Cocktailuri verzi: reţetele sănătoase pot fi şi delicioase!
Victoria Butenko, autoarea cărţii despre cocktailurile verzi, a găsit o soluţie ingenioasă: a face cocktailuri din verdeaţă. D-nei. nu propune să refuzaţi alte produse, de aceea nu poate fi învinuită de obsesie oarbă. Spre deosebire de alte ediţii, ea în primul rînd, propune reţete şi descrie cocktailurile, după care urmează "agitaţia" şi comentariile, de ce acestea sunt atît de utile.
Cocktailul verde se prepară din "iarbă" comestibilă, apă şi fructe sau legume. Raportul de fructe şi legume este aproximativ: 60 la 40. Reţetele pot fi foarte diverse, singurul lucru: pentru a evita efectele nedorite, este mai bine să nu se amestece fructele şi legumele. Plantele pot fi combinate cu orice. Pentru a pregăti un cocktail, trebuie să amestecaţi toate ingredientele într-un blender. De obicei, se toarnă apa deasupra ierburilor proaspete, se amestecă, iar apoi în produsul obţinut se adaugă fructe.
Cîteva reţete de cocktailuri verzi:
Nu este necesar să căutaţi ingrediente "străine", ciudate. Din contra, cu cît mai aproape de casă este planta, cu atît mai uşor se digerează şi oferă mai multe beneficii. Deci, amestecaţi într-un blender:
- O legătură de salată (de un verde întunecat, probabil, este mai utilă: mai multă clorofilă), o treime de legătură de mărar, o ceaşcă de apă fiartă rece, două banane. (Aproximativ două căni de cocktail).
- O legătură de salată verde, măcriş, apă, o banană.
- Salată verde, ţelină, mărar, roşii, castraveţi, apă.
- Salatî verde, mere, măcriş, apă, o banană suc.
- Frunze proaspete de urzică, pătrunjel, banane, apă suc.
Proporţia de fructe şi legume: aproximativ 60 la 40. În afară de banane puteţi folosi piersici, struguri, mere, avocado - orice. Principalul lucru să fie delicios şi să vreţi mai mult!
Acum, agitaţia promisă!
Toată lumea ştie că verdeaţa este necesară şi utilă pentru sănătate: diferite tipuri de salate, măcriş, mărar, pătrunjel, ţelina, precum şi orice verdeaţă sălbatică nu prea comestibilă: frunze de sfeclă şi de morcov, frunze de păpădie , pătlagină, tei, aegopodium, urzică, lobodă, etc. Cu cît mai mare este varietatea, cu atît mai bine! Din punct de vedere istoric, verdeaţa întotdeauna se atribuia la legume. Ca rezultat, o consumăm cel mai bine în salate şi ca un decor pentru felurile de mîncare (deşi mulţi nu mănîncă astfel de "decoraţii"). Victoria Butenko, (după un studiu detaliat şi experimente practice) propune să separăm plantele într-o clasă a parte: la acelaşi nivel ca şi fructele, cerealele, legumele.
De ce trebuie să mîncăm verdeaţă?
De fapt, ea are aproape tot ce este necesar pentru viaţă: fibre, proteine, aminoacizi, minerale esenţiale, inclusiv calciu, magneziu, potasiu, fosfor, fier, etc., precum şi vitamine în cantităţi mari, deseori mai mari decît în legume sau carne (dacă este posibil să vorbim despre prezenţa a ceva util în carne). Şi cel mai important, clorofilă! De fapt, chiar numai fibra ar fi suficientă pentru a demonstra utilitatea verdeţii. Noi consumăm acum prea puţină fibră, care este necesară pentru buna funcţionare a intestinelor, eliminarea toxinelor din organism. Vă puteţi imagina mulţi metri de intestine? În fiecare zi noi împingem în ele o grămadă de produse rafinate, din amidon, produse fără fibre şi structură internă. Şi totul se lipeşte de pereţii intestinului şi se depozitează acolo de ani de zile. Fibrele sunt o substanţă de o structură fibroasă. Trecînd prin tractul digestiv, acestea absorbă toxinele şi alte substanţe de prisos pentru organism şi de asemenea, ajută tuturor substanţelor, de care se atinge, să se elemine. Omul are nevoie, cel puţin, de 30-50 grame de fibre zilnic. Nu cred că o persoană obişnuită mănîncă mai mult de 10-15 grame pe zi.
Clorofila este, de fapt, sîngele plantelor. După compoziţie, este foarte similară cu eritrocitele (celulele roşii de sînge), singura diferenţă este ca în sînge se conţine molecula de fier şi în clorofilă - magneziu, prin urmare sîngele este de culoare roşie şi clorofila de culoare verde. Organismul nu are nevoie de nici- un efort pentru a digera verdeaţa, care conţine aproape toate elementele necesare.
Verdeaţa, adaugă organismului alcaliu (majoritatea oamenilor sunt acum foarte "acriţi") şi totodată, creşte aciditatea sucurilor gastrice necesare pentru o digestie completă. În general, plantele sunt utile! Este dorit să le consumaţi zilnic cîte una-două legături! Un mod uşor şi distractiv de a face acest lucru:cocktailurile verzi!
Cocktailurile, redau un sentiment de saţietate pentru o perioadă lungă de timp şi fără nici-o greutate în stomac. Prin urmare, consumaţi mai puţin alte produse nesănătoase.
În afară de beneficiile generale pentru sănătate, cocktailurile verzi ajută la vindecarea multor boli, scăderea în greutate (sau creştere, dacă este necesar). Consumul cocktail-urilor verzi poate normaliza rapid greutatea la foodişti.
Autor: Eroşina Irina
Sursa: my-zozh.ru