Comorile mării — o scoică nobilă…
Gânduri bune de pe insula Samos!
Continuăm seria Comorile mării cu valoroasa scoică Pinna nobilis. Prin ce este este ea specială?
Este cea mai mare dintre bivalvele Mediteranei (putând atinge, în anumite condiții, lungimea de un metru).
Se găsește numai în apele Mediteranei.
A fost folosită de sute de ani ca sursă de mâncare, dar mai ales pentru a sa mătase marină.
În prezent, este o specie periclitată, fiind protejată de către Directiva Habitate (92/43/EEC).Taxonomie: Regn: Animalia; Încrengătura: Mollusca; Clasă: Bivalvia; Ordin: Pterioida; Familie: Pinnidae; Gen: Pinna
Pinna nobilis are aspectul unui evantai pe jumătate deschis. Este căutată pentru a fi vândută ca suvenir, în ciuda faptului că este o specie protejată. Suprafața scoicii este rugoasă și constituie locuința ideală pentru diferite specii de alge sau bureți, iar cavitatea sa adăpostește adesea crabi și creveți.
Pinna nobilis se hrănește cu fitoplancton, putând filtra până la 6 litri de apă într-o oră. Trăiește la adâncimi cuprinse între 0.5 și 40-60 m, de obicei în ecosistemele cu Posidonia oceanica sau Cymodocea nodosa. Preferă zonele luminoase, cu apă curată.
Cum se reproduce Pinna nobilis? Într-un mod foarte interesant! Este un organism hermafrodit, eliberând atât celule sexuale (gameți) masculine, cât și feminine. După fertilizare rezultă larve ce înoată liber, care, după câteva zile, dezvoltă un înveliș calcaros și cad pe fundul mării. În acest moment, scoica începe să producă fire de byssus, fixându-se în loc. În primul an, crește până la 10-15 cm. O scoică ajunsă la maturitate crește până la 1- 1.2 m și poate trăi până la 20 de ani!
În secolul al XIX-lea, firele de byssus (cu textură asemănătoare mătăsii) produse de această scoică erau uscate și apoi folosite în confecționarea de mănuși, șosete și șaluri. Aceste produse erau foarte îndrăgite de către reprezentanții claselor înstărite, de unde și denumirea de Pinna nobilis.