ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Clima de pe Terra, tot mai puţin favorabilă vieţii




 

În ultimii 30 de ani, în Europa a crescut de cîteva ori numărul persoanelor care au murit în urma caniculei sau gerurilor excesive. O situaţie similară se înregistrează şi în alte regiuni ale lumii. Viitoarele schimbări ale climei vor duce la un număr şi mai mare de decese.

Această prognoză a fost publicată de oameni de ştiinţă suedezi în revista Nature Climate Change. O serie de experţi leagă această tendinţă de încălzirea globală. Alţi văd cauza în faptul că omul contemporan se adaptează mai greu la mediul înconjurător decît strămoşii lui.

Raportul a fost făcut pe baza datelor din Europa. Aici, începînd din anul 1980, au murit în urma temperaturilor excesive de două mai mulţi oameni decît în primii 80 de ani ai secolului trecut. De pe urma caniculei şi gerurilor puternice se înregistrează tot mai multe decese în Asia, Africa, America. Potrivit lui Evgheni Tişkoveţ, specialist pe probleme de climă, această tendinţă are legătură cu schimbarea globală a climei.

„Potrivit datelor specialiştilor, în ultima jumătate de secol, temperatura creşte mai intens decît dacă în ultimii 1.300 de ani. Temperatura aerului pe planetă a crescut cu aproape un grad, temperatura oceanului mondial a crescut cu 0,7 grade, zona îngheţului veşnic se deplasează spre nord cu o viteză de 1,5 kilometri pe an. Numărul de zile cu caniculă excesivă a crescut în ultima jumătate de secol la fel de mult ca şi perioadele geroase. Toate aceste fenomene influenţează negativ starea de sănătate a oamenilor”.

La prima vedere ţi s-ar putea părea că un grad Celsius nu e mare lucru. Însă acesta este indicele mediu anual pe planetă. De fapt, asta înseamnă două săptămîni de temperaturi foarte mari vara şi geruri foarte puternice iarna şi zeci de mii de decesuri din cauza agravării în această perioadă a bolilor cardio-vasculare. Statistica este înspăimîntătoare. În urma secetei mari şi caniculei excesive din 2010, în Rusia au murit 55 de mii de oameni. În anul 2003, o vreme asemănătoare s-a înregistrat pe teritoriul Europei. Atunci canicula a provocat moartea a peste 70 de mii de europeni.

Nu trebuie să ne gîndim că înainte oamenii nu reacţionau la vreme. Relatări despre soarele distrugător se întîlnesc în letopiseţe vechi. Însă înainte funcţiona mai bine selecţia naturală, consideră Aleksei Kokorin, expert la Fondul Mondial al Naturii.

„La generaţiile anterioare era foarte ridicată mortalitatea în rîndul nou-născuţilor şi oamenilor în vîrstă. Acum, aceşti indici s-au redus considerabil. Sunt mult mai mulţi oameni bătrîni şi nou-născuţi bolnavi, care sunt cei mai sensibili la schimbările climei”.

Civilizaţia a dăruit oamenilor realizările din domeniul medicinii, însă ea ne afectează şi sănătatea. Răul se ascunde chiar şi în aerul condiţionat: răcind încăperea, aparatele împrăştie aerul fierbinte din clădiri afară. Drept urmare, în oraşele mari, temperaturile pe timp de noapte nu sunt cu mult mai scăzute decît cele din timpul zilei. În plus, canicula creşte emisia de substanţe nocive în atmosferă. Oamenii nu mai au ce respira, iar încălzirea globală a climei se intensifică, consideră ecologul Aleksei Kokorin.

„Principalul factor de influenţă a omului asupra climei este intensificarea efectului de seră. El apare, în primul rînd, din cauza arderii combustibililor fosili: cărbune, gaz, petrol, produse petroliere. Este evident că la un moment dat omenirea va trece la „economia verde”. Însă nu în următorii 20-30 de ani”.

Iar pînă atunci, potrivit specialiştilor, mortalitatea în urma temperaturilor excesive va creşte în toate regiunile din lume. Cel mai acut vor simţi acest lucru Asia de Sud-Est, Europa de Vest, Europa Centrală, partea estică a Americii de Sud şi sudul Australiei. În Rusia, regiunile cele mai vulnerabile sunt partea europeană a ţării, Uralul şi Siberia de Vest.

 

 

Sursa: noi.md

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 27 octombrie 2013 11:01
Vizualizări: 2522

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
169
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
141
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
128
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325