Condimentele cu cele mai multe proprietăți curative
Condimentele sînt medicamente eficiente în lupta împotriva bolilor cardiovasculare și chiar oncologice, avînd efecte dintre cele mai benefice…
1. Efectul anticolesterolemic.
Acesta se evidențiază cu precădere în turmeric și scorțișoară.
2. Combat răceala.
Ghimbirul, cuișoarele, scorțișoara au un puternic efect stimulant și de tonifiere, mobilizează forțele interne, activează alimentarea cu sînge. Ca urmare, omul se recuperează mai repede.
3. Ajută la pierderea în greutate.
Chiar și aperitivele picante servite înainte de prînz nu stîrnesc apetitul, ci dimpotrivă, contribuie la saturația rapidă: ele conțin capsaicină, care provoacă rapid senzația de sațietate.
4. Normalizează fundalul hormonal.
Șofranul are un efect benefic asupra aparatului reproducător feminin, în special normalizează fundalul hormonal. Printre condimente sînt multe afrodiziace. Volatilele enzimatice conținute în vanilie influențează sistemul nervos central.
5. Tratează de cancer.
Antioxidanții din condimente luptă activ împotriva agenților cancerigeni. În turmeric a fost depistată o substanță care blochează procesele biochimice ce duc la dezvoltarea tumorilor de gît și cap. Iar în hrean – o moleculă care poate distruge celulele canceroase.
* Frunzele de dafin.
Îmbunătățesc procesele digestive, funcția inimii, cresc pofta de mîncare, se utilizează în cazurile de acutizare a artritei, a bolilor de piele. Au un efect diuretic și dezinfectant. Inhalațiile cu ulei esențial de dafin sînt recomandate în cazuri de infecții ale tractului respirator. Uleiul de dafin este un remediu recunoscut pentru sinuzită. Este interzis în timpul sarcinii.
* Hreanul.
Un agent puternic de îmbunătățire a secreției glandelor digestive. Posedă un efect diuretic pronunțat, fiind utilizat la atenuarea inflamației canalelor urinare, în caz de litiază renală, cistită, gută și reumatism. Oblojelile cu hrean proaspăt sînt folosite împotriva degerăturilor, nevralgiilor faciale și reumatismului articulațiilor.
* Ghimbirul.
Ajută în caz de greața de orice origine. Combate migrena și artrita, stimulează imunitatea. Este un medicament recunoscut pentru răceli și tuse. Japonezii cred că ghimbirul are efect antihelmintic.
* Șofranul.
Contribuie la secreția serotoninei – un hormon al bucuriei, prin urmare are un efect psihotropic, înlăturînd durerea și depresia. Îmbunătățește digestia, curăță limfa, rinichii și ficatul, atenuează convulsiile, elimină stagnarea sîngelui în vase, îmbunătățește tenul și mărește potența.
* Scorțișoara.
Consumul zilnic al unei lingurițe de scorțișoară reduce nivelul de zahăr și colesterolul "dăunător" din sînge, normalizează tensiunea arterială. Are proprietăți antimicrobiene, ajută la păstrarea mai îndelungată a alimentelor în condiții casnice.
* Cuișoarele.
Uleiul de cuișoare este cel mai puternic antiseptic. În perioada epidemiilor de IRVA se recomandă folosirea acestuia pentru aromoterapie. Cuișoarele au un efect anestezic în cazul durerii de dinți, facilitează respirația în caz de boli ale sistemului respirator.
Principalul avantaj al condimentelor este conținutul ridicat de antioxidanți. Aceste substanțe sînt capabile să slăbească acțiunea distructivă a radicalilor liberi, care cauzează stresul oxidativ în organism, responsabil de multe necazuri – de la apariția ridurilor pe piele pînă la unele boli grave precum cancerul, diabetul și bolile de inimă. O boaghe de condimente conține mai mulți antioxidanți decît un pahar de fructe de pădure.