Clădire verde
„Ne modelăm clădirile; apoi ele ne modelează pe noi”.
Sir Winston Churchill
…..probabil și Winston Churchill ar fi surprins de gradul în care mediul construit ne modelează astăzi economia, mediul și bunăstarea.
Deși termenul de “Clădiri Verzi” este des folosit de publicul larg și în cercurile de specialitate din Republica Moldova, de multe ori este folosit fară o cunoaștere reală.
Consiliul pentru Clădiri Verzi din Republica Moldova (MoldovaGreen Building Council -MoldGBC), își propune să lanseze în acest an, o serie de articole și webinare pe tema: “Clădirile Sustenabile – introducere în noțiuni de bază “.
Termenul de clădire verde est folosit pentru clădirile edificate și operate într-un mod responsabilfață de mediul înconjurător, pe toată durata de viață a acestora: concept, proiectare, execuție, operare, întreținere, renovare și demolare.
Certificările clădirilor verzi reprezintă seturi de sisteme și instrumente de rating care sunt utilizate pentru a evalua performanța unei clădiri sau a unui proiect de construcție din perspective durabilitații și a impactului asupr amediului. Astfel de ratinguri urmăresc să îmbunătățească calitatea generală a clădirilor, să integreze o abordare holistică în proiectare și execuție, și să promoveze îndeplinirea obiectivelor de dezvoltar durabilă (ODD) ale Agendei 2030, adoptată prin prin RezoluțiaAdunăriiGenerale a ONU A/RES/70/1, în cadrul Summit-ului ONU pentru Dezvoltare Durabilă din septembrie 2015.Clădirile care au fost evaluate și se consideră că îndeplinesc un anumit nivel de performanță și calitate, vor primi un certificat care atestă această realizare.
Există multe tipuri de certificări de sustenabilitate pentru mediul construit, cum ar fi BREEAM, LEED, DGNB, Green Star, HQE, Living Building Challenge, Nordic Swan, WELL, GREEN HOMES,etc, ia rnumărul acestora este în ascensiune pe măsură ce interesul față de certificarea clădirilor continuă să crească. Beneficiile certificării, printer multe altele, sunt eficiența energetică, reducerea substanțială a costurilor de întreținere, creșterea cererii pentru o ofertă unică, de înaltă calitate pe piață,beneficiile legate de sănătatea și productivitatea utilizatorilor finali,performanța față de mediu și oportunitatea de a obține un preț mai mare pentru închiriere sau vânzare.
În zilele noastre, există o percepție falsă dar larg răspândită despre beneficiile aduse de clădirile verzi, care, deși sunt atractive din punct de vedere al impactului asupra mediuluiși din perspective confortului sporit în interior și al unui mediu mai sănătos și sigur, sunt considerate substanțial mai scumpe în comparație cu clădirile convenționale (practice nejustificate din punct de vedere al beneficiului costurilor). Această percepție a fost și este cel mai mare obstacol în Calea adoptării designului verde pe o scara mai largă, mai ales în Europa de Est.
Pe parcursul celor 30 de ani de existență a certificarilor de Clădiri Verzi, s-au făcut numeroase studii în care s-au comparat clădiri proiectate conform standardelor LEED, BREEAM etc., cu cele convenționale.
Vă prezentăm mai jos un exempluîn care, specialiștii de la Green Living Projects, din Barcelona, analizează un proiect al unei clădiri de birouri in 3 soluții ipotetice diferite. Primele 2 soluții arată costurile unei clădiri de birouri din SUA, proiectată pentru a putea fi certificată LEED™ Platinum și LEED™ Certified. Ultima soluție este pentru aceeași clădire proiectată și construită în mod convențional.
De obicei, investitorii țin cont de costul initial al unei clădiri, care, în cazul prezentat in tabel, este cu aproximativ 18% mai mare pentru proiectul supus certificarii LEED Platinium si cu aproximativ 2% mai mare pentru LEED Certified.
Pe termen lung însă, atunci când se calculează Valoarea Actuală Netă (VAN), care include costurile primare ale unei clădiri, costurile de operare, creșterea prețului la energie electrica și rata inflației, ajungem la un rezultat uimitor. Dupa cum vedem, diferențele sun tmajore.
Astfel, investind inițial cu doar 2% mai mult pentru un proiect LEED Certified, se pot atinge Economii de 15-20% pe durataa 30 de ani de ciclul de viață comparativ cu o clădire convențională.
Situatia pentru o clădire certificată la cel mai înalt nivel- LEED Platinium este și mai reprezentativă.
Ținând cont de faptul că durata de viață a unei cladiri este de 50+ani, diferențele VAN sunt pe atât mai mari mai mari, și mai importante. Cu alte cuvinte, a plăti puțin mai mult acum, înseamnă Economii importante pe parcursul duratei de viață a clădirii.
În urmatorul articol vom vorbi despre impactul clădirilor asupra mediului și modul în care sunt gestionate deșeurile în cladirile verzi.
Autor: Tatiana Medaru
Despre Tatiana
Tatiana estespecialist acreditată Leed® Green Associate de catre US Green Building Council. Lucrează la Medaru Architecture, România în calitate de Director de Dezvoltare și Manager de Sustenabilitate. Pasionată de arhitectura ecologică, pledeaz pentru dezvoltarea durabilă în mediul construit și pentru afaceri responsabile social. În anul 2019 a fondat Consiliul pentru Clădiri Verzi din Republica Moldova cu scopul de a promova și implementa sustenabilitatea în mediul construcțiilor și cu dorința de a conștientiza publicul din Republica Moldova despre necesitatea unei tranziții rapide la un mediu mai sanatos si la o viata mai buna.
Director: Valerii Catruc
Surse:
moldgbc.org/breeam-courses/
en.wikipedia.org/wiki/Green_building_certification_systems
vahaenergy.com/what-are-the-costs-to-leed-and-green-building/
greenlivingprojects.com/