În Tatarstan a fost deschis Clubul taţilor pentru băieţii din familii incomplete
Pescuitul şi sportul, excursii şi lecţii pentru tinerii tehnicieni – toate aceste activităţi sunt organizate pentru băieţi. Totodată, autorii ideii sunt convinşi: cel mai important lucru în educaţia masculină este ca copiii şi adolescenţii să aibă un exemplu demn de urmat.
Clubul taţilor a fost deschis în raionul Mamadîş din Tatarstan, acum o lună. Împreună cu băieţii din raion, taţii merg la pescuit, îi învaţă să aprindă un rug, să prelucreze lemnul la strung, se ocupă cu sportul. Taţii spun că e uşor să le găseşti o ocupaţie, important ca băieţii să nu stea degeaba.
-Am doi nepoţi, care locuiesc în familii incomplete. Eu întotdeauna i-am învăţat să facă lucrul bărbătesc, să ţină ciocanul în mîini, să tragă cu rîndeaua, să repare prin casă, relatează unul din participanţii clubului, pedagog cu experienţă de 20 de ani, Ildar Hairullin.
El are două fete, dar şi acestea, în caz de nevoie, pot să bată un cui. Anume dorinţa de a-şi împărtăşi experienţa, abilităţile, l-a determinat pe Ildar să devină membru al Clubului taţilor. Şi autorităţile susţin această idee a locuitorilor raionului. Cu atît mai mut cu cît în Mamadîş aproape 12-13% din elevi cresc fără taţi. Organizaţia activează în baza şcolilor şi grădiniţelor. Toţi cei care doresc, în timpul lor liber, fără a fi remuneraţi, se ocupă cu băieţii, care duc lipsă de atenţia taţilor.
-Ideea a apărut la o adunare de părinţi, cînd activiştii au salutat deschiderea unui club al taţilor. Deocamdată nu putem spune că este o organizaţie oficială, însă noi ne ocupăm activ, organizăm manifestaţii, atragem oameni, spune vicepreşedintele Comitetului Executiv al rionului Mamadîş pentru probleme sociale Aliona Smirnova.
În prezent, în fiecare clasă deja sunt cîte 3-4 părinţi activişti. Ce îi atrage? Potrivit reprezentantului autorităţilor, cineva educă doar fete şi vrea să-şi împărtăşească experienţa „masculină”, alţii au crescut fără tată şi vor ca băieţii să nu le repete soarta. În orice caz, aproape 80 de taţi şi-au exprimat disponibilitatea de a se ocupa cu adolescenţii. Printre participanţi sunt reprezentanţi ai diferitor profesii – oameni de afaceri, sportivi, salvatori şi chiar pompieri, care sunt gata să organizeze o excursie.
Această iniţiativă este implementată cu succes, de cîţiva ani în alte două oraşe din Tatarstan – Nijnekamsk şi Naberejnîe Celnî.
-Orice iniţiativă de acest fel este o soluţie minunată. E foarte bine cînd taţii manifestă interes, mai ales în probleme sociale, unde, deocamdată, mai active sunt femeile, susţine preşedintele organizaţiei neguvernamentale regionale „Familiile cu mulţi copii din Republica Tatarstan”, Artiom Kuzneţov.
Potrivit lui, cu cît mai multe organizaţii de acest fel vor fi, cu atît mai uşor vor fi soluţionate multe probleme.
Apropo, Această experienţă este apreciată peste hotare. „Tatarstanul este lider la capitolul idei şi iniţiative în domeniul familiei”, menţionează organizatorul grupului „Taţii Rusiei”, Alexei Danilenkov.
- Crearea celulelor mişcării paterne contribuie la formarea unui mediu favorabil pentru educaţia copiilor în spirit patriotic, consideră activistul.
Asemenea cluburi contribuie la pregătirea copiilor de viaţă, formează anumite deprinderi sociale. Practica creării organizaţiilor paterne în alte regiuni – Vologodsk, Arhangelsk, Rostov – arată că taţii încep să participe la soluţionarea multor probleme, inclusiv infracţionalitatea juvenilă.
Sursa: sntat.ru