Conducătorii auto au învățat urşii sălbatici să cerșească alimente de-a lungul traseului Tiumen-Hantî-Mansi (Video)
Descriere:
Sute de șoferi de pe autostrada Tiumen-Hantî-Mansi îşi pun viaţa în pericol, făcând acest lucru de bunăvoie și cu plăcere. Ei alimentează urșii. Animalele sălbatice s-au obişnuit să iasă la marginea drumului și să cerșească hrană. Deseori sunt pui de urs, dar uneori apar şi urşii adulţi. Un astfel de divertisment este la fel de periculos atât pentru oameni, cât şi pentru animale.
Petru Monin adesea pleacă în călătorii de afaceri la sute de kilometri distanță de satul său natal situat din apropierea Hantî-Mansi. Și de fiecare dată el se oprește în mod special la celebrul kilometru pentru a hrăni urșii. Și dacă urşii lipsesc, el lasă merinde la marginea drumului.
În fiecare zi călătorii observă acelaşi tablou pe autostrada de importanţă federală Tiumen-Hantî-Mansi. Direct spre drum, ignorând vuietul motoarelor, aleargă câţiva pui de urs, cerşind obraznic alimente. Animalele sălbatice pot urca pe capotă, lovi sticla, strivi mașina, dar ei obţin cele dorite – conducătorii auto se opresc şi servesc urşii cu alimente din rezervele sale.
Câțiva ani în urmă, în locul acestui drum a fost taigaua de netrecut. Aici întotdeauna trăiau urșii. Și după construirea unui nou segment de drum, numărul lor nu s-a redus, - povesteşte pădurarul.
Vânătoarea de urşi este interzisă practic pe tot parcursul anului, cu excepția câtorva zile la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai. Dar şi ea se permite doar cu licența, pe care nu este foarte uşor să obții. Prin urmare populația urşilor în taigaua siberiană este în creștere. Vânătorii locali sunt siguri că ursoaicele trimit puii lor la marginea drumului atunci când se nasc mai mult de doi pui.
Unele persoane curajoase se apropie de puii și le hrănesc direct din mâini, uitând de faptul că undeva în apropiere, alături de pui stă mereu mama ursoaica. Și de la ea să alergi la mașină nu există practic nici o șansă. Ursul adult poate atinge o viteză de 60 km pe oră.
Acum urşii bruni tot mai mult se obişnuiesc cu oamenii și tot mai des apar în localităţi. De exemplu, în anul 2012, în satul Gornopravdinsk, întreaga familie de urşi s-a adăpostit lângă un depozit de deșeuri. Și un urs a băgat în sperieţi pe brutarii locali, intrând în brutărie.
Vânătorii spun că prin miracol până acum nici un urs nu a ucis nici un om. Pădurarii sunt siguri că de faptul că animalele se apropie de drum poartă vina doar șoferii care le hrănesc. Milă și tandrețea faţă de puii cu blană se transforma într-un deserviciu. Numai în ultima lună sub roțile vehiculelor pe această cale au pierit doi pui de urs.
Sursa: 1tv.ru