Completarea masivă a pădurilor lumii va curăța atmosfera Pămîntului
Completarea masivă a pădurilor lumii va curăța atmosfera Pămîntului de emisiile de decenii a dioxidului de carbon (CO2). "Sădirea plantelor este recunoscută tot mai mult ca fiind cea mai importantă activitate de salvare a vieții pe Pămînt.
Conform unui nou studiu grandios, completarea pe scară largă a pădurilor lumii ar curăța atmosfera de dioxid de carbon și ar anula emisiile de zeci de ani.
Anterior, oamenii de știință au descoperit că în parcurile, pădurile și terenurile abandonate de pe întreaga planetă ar putea crește și alte 1,2 trilioane de copaci.
Ecologul Thomas Crowther a presupus că, dacă acest obiectiv ar fi atins, el ar fi înaintea tuturor celorlalte metode de luptă cu schimbările climatice - de la construirea turbinelor eoliene la o dietă vegetariană. De asemenea, el consideră că numărul copacilor din studiile anterioare nu era stabilit corect, deoarece nu existau informații exacte.
Cercetătorul a efectuat propriile sale studii, bazate pe observații de la pămînt și din sateliți, și a anunțat că în prezent cresc trei trilioane de copaci. Folosind inteligența artificială, el a calculat cîți arbori pot fi plantați în locurile libere.
Crowther consideră că subestimarea copacilor înseamnă că oamenii de știință subestimează foarte mult potențialul pădurilor de a combate schimbările climatice. În lucrarea sa, el a folosit cifra de 1,2 miliarde, a estimat cantitatea reală de reducere a dioxidului de carbon care poate fi obținută prin plantarea copacilor.
Conform estimărilor, în 10 ani, emisiile nocive pot fi complet anulate. "Trei trilioane de copaci absorb 400 de gigatone de emisii, imaginați-vă cît va absorbi un alt trilion de copaci".
Cifre exacte încă nu au fost anunțate. Crowther și-a prezentat concluziile la o întîlnire a Asociației Americane pentru Progresul Științelor (AAAS) din Washington, DC.
Inițial, Organizația Națiunilor Unite a realizat un proiect cunoscut sub numele de campania ”Un miliard de copaci”, dar, în rezultatul descoperirilor lui de Dr. Crowther, el a fost redenumit în campania ”Un trilion de copaci”. 17 miliarde de copaci au fost deja plantați în locuri potrivite din întreaga lume.
Aceasta este o veste minunată, deoarece toată lumea se poate implica. Copacii fac oamenii mai fericiți într-un mediu urban, îmbunătățesc calitatea aerului, apei, calitatea produselor alimentare.
Completarea completă a tuturor locurilor libere nu este reală, dar plantarea este recunoscută tot mai mult ca fiind cea mai importantă activitate de salvare a vieții pe Pămînt.