ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Coada-calului: proprietăți și întrebuințarea în alimentație

Tulpinile cu spori ale acestei plante sînt bogate în zahăr, vitamina C și caroten. Acestea se consumă crude, dar și se adaugă în prăjituri și budinci. De asemenea, pot fi adăugate la vinegrete sau în supe. Totodată, tulpinile cu sport sînt uscate și folosite ulterior în alimentație.

Tulpina de coada-calului marinată. Tulpinile cu spori se spală, se așează într-un borcan sau cratiță emailată, se adaugă mărar, frunze de coacăz negru rădăcini de hrean, usturoi. Deasupra se toarnă marinada rece (1 lingură de sare la 1 l de apă). Se pune o greutate din lemn și se lasă la rece. Se poate consuma peste 3-4 săptămîni.

Budincă din brînză cu coada-calului. Brînza se amestecă cu un ou fiert, cu coada-calului mărunțită, se sărează, se adaugă făină. Deasupra se toarnă smîntînă. Se dă la cuptor pentru 35 de minute. La 100 f de tulpini cu spori se iau 200 g de brînză, 1 ou fiert, 2 linguri de smîntînă, 2 linguri de făină, 1 linguriță de unt, sare după gust.

Pîrjoale. Fierbeți orezul, amestecați cu tulpini de coada-calului zdrobite și un ou, adăugați sare după gust. Formați pîrjoale. La 2 pahare de coada-calului – 0,5 pahare de orez, 1 ou.

Supă din coada-calului. Sporii se spală, se curăță cartofii, se taie cubulețe, se fierb împreună 10-15 minute, apoi se adaugă morcov ras și călit și se mai fierbe 2-3 minute. La 300 g de plante se iau: 1 l de apă, 1 morcov, 3 cartofi, 1/3 pahar de smîntînă, 1 lingură de unt.

Prăjitură cu coada-calului. Tulpinile tinere se toacă mărunt. Se pun în tigaie. Ouăle se bat cu zahăr, se adaugă făina și laptele. Se toarnă peste coada-calului și se dă la cuptor. Se coace 35 de minute.

La 200 g de tulpini cu spori se iau 1 pahar de lapte, 4 pahare de făină, 1 pahar de zahăr, 4 ouă, sare după gust.

Omletă din coada-calului. Tulpinile se curăță de coajă, se taie, se călesc 4-5 minute, se adaugă ouăle și se prăjesc. Cînd ouăle încep să se închege, se adaugă ceapă verde tocată. La 2 pahare de coada-calului – 3 ouă, 1 linguri de ceapă verde, 1 lingură de ulei.

 

Sursa: vk.com/permakultur

Luni, 11 iulie 2016
Vizualizări: 1456

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
305
În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
468
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
350
Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, ace...
470