Compatibilitatea din livadă și grădină
Compatibilitatea plantelor în livadă, grădină de legume și paturi de flori întotdeauna a interesat oamenii. Cultivând o livadă sau sădind plantele în gradină, este necesar de a ști cum cestea se vor afecta reciproc.
Culturile de legume
Dacă veți planta alături de varza albă salata, spanac, ridichii, castraveții, roșii, sfecla, țelina, puteți dormi liniștit: aceste plante vor găsi un limbaj comun. Iar pătrunjelul nu se poate dezvolta aproape de varză.
Morcovul va tolera vecinătatea cepei, castraveților, roșiilor, usturoiului, mazării, dar nu și a mărarul.
Țelina va favorabilă pentru varza albă, castraveții, roșii, sfecla, fasole, spanac, dar va începe să se usuce lângă morcovii și pătrunjel.
Sfecla nu este un vecin capricios, îi place și castraveții, și roșii, și salata, și spanacul, și varza. Ea este gata să prietenească cu ridichea, napii, ceapa, usturoiul, morcovul și țelina.
Ceapa poate fi plantată în condiții de siguranță alături de morcovii, sfeclă, ridichii, spanac, castraveții, mărar, dar îndepărtați-o de leguminoase.
Usturoiul preferă compania castraveților, roșiilor, morcovilor, sfeclei, dar alături de varza albă si leguminoase crește rău.
Roșiile sunt mulțumite de vecinătatea cu ridichii, sfecla, morcovii, pătrunjel, usturoi, leguminoase, dar se teme de mărar, gulie și molură.
Culturi de fructe și de poame
O atenție deosebită trebuie acordată compatibilității culturilor la plantarea culturilor de fructe și de poame și a strugurilor. Toate aceste culturi ar trebui să crească în același loc ani de zile, chiar și zeci de ani. La o amplasare nereușită plantele pot asupri toată viața unele altele și chiar să moară.
Exemple de influență reciprocă a unor culturi de fructe și de poame:
- trandafir, călin și iasomie asupresc merii și perii;
- măr și cireș se împacă bine;
- grădinarii se străduiesc să planteze cât mai departe mărul și vișinul: rădăcinile acestor culturi se afectează reciproc în mod negativ;
- dacă alături de nuc vom planta merii și perii, ei pot pieri cu timpul;
- între măr și păr nu ar trebui să fie arbuștii de zmeură, agriș și coacăz;
- cireșii și perii sunt incompatibili cu coacăz;
- plantați alături soiuri diferite de păr, ele cresc și rodesc mai bine;
- se îmbunătățește polenizarea și crește recolta vișinilor, dacă alături cresc cireșii, care sunt polenizatorii buni pentru vișini;
- cireșii cresc bine alături de vița de vie, fără a o asupri;
- coacăzul se dezvoltă bine și nu este afectat de boli și dăunători, dacă alături crește hameiul;
- plantații de zmeură sunt distruse coacăzul roșu;
- niciodată nu plantați în locul unui copac vechi unul nou, lăsați cel puțin 1,5-2 m; totodată alături de un copac dezrădăcinat de specie sâmburoasă (cireșe, prune) plantați o specie semincioasă (măr, păr).
Ierburi aromatice
Plantele aromatice ale căror frunze emit cantități mari de substanțe volatile sunt companionii buni pentru multe culturi de gradină. Substanțele volatile au un efect benefic asupra legumelor care cresc alături: le fac mai sănătoase, iar în unele cazuri, afectează în mod favorabil semnificativ gustul. De exemplu, busuiocul aromat îmbunătățește aroma roșiilor, iar mărarul - varza.
Cunoscuta păpădia emite cantități mari de gaz de etilenă, care accelerează creșterea plantelor. Prin urmare,vecinătatea sa este benefică pentru mere și multe culturi de legume. Majoritatea plantelor aromatice, cum ar fi lavanda, boranița, salvie, isop, pătrunjel, mărar, cimbru, maghiran, mușețel, trifoi, acționează bine asupra tuturor legumele. Plantate la marginile paturilor urzica mică, valeriana, coada șoricelului fac culturile legumelor mai sănătoase și mai rezistente la boli.
Plantele dinamice - cele care au o influență bună asupra tuturor culturilor, sprijinind tonul general: urzica, mușețel, valeriana, păpădia, coada șoricelului.
"Tiranii" care oprimă toți "vecinii" fără excepție: molura și pelin. În jurul molurii suferă toate plantele, plantați-o lângă gard.
"Ajutori" pentru toată lumea - salată verde și spanac. Ei secretă substanțe care îmbunătățesc activitatea rădăcinilor și plantelor și umbresc solul.
"Se ceartă" toate culturile umbelifere cu excepția morcovilor: pătrunjel, țelina, păstârnac, leuștean, mărar, coriandru. Mai bine să le plantați a parte.
În jurul paturilor cu verdețuri este util să plantați vâzdoaga, aceasta va fi o perfectă protecție împotriva dăunătorilor.
Pentru a scăpa de larvele gândacului pocnitor (vierme de sârmă), plantați lângă morcovii fasolele. Indiferent în care parte a terenului veți plata legumele rădăcinoase preferate, morcovii niciodată nu vor fi afectați de acest dăunător.