Coca-cola și băuturile carbogazoase dăunează organismului
Despre faptul că băutura Cola nu e folositoare nu știu, probabil, doar copiii mici. Ceilalți știu cu siguranță că această băutură este dăunătoare organismului. Cu toate acestea, consumul ei crește în toate țările lumii, se răspîndește pe toate continentele, chiar și în Statele Unite volumul vînzărilor crește constant. Un fenomen straniu, nu-i așa?
Savanții din diferite țări au efectuat diverse experimente și studii de laborator al acestui amestec. A fost stabilit că această băutură are o influență nefastă asupra organismului uman.
Iată lista incompletă a bolilor, provocate de ingredientele din componența celei mai populare băuturi din lume:
- calculi renali;
- fragilitatea și fractura oaselor;
- distrofie musculară și coroziunea țesutului muscular,
- diabet și obezitate;
- ulcer gastric;
- riscul gastritei;
- ulcer duodenal;
- riscul de cancer al plămînilor, ficatului și leucemie
CE BEM ?
Ingredientele băuturii „îndrăgite” pînă în prezent nu au fost făcute publice. Două versiuni cunoscute constituie doar niște presupuneri, iar rețeta adevărată se ține în secret de către producători.
În afară de înlocuitorii zahărului, rețeta standard intră:
- colorant din zahăr (E150),
- acid ortofosforic (E338),
- carmazin (E122),
- fenilalanină,
- aromatizatori naturali,
- cafeină.
Cum vă pare acest mix de „sintetice” și zahăr? Celelalte componente constituie o formulă secretă a acestei băuturi carbogazoase.
REACȚIA ORGANISMULUI LA ACȚIUNEA BĂUTURII CARBOGAZOASE
În primele minute de la consumul băuturii carbogazoase, zahărul cauzează probleme mari organismului. De regulă, o cantitate mare de zahăr provoacă vomă, însă acest mix „șmecher” conține acid fosforic, care elimină aceste simptome.
Timp de jumătate de oră are loc o injecție puternică de insulină în sînge, zahărul se dizolvă în ficat și se transformă în grăsime. La o oră după consum, acidul fosforic forțează metabolismul. Cafeina exercită un efect diuretic, drept urmare din organism sînt eliminate calciul, zincul, magneziul, azotul și apa.
Apoi apare oboseala și slăbiciunea, precum și irascibilitatea. Substanțe importante au fost scoase din organism. Organismul a pierdut mai multă apă decît a primit împreună cu băutura carbogazoasă. După o perioadă de timp, cafeina se descompune și omul încep iarăși să simtă sete, vrea să savureze încă o sticlă de „vlagă vitală”.
Fenilalanina, ce intră în componența „băuturii îndrăgite”, spală din organism serotonina – unul dintre cei trei „hormoni ai fericirii”, fapt ce amplifică acțiunea dăunătoare a băuturii. Iar insuficiența de serotonină perturbă activitatea sistemului nervos central. Drept urmare apare depresia, panica, delirul obsesiv și furia nemotivată.
Medicii și savanții din toată lumea au efectuat o muțim de teste și în baza lor au făcut concluzia că dacă după mîncare omul bea cola rece, atunci timpul aflării ei în stomac se reduce de la 5 ore pînă la 20 de minute. În urma acestei mișcări accelerate prin sistemul gastrointestinal a alimentelor, este eliminat procesul de fermentare a mîncării și sentimentul de foame nu dispare, ceea ce stimulează procesele de putrezire în intestin.
Gîndiți-vă de ce în localurile de fast food sînt aplicate meniurile complexe, ce conțin băutura carbogazoasă ieftină, iar prețul la cafea și ceai sînt exagerate. Mîncînt un asemenea prînz, peste un timp, omul va simți din nou foame și va veni din nou pentru a se întări puțin.
Iată ce daune ne poate aduce Coca-Cola. Dintre toate componentele ale acestei băuturi cel mai sigur și inofensiv s-a dovedit a fi doar unul. Care? Corect, apa.
Atunci poate trebuie să bem apă în loc de băuturi carbogazoase?