ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Coaja de stejar – proprietăți, aplicare, rețete

Coaja de stejar reprezintă unul dintre cele mai răspîndite materiale, cu proprietăți de tăbăcire. Pentru substanțele tanante sînt caracteristice efecte anti-inflamatoare și astringente. Aceste calități sînt folosite în cazul afecțiunilor stomacului, pentru a „întări” colonul, precum și pentru a soluționa problemele legate de inflamarea cavității bucale și a gingiilor, precum și în scopul tratării scalpului. În cazul hipotermiilor, se recomandă băi cu coajă de stejar. În cazul inflamării ochiului se aplică cataplasme din coajă de stejar. Pentru tratamentul eczemelor, arsurilor și ulcerelor se aplică comprese cu infuzie din coajă de stejar.

Întrebuințarea cojii de stejar

Medicamentele, preparate pe bază de coajă de stejar, nu au efecte adverse și contraindicații, ce prezintă un avantaj față de alte preparate medicinale. Scoarța de stejar poate fi procurată în farmacii.

În scopuri medicinale se folosește coaja tînără de stejar, netedă din exterior și fără lemn în interior. Aceasta se recoltează doar primăvara, de pe trunchiurile înguste și ramurile tinere.

Pe lîngă scoarța de stejar sînt utile și ghindele, ce conțin ulei gras, care este un remediu anti-inflamator, antiseptic, cu proprietăți astringente.

Rețete:

1 La 2 linguri de apă se iau 2 lingurițe de scoarță de stejar tînăr. Se infuzează timp de 2 ore. Înainte de întrebuințare se strecoară și se bea de 3 ori pe zi, cîte jumătate de pahar.

2. La un pahar de apă clocotită se iau 10 g de scoarță. Se administrează în cazul ulcerului stomacal, cîte 1 lingură de 3 ori pe zi.

3. La un pahar de apă clocotiră se ia 1 lingură de scoarță de stejar. Se lasă 3 ore. Înaintea administrării, se strecoară. Cu această soluție se clătește cavitatea bucală și gîtul. De asemenea, poate fi aplicată sub formă de cataplasme și pentru prelucrarea rănilor.

4. Decoctul pentru cataplasme și gargare se pregătește din 200 ml de aop și 20 g de coajă.

5. Un efect benefic îl are decoctul cu sare a cojii de stejar, pentru care se iau 150 ml de apă, 15 de coajă, 15 g glicerină și 2 g de sulfat de potasiu.

6. Pentru tratamentul arsurilor, uneori, pentru cataplasme este utilizat un decoct mai concentrat, pentru pregătirea căruia se ia un pahat cu apă și 30-35 g de coajă.

ABONAȚI-VĂ
Joi, 21 aprilie 2016 11:00
Vizualizări: 7696

Citiţi de asemenea

La mama mea, după vârsta de 50 de ani, începuseră să îi amorțească uneori degetele de la mâini și picioare. O prietenă, ...
67
Acesta este Lacul Cerkel-Kel din Kabardino-Balkaria. Face parte dintr-un grup de cinci lacuri, în care nimeni nu se scal...
61
Rețeta de varză murată fără sare de la Pola BragaDe ce am decis să scriem această rețetă, în ciuda faptului că există o ...
171
Jungla Amazonului este unul dintre cele mai puțin explorate locuri de pe Pământ. Mulți căutători de aventuri încă dispar...
168