Coaliția magnaților pentru sprijinirea regenerabilelor
Miliardarii Bill Gates, Mark Zuckerberg, Richard Branson și alți asemenea lor vor declanșa o„nouă revoluție economică” bazat pe energie curată, după lansarea o unei noi unității de investiții pentru sursele regenerabile de energie.
Coaliția Breakthrough Energy, formată din 25 de investitori din 10 țări, a fost lansată luni, la Paris, ca parte a negocierilor pentru obținerea unui acord climatic.
Grupul va investi în principal în stadiul incipient al companiilor energetice curate dintr-o serie de sectoare, cum ar fi generarea de energie electrică și depozitarea, transport și agricultură. Inițiativa a fost anunțată în cadrul grupului de lucru Mission Innovation, care reunește 21 de guverne, inclusiv SUA, Marea Britanie, Australia, Germania, China și Brazilia, și care urmărește dublarea investițiilor din bani publici inovarea surselor de energie curată. Este de așteptat ca acest lucru să consolideze asistență guvernamentală în energii regenerabile cu 20 de miliarde de dolari.
Coaliția Breakthrough Energy îi include pe co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, co-fondatorul Facebook și CEO , Mark Zuckerberg și șeful Virgin Group, Richard Branson. Printre investitori se mai numără și Reid Hoffman, fondatorul LinkedIn, și Jeff Bezos, fondatorul Amazon.
Bill Gates susține că lumea va folosi la mijlocul acestui secol cu 50% mai multă energie decât o face astăzi, iar o bună parte din aceasta va proveni din combustibili fosili, cum ar fi cărbunele și petrolul.
„Tehnologiile regenerabile pe care le avem astăzi, cum ar fi cea eoliană și solară, au făcut o mulțime de progres și ar putea fi o cale spre un viitor energetic cu zero emisii de carbon”, a spus el. „Dar, având în vedere amploarea provocării, trebuie să abordăm mai multe explora mai multe variante, iar asta înseamnă că avem nevoie, de asemenea, să inventăm noi abordări. Companiile private vor dezvolta în cele din urmă aceste descoperiri energetice, dar munca lor se va baza peo cercetare de bază pe care doar guvernele pot finanța„, a mai spus Gates.
Mark Zuckerberg a declarat progresul actual către energia durabilă este „prea lent”, în timp ce Hoffman susține că eforturile de a transforma sursele de energie depind de colaborarea dintre sectoarul public și privat.
„Tehnologii inovatoare construite și utilizate de către companiile antreprenoriale cu scop global sunt săbiile care taie acest nod gordian”, a spus el. „Efectuarea investițiilor potrivite în inovațiile este esențială acum pentru rezolvarea acestei provocări pentru generațiile actuale și viitoare în întreaga planetă.”
Coaliția nu a avansat o cifră a nivelului de investiții, dar susține că se va concentra resursele pe finanțările acordate de guvernele semnatare Mission Innovation pentru inovarea.
Investițiile la nivel mondial în energie curată a crescut anul trecut la 270 de miliarde, prima creștere semnificativă după o acalmie de trei ani în investiții. China a condus clasamentul cu 89 de miliarde de dolari, urmată de SUA cu 51 de miliarde de dolari.
Sursa: green-report.ro