ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Combustibilii fosili, subvenționați cu 10 milioane de dolari pe minut

Companiile din industria extractivă beneficiază, anual, de subvenții de 5,3 trilioane de dolari, echivalentul a 10 milioane de dolari pe minut, reiese dintr-o analiză efectuată de experții Fondului Monetar Internațional (FMI), preluată de The Guardian.

Reprezentanții FMI au caracterizat datele ca fiind „șocante”, în condițiile în care toate guvernele lumii nu cheltuiesc atâția bani pe sistemele de sănătate. Valoarea în cauză este rezultatul faptului că firmele poluatoare nu plătesc sumele impuse guvernelor pentru arderea cărbunilor sau a gazelor. Acestea includ și prejudiciul cauzat populațiilor locale de poluarea aerului și de fenomenele meteo extreme.

„Această analiză foarte importantă sparge mitul potrivit căruia combustibilii fosili sunt ieftini, arătând cât de mari sunt costurile reale. Nu există nicio justificare pentru aceste subvenții enorme pentru combustibilii fosili, care denaturează piețele și provoacă daune economice, în special în țările mai sărace”, a declarat Nicholas Stern, economist în cadrul London School of Economics. Acesta a adăugat pentru The Guardian că o estimare mult mai elaborată a costurilor cauzate de schimbările climatice ar demonstra că subvențiile implicite pentru combustibilii fosili sunt mult mai mari.

Raportul FMI precizează că eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili ar reduce emisiile globale de carbon cu 20%. Acesta lucru ar fi un pas uriaș în efortul pentru încetinirea încălzirii globale. De asemenea, eliminarea subvențiilor ar reduce și numărul de decese premature cauzate de poluarea aerului cu aproximativ 50%, adică 1,6 milioane de vieți anual.

China oferă anual subvenții de 2,3 trilioane de dolari. Aceasta este urmată de SUA (700 miliarde), Rusia (335 miliarde), UE (330 miliarde), India (277 miliarde) și Japonia ( 157 miliarde).

 

Sursa: green-report.ro

Vineri, 03 iulie 2015
Vizualizări: 842

Citiţi de asemenea

Peșterile cu  viermi luminoși sînt împrăștiate peste tot în lume.Cerul de noapte sub pămînt este uimitor, datorită ...
37
Tippy din Africa. Istoria incredibilă a unei fetițe!Povestea acestei fete este cunoscută în întreaga lume. Nu am putut r...
82
Programul de tranziție a civilizației umane de la epoca industrială la cea digitală, care a început la începutul anului ...
63
Am decis să petrecem aceste zile de vară într-un loc frumos, în rezervația naturală Țîpova, printre stînci și cascade....
72