ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Clădirile - surse generatoare de deșeuri, sau cum putem diminua cantitatea de deșeuri generată de o clădire pe toată durata ei de viață

Atunci când merg prin oraș, văd fiecare clădire ca pe un organism viu, cu un ciclu de viață care impactează involuntar totul în jurul său. O clădire se naște, respiră, consumă, generează deșeuri și într-un final dispare. Suntem obișnuiți să admirăm clădirile care ne impresionează sau poate să criticăm proiectele mai puțin reușite, dar câți dintre noi judecăm o cladire dincolo de aparențe și le analizăm ca surse generatoare de deșeuri și consumatoare de resurse. Spre exemplu construirea unei case medii, generează patru tone de deșeuri de construcție, deși majoritatea acestora ar putea fi reciclate. Constructorii aruncă adesea resturi de materiale sau materiale deteriorate, și astfel sute de milioane de tone de deșeuri rezultate din procesul de edificare a construcțiilor ajung în fiecare an, în gropile de gunoi. Iar acesta este doar începutul ciclului de viață pentru o clădire. 

În etapa de utilizare/ operare a clădirii vor fi generate sute de tone de deșeuri care vor ajunge la groapa de gunoi. Potrivit EPA (Agenția pentru Protectia Mediului din SUA), o persoană din SUA produce în medie 2,70 kilograme de gunoi pe zi. Datele înregistrate de Agenția de Mediu din Republica Moldova pentru anul 2018, indică faptul că o persoană producea în medie 0,9 kg de gunoi pe zi. Aceste cifre sunt în continuă creștere. Pentru aceasta etapă, putem discuta despre un manual de utilizare a clădirii, unde se descrie modul în care este și va fi operată clădirea și strategiile implementate pentru a diminua maxim cantitatea de deșeuri. Acest capitol va fi o temă separată, întrucât strategiile sunt variate și diferite, în funcție de tipul clădirii.   

La finalul duratei de viața a clădirii, va fi generată o cantitate importantă de deșeuri din demolarea acesteia.

Noi, cei care avem dorința de a face schimbări, putem influența aceste statistici. 

Arhitecții si inginerii, dar și antreprenorii și constructorii pot avea initiative cu un impact semnificativ asupra cantității de deșeuri generate în faza de execuție. Proiectarea sustenabilă abordează holistic acest aspect și aceasta nu înseamnă doar asigurarea punctelor de sortare selectivă a deșeurilor.  

Regula de bază în proiectarea unei clădiri sustenabile este REduce, REutilizează și REcicleaza. 


Cum le putem REduce în faza de proiectare și execuție?

Reducerea generării deșeurilor este un prim pas ce se poate face prin informarea oamenilor și creearea mediului în care să se acorde prioritate utilizării materialelor care sunt ușor de reciclat sau care pot fi utilizate în mod repetat. Planurile de gestionare a deșeurilor pe șantier sunt necesare și eficiente, fiind un mijloc de a demonstra angajamentul față de mediu. Ele descriu în esență modul în care materialele de construcție vor fi gestionate și eliminate și trebuie pregătite înainte de începerea execuției. Acest lucru necesită o anumită planificare, ca de exemplu, estimarea cantității de deșeuri care ar putea fi produse pentru fiecare categorie de material și proporția în care va fi reutilizat și/sau reciclat.

Un alt pas important este planificarea achizițiilor cu scopul de a evita risipa, de a maximiza utilizarea eficientă a materialelor, și a reduce necesitatea achizițiilor ulterioare. În cazul în care materialele sunt comandate în exces, acestea trebuie returnate furnizorului sau utilizate în alt proiect. 

O alta sursa de poluare majoră sunt ambalajele. Cantitatea acestora ar trebui, de asemenea, redusă. Paleții, tăvile de suport, ambalajele din plastic, foliile de transport și alte forme de ambalare pot fi returnate furnizorului, împreună cu solicitarea, ca în viitor, să fie folosite cât mai puține sau din materiale reciclabile. Prin utilizarea în etapa de proiectare inițială a sistemelor modulare durabile, se asigură o reducere a cantității de deșeuri generate în etapa de demolare a clădirii, deoarece sistemele prefabricate au avantajul de a fi ușor demontate și reutilizate în alte proiecte. Un inconvenient al sistemele prefabricate îl reprezintă flexibilitatea redusă oferită exprimarii artistice a arhitecților.

REutilizarea- o nouă resursă din deșeuri!

Cererea pentru tâmplarie, pardoseli din lemn, piese de mobilier, părți din instalații electrice și sanitare și echipamente la mâna a doua, a existat mereu. Atunci când vorbim despre un proiect de renovare/modernizare pentru o clădire existentă, reutilizarea este o soluție eficientă pentru a reduce cantitatea de deșeuri. Deconstrucția este o alternativă pentru demolare și este cunoscută pentru că este o strategie de reutilizare larg răspândită în lume. Procesul de deconstrucție este dezasamblarea selectivă a unei clădiri, bucată cu bucată pentru a conserva materialele și a elimina deșeurile. Materialele recuperate sunt reutilizabile și pot fi valorificate/donate în viitoare proiecte. Luați în considerare colaborarea cu organizații caritabile locale și întreprinderi pentru a identifica oportunitățile potențiale pentru schimbul de deșeuri sau materiale refolosibile. 

REciclarea – o nouă viață!

Deși reciclarea și reutilizarea au ca scop final valorificarea deșeurilor, există totuși o diferență. Spre exemplu, atunci când utilizăm o ușă veche, fără să-i schimbam forma sau funcțiunea, înseamnă că am reutilizat-o. Iar atunci când, din acea ușă vom face o masă pentru cafea sau un birou – cum a facut creatorul Amazon cu mulți ani in urmă, acest proces se va numi reciclare.

Cu alte cuvinte, reciclarea este procesul prin care deșeurile “cu valoare”, sunt transformate în materie primă secundară pentru fabricarea de noi produse. 

Luați-vă timp și faceți cercetări pentru a găsi furnizorul care să fie flexibil în ceea ce privește intenția de a reduce cantitatea de deșeuri ceea ce va aduce beneficii companiei dvs. și vă va ajuta să atingeți obiectivele de sustenabilitate. În mod normal ar trebui să existe un acord de returnare sau de răscumpărare a deșeurilor cu furnizorii de materiale. Însă, în cazul cel mai probabil, în care, astfel de acord nu există, trebuie luate în considerare organizații precum MoldRec, E-Reciclare sau alte organizații similare. Avem speranța că pe acest segment vor apărea un număr din ce în ce mai mare de organizații care vor prelua bunuri pentru reciclare.

Implementați o strategie de reciclare a deșeurilor din construcții. Sortarea pentru reciclare trebuie efectuată la fața locului. Acest lucru necesită o planificare prealabilă pentru a asigura containere dimensionate corespunzător. Următoarele materiale pot fi, spre exemplu, reciclate: metal, carton, hârtie, materiale plastice, lemn netratat, beton, pietriş, gips-carton, asfalt, geam de sticla, mocheta, covoare, cărămidă, tiglă și blocuri ceramice.

Este de înțeles reticența existentă în abordarea unor astfel de strategii pentru procesul de construire, deoarece necesită un efort în plus din partea antreprenorilor, efort care nu este susținut cu stimuli fiscali pe măsură.

Avantajul direct în abordarea unor astfel de strategii (aruncați mai puțin și reutilizați mai multe materiale) pentru procesul de construire îl reprezintă cheltuielile reduse pentru eliminarea deșeurilor.

Și dincolo de cheltuieli și venituri, să nu uităm că avem o mare responsabilitate față de generațiile viitoare să le lăsăm un mediu prielnic pentru viață!


Autor: Tatiana Medaru (Reprezentant al Consiliului pentru Clădiri Verzi din Republica Moldova)

Director: Valerii Catruc

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 24 martie 2021 14:46
Vizualizări: 1286

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
198
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
313
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
427
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
288