Clădiri verzi — o tendinţă promiţătoare în industria construcţiilor (Partea I)
Clădiri verzi - o tendinţă promiţătoare în industria construcţiilor (Partea I)
În ultimul timp devin tot mai populare soluţiile inovatoare ecologice, aplicate în industria construcţiilor. Construcţia verde – o tendinţă din cele mai promiţătoare în construcţie, care este larg mediatizată la diferite expoziţii şi conferinţe internaţionale de construcţii.
Popularitatea construirii clădirilor verzi se datorează, în primul rând, prin prezenţa unor caracteristici de exploatare de înaltă performanţă, care respectă standarde internaţionale de mediu în construcţii.
Datorită celor mai recente dezvoltări ecologice, companiile internaţionale mari de construcţii au început lucrări ample referitoare la înălţarea clădirilor publice şi private verzi.
Tehnologia clădirilor verzi va fi în curând aplicată în construcţia celui mai înalt zgârie-nori din Statele Unite ale Americii, precum şi în reconstrucţia clădirii ONU.
Construcţia clădirilor cu utilizarea tehnologiei ecologice este un pas înainte în construcţii industriale internaţionale. De ce clădirile verzi devin atât de larg răspândite în întreaga lume? Mai întâi de toate, clădirile şi structurile montate cu ajutorul tehnologiei ecologice, vor reduce semnificativ poluarea mediului înconjurător.
În plus, aceste cladiri vor fi capabile să asigure, în mod autonom, necesităţile personale în surse de energie, fără a utiliza sursele externe de aprovizionare cu energia electrică.
Componentul esenţial al clădirilor şi structurilor, montate cu ajutorul tehnologiei "verde", constă în faţada cu geamuri duble termopan şi cu ventilaţia integrată între geamuri.
În plus, astfel de clădiri vor fi echipate cu jaluzele speciale, care vor schimba unghiul de înclinare, în funcţie de timpul zilei sau nopţii şi de condiţiile meteorologice. Acest lucru va permite nu numai să reguleze, în mod automat, lumina zilei în interiorul clădirilor, dar şi va reduce semnificativ costurile de energie electrică şi aer condiţionat în încăperi.
Inovaţiile suplimentare în construcţia clădirilor ecologice vor implica prezenţa unui sistem central de colectare a precipitaţiilor (ploaie şi apă de gheţă topită), unui sistem de purificare a apei potabile, furnizate în clădire, care va reduce costul surselor de apă externe. Ca o sursă de electricitate, vor fi instalate blocuri de panouri solare şi colectoare, care vor fi responsabile pentru încălzirea apei.
Cel mai important element al cladirilor verzi va fi disponibilitatea turbinelor eoliene puternice, care vor fi instalate în interiorul clădirii, de obicei pe etaje tehnice.
Aceste turbine vor sufla aerul prin clădire, dar fără a crea curenţii şi goluri de aer. Prezenţa acestor turbine va proteja clădirea de pierderi de căldură. Special pentru acest scop, clădirea, construită cu utilizarea tehnologiilor ecologice, va avea o formă lină şi fuzelată.
Cum funcţionează? Datorită formei fuzelate a clădirii, masele de aer, care intră în canalele speciale de turbine eoliene, vor acţiona asupra generatoarelor eoliene instalate. Astfel, toată energia necesară va fi produsă de generatoare, ceea ce va reduce semnificativ costul surselor suplimentare de energie. În plus, astfel de dispozitive vor ajuta la controlul nivelului de răcire a clădirii, împiedicând astfel supraîncălzirea clădirii într-o perioadă caniculară.
Ţările cele mai dezvoltate economic de mai mult timp aplică tehnologii ecologice în construcţii comerciale şirezidenţiale.
Degradarea mediului înconjurător, poluarea globală a acestuia şi încălzirea globală - toate acestea devin un impuls puternic pentru dezvoltarea rapidă a construcţiei verde. Iată câteva proiecte ecologice, unele dintre care sunt deja construite şi exploatate cu succes.
1. Turnul Pearl River (Guangzhou, China)
China este una dintre ţările, care cel mai des foloseşte tehnologii ecologice în construcţia caselor zero. Conceptul de “casă zero” înseamnă toate clădirile şi structurile, care sunt complet autonome şi capabile să se autoasigure cu apă, căldură şi resurse de energie electrică şi termică din sursele proprii.
Construcţia turnului chinez a început în 2006, iar punerea în exploatarea completă este programată în 2010.
Înălţimea turnului "Pearl River" va constitui 310 m, 71 de etaje. În ce constă caracteristicile ecologice ale cladirii? În primul rând, prezenţa a 2 rânduri de turbine eoliene, amplasate în canalele construcţiei (etaje 20 şi 40).
Acest lucru va permite clădirii să producă o cantitate maximă de energie eoliană, care va fi folosită pentru nevoile acesteia. De asemenea, canalele de turbină, vor contribui la reducerea presiunii vântului asupra turnului (la urma urmei, anumea presiunea eoliană este problema numărul unu pentru toţi zgârie-norii).
În interiorul clădirii este prevăzut sistemul special de aer condiţionat şi de refrigerare, care este introdus în podea. În plus, designerii au elaborat şi au implementat sistemul de dezumidificare în vremea umedă. Uscătoarele speciale sunt situate în sistemul de ventilaţie, astfel încât acestea vor drena aerul umed, pătruns în clădire. O atenţie deosebită trebuie acordată faţadei termopan, proiectate astfel, încât să se reducă încălzirea clădirii datorită canalelor de ventilaţie speciale şi acoperirilor speciale reflectorizante.
Pentru a obţine energia solare, în faţada clădirii vor fi montate panouri electrice speciale, care vor acumula energia celulelor solare.
Datorită prezenţei colectoarelor solare, energia solară va încălzi apa pentru scopuri generale ale clădirii. Aprovizionarea cu apă a clădirii va fi realizată din acoperiş, pe care va fi instalat un sistem de colectare a apelor. Astfel, turnul va fi în măsură să se autoasigure complet cu toate sursele de viaţă.