovează descompunerea polimerului. Acum, experții explorează în mod activ Pestalotiopsis microspora și încearcă să găsească speciile noi de endophyte.
Să sperăm că după un anumit timp lumea va vedea o nouă substanţă sau un preparat care poate scăpa definitiv Pământul de miliarde de tone de plastic.
Sursa: ecobizidea.ru