Conopida, proprietăți benefice

/ Vizionări: 1982

Conopida este o varză cu inflorescențe. E cea mai hrănitoare și folositoare dintre legume.

Conopida este o varză cu inflorescențe. E cea mai hrănitoare și folositoare dintre legume.

Proprietățile curative ale conopidei:

Întărește vasele sangvine

Elimină colesterolul din organism

Înlătură inflamațiile gingivale (sucul proaspăt de conopidă se diluează cu apă 1:1)

Ameliorează starea tenului

Ajută în cazul depresiei și oboselii

Întărește sistemul nervos

În cazul ulcerului se ia suc de conopidă

Reduce apetitul

Protejează de cancer

Ameliorează protecția antioxidantă

Elimină toxinele din organism

Componența chimică și valoarea nutritivă a conopidei.

Această legumă depășește toate tipurile de varză după conținutul de substanțe nutritive.

În primul rînd, vitamine.

50 g de conopidă crudă conțin norma zilnică pentru o persoană de vitamina H, implicată în crearea fermenților în organism, vitaminele E, C, K.

Cum să fierbeți legumele corect
Cum să fierbeți legumele corect

Un mare rol în tratament îl joacă acizii: malic, citric, rareori tartronic. Sînt și proteine, hidrocarburi, săruri minerale. Conopida are un conținut sporit de calciu, cobalt, clor, natriu, zinc, magneziu. După conținutul de fier, conopida este lider printre legume. Este hipocalorică – 100 g doar 29 de kcal.

Pentru a păstra toate substanțele nutritive, conopida este fiartă într-o cantitate mică de apă, fără capac, nu se sărează. Inflorescențele separate se servesc cu ulei, sau fără.

Conopida este indicată mamelor tinere, însă fără condimente pipărate. Conopida nu se păstrează mai mult de 10 zile. Pentru păstrarea îndelungată se bagă în congelator.

Contraindicații

Conopida conține forate mulți compuși de purină. Aceștia sînt dăunători pentru pacienții cu gută. Reacții alergice nu sînt. Nu se recomandă în cazul gastritelor cu aciditate sporită, și în cazul bolilor gastrointestinale acute.