Conopida, proprietăți benefice
Conopida este o varză cu inflorescențe. E cea mai hrănitoare și folositoare dintre legume.
Proprietățile curative ale conopidei:
Întărește vasele sangvine
Elimină colesterolul din organism
Înlătură inflamațiile gingivale (sucul proaspăt de conopidă se diluează cu apă 1:1)
Ameliorează starea tenului
Ajută în cazul depresiei și oboselii
Întărește sistemul nervos
În cazul ulcerului se ia suc de conopidă
Reduce apetitul
Protejează de cancer
Ameliorează protecția antioxidantă
Elimină toxinele din organism
Componența chimică și valoarea nutritivă a conopidei.
Această legumă depășește toate tipurile de varză după conținutul de substanțe nutritive.
În primul rînd, vitamine.
50 g de conopidă crudă conțin norma zilnică pentru o persoană de vitamina H, implicată în crearea fermenților în organism, vitaminele E, C, K.
Un mare rol în tratament îl joacă acizii: malic, citric, rareori tartronic. Sînt și proteine, hidrocarburi, săruri minerale. Conopida are un conținut sporit de calciu, cobalt, clor, natriu, zinc, magneziu. După conținutul de fier, conopida este lider printre legume. Este hipocalorică – 100 g doar 29 de kcal.
Pentru a păstra toate substanțele nutritive, conopida este fiartă într-o cantitate mică de apă, fără capac, nu se sărează. Inflorescențele separate se servesc cu ulei, sau fără.
Conopida este indicată mamelor tinere, însă fără condimente pipărate. Conopida nu se păstrează mai mult de 10 zile. Pentru păstrarea îndelungată se bagă în congelator.
Contraindicații
Conopida conține forate mulți compuși de purină. Aceștia sînt dăunători pentru pacienții cu gută. Reacții alergice nu sînt. Nu se recomandă în cazul gastritelor cu aciditate sporită, și în cazul bolilor gastrointestinale acute.