ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Coaja de stejar – proprietăți, aplicare, rețete

Coaja de stejar reprezintă unul dintre cele mai răspîndite materiale, cu proprietăți de tăbăcire. Pentru substanțele tanante sînt caracteristice efecte anti-inflamatoare și astringente. Aceste calități sînt folosite în cazul afecțiunilor stomacului, pentru a „întări” colonul, precum și pentru a soluționa problemele legate de inflamarea cavității bucale și a gingiilor, precum și în scopul tratării scalpului. În cazul hipotermiilor, se recomandă băi cu coajă de stejar. În cazul inflamării ochiului se aplică cataplasme din coajă de stejar. Pentru tratamentul eczemelor, arsurilor și ulcerelor se aplică comprese cu infuzie din coajă de stejar.

Întrebuințarea cojii de stejar

Medicamentele, preparate pe bază de coajă de stejar, nu au efecte adverse și contraindicații, ce prezintă un avantaj față de alte preparate medicinale. Scoarța de stejar poate fi procurată în farmacii.

În scopuri medicinale se folosește coaja tînără de stejar, netedă din exterior și fără lemn în interior. Aceasta se recoltează doar primăvara, de pe trunchiurile înguste și ramurile tinere.

Pe lîngă scoarța de stejar sînt utile și ghindele, ce conțin ulei gras, care este un remediu anti-inflamator, antiseptic, cu proprietăți astringente.

Rețete:

1 La 2 linguri de apă se iau 2 lingurițe de scoarță de stejar tînăr. Se infuzează timp de 2 ore. Înainte de întrebuințare se strecoară și se bea de 3 ori pe zi, cîte jumătate de pahar.

2. La un pahar de apă clocotită se iau 10 g de scoarță. Se administrează în cazul ulcerului stomacal, cîte 1 lingură de 3 ori pe zi.

3. La un pahar de apă clocotiră se ia 1 lingură de scoarță de stejar. Se lasă 3 ore. Înaintea administrării, se strecoară. Cu această soluție se clătește cavitatea bucală și gîtul. De asemenea, poate fi aplicată sub formă de cataplasme și pentru prelucrarea rănilor.

4. Decoctul pentru cataplasme și gargare se pregătește din 200 ml de aop și 20 g de coajă.

5. Un efect benefic îl are decoctul cu sare a cojii de stejar, pentru care se iau 150 ml de apă, 15 de coajă, 15 g glicerină și 2 g de sulfat de potasiu.

6. Pentru tratamentul arsurilor, uneori, pentru cataplasme este utilizat un decoct mai concentrat, pentru pregătirea căruia se ia un pahat cu apă și 30-35 g de coajă.

Joi, 21 aprilie 2016
Vizualizări: 5425

Citiţi de asemenea

Ovăzul - elixirul vieții - va pune pe picioare chiar și pe cel mai grav bolnav: rezolvă multe probleme de sănătate și ...
339
Nu se știe cum animalul a ajuns atît de departe de apă.Foca  nu avea un comportament agresiv, dar a intrat în panic...
147
Bolile oncologice sînt rezultatul acidificării organismului și sînt tratate ca toate bolile fungice, prin alcalinizare...
203
Marca de îmbrăcăminte Dich din Sankt Petersburg a hotărît să facă nasturi din cutii de aluminiu.Pentru primul lot a fost...
113