ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Companiile germane intenţionează să construiască în Sahara cea mai mare reţea de centrale electrice pe energie solarăCompaniile germane intenţionează să construiască în Sahara cea mai mare reţea de centrale electrice pe energie solară
În proiect vor fi utilizate diferite tipuri de centrale termice solare. Unele vor lucra după acelaşi principiu ca şi cel mai puternic turn solar spaniol (foto Fundaţia Desertec).

 

 

Potrivit datelor Institutului pentru Energie al UE (Institute for Energy), este suficient de a amplasa instalaţii solare numai pe 0,3% de deşert Sahara pentru a asigura  toate ţările UE cu energie regenerabilă. Noul proiect de mari dimensiuni are o mulţime de avantaje şi dezavantaje, însă dezvoltatorii sunt siguri că 100 de gigawaţi vor valora eforturile cheltuite. Şi aceşti gigawaţi vor ajunge nu numai în Europa.

 

Centralele electrice pe baza “turnurilor solare” cu oglinzi Hub, precum şi jgheaburi liniare cu ţevi pentru agenţi termici, purtători de căldură, intenţionează să construiască o uniune de douăzeci companii germane (inclusiv giganţii, precum Siemens şi Deutsche Bank). La finalizarea construcţiei centralele vor furniza Europei aproximativ 15% de energie necesară.

Pe 13 iulie la München se va desfăşura o discuţie preliminară a proiectului, la care vor asista reprezentanţii Greenpeace şi ai Fodului Mondial de Ocrotire a Naturii Sălbatice (WWF). Prima organizaţie este bucuroasă că businessul şi-a dat, în sfârşit, seama că viitorul aparţine energiei regenerabile, iar a doua sugerează faptul că Africa ar trebui să fie compensată pentru furnizarea terenurilor (de exemplu, în formă de o parte de energie obţinută).

 

Companiile germane intenţionează să construiască în Sahara cea mai mare reţea de centrale electrice pe energie solară

Pătrate roşii arată zonele care ar fi necesare pentru a îndeplini nevoile de energie în diferite părţi ale lumii în 2005 (UE - Uniunea Europeană, MENA - Orientul Mijlociu şi Africa de Nord). Pătratul de jos - suprafaţa de care are nevoie acest proiect pentru a asigura 2/3 din nevoile ţărilor MENA, 1/5 de nevoile UE plus pentru desalinizarea apei pentru regiune în 2050 (ilustraţia Fundaţiei Desertec).Promovează proiectul compania Fundaţia Desertec. Experţii sai consideră că centralele electrice ar trebui să fie instalate nu într-un singur loc, mai bine ar fi ca acestea să fie distribuite pe tot teritoriul Africii de Nord, în ţările cele mai stabile politic (Maroc, Libia, Algeria şi altele).

Energia va fi transportată în Europa prin linii de înaltă tensiune în curent continuu, care trec sub Marea Mediterană.

În momentul de faţă proiectul (acesta va fi pus în aplicare nu mai devreme de 10-15 ani) este un record, el va furniza de 80 de ori mai multă energie, decât complexul din Deşertul Mojave.

Este deja clar, că va fi necesar de a investi nu mai puţin de 400 de miliarde de euro. Dar, de dragul viitorului luminos (şi călduros), oficialii europeni sunt dispuşi să cheltuie chiar şi o astfel de sumă mare.

 

Companiile germane intenţionează să construiască în Sahara cea mai mare reţea de centrale electrice pe energie solară

Criza de energie este, desigur, un rău, dar penuria de apă este un rău şi mai mare. Din acest motiv este posibil că în jurul centralelor electrice vor apărea instalaţii puternice de desalinizare, care vor satisface necesităţile de apă potabilă şi de irigare (Figura Inhabitat).


Cu toate acestea, nu toată lumea este atât de optimistă. De exemplu, Hermann Scheer, preşedintele Asociaţiei Europene pentru Energie Regenerabilă (European Association for Renewable Energy) consideră că nu ar trebui să fie realizate proiecte de proporţii atât de mari, şi, de asemenea, atât de îndepărtate de utilizatorul final. Costurile pentru construirea reţelelor de transport sunt prea ridicate.

Potrivit opiniei lui, în viitor, constructorii se vor confrunta cu multe probleme:  furtuni de nisip, care pot distruge totul, şi incapacitatea de a respecta termenele din cauza unor întârzieri în transportul echipamentelor esenţiale (la urma urmei, va trebuie să fie trecute hotarele mai multor ţări).

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 27 iulie 2010 14:47
Vizualizări: 3306

Citiţi de asemenea

Muzică live, degustare de vinuri și folclor moldovenesc: Pe 14 august, în rezervația natural-culturală Orheiul Vechi, s-...
111
Urzica conține o cantitate foarte mare de tot felul de substanțe utile. Vitamine: acid ascorbic, vitaminele din grupa ...
259
Cînd o persoană stă cu picioarele goale pe pămîntul viu, este la fel ca o mamă care-și ține copilul în brațe. Energiile ...
233
Se spune că știința descoperă legi deja existente în univers. Iar asta înseamnă că vindecarea unei persoane prin conșt...
3067