Consecințele miracolului economic din China = dezastru ecologic (+Foto)
Creșterea explozivă a producției industriale în China în ultimii 20 de ani a condus la faptul că emisiile necontrolate în mediul înconjurător au atins proporții catastrofale. Nu este un secret că în Republica Populară Chineză se produce o mare varietate de mărfuri, care sunt apoi exportate în alte țări. Ponderea exporturilor Chinei în lume în 2010 a crescut cu 10%, comparativ cu 3% în 1999, depășind Germania la acest indicator. Acest lucru înseamnă că fiecare a zecea marfă în lume se face în China! În SUA, această cifră este și chiar mai mare - aproape fiecare a cincea marfă vândută în magazinele din America este originară din China. Ce preț plătește poporul chinez pentru miracolul economic?
Zonele cele mai industrializate din China sunt coasta de est și de sud-est. Anume aceste regiuni, începând cu 2003, au înregistrat o creștere semnificativă de poluare a mediului înconjurător. Cel mai deranjant este faptul că contaminanții nu se dispersează în aer și, ridicându-se la înălțimi mai mari, sunt transportați pe teritoriul altor țări. Agențiile de știri din Rusia deseori raportează despre accidente ce au avut loc la întreprinderile chineze, care au provocat poluarea râurilor din zonele transfrontaliere și au fost motivul pentru oprirea alimentației cu apă potabilă din aceste rezervoare acvatice.
Turiștii care vizitează China au atras deja atenția asupra faptului că aerul din mai multe orașe din China este opac și are mirosuri neplăcute. În Beijing, în timpul Jocurilor Olimpice din 2008, a fost parțial interzisă circulația vehiculelor private, pentru a reduce impactul smogului asupra sportivilor și realizărilor sportive.
Este important să subliniem faptul că "miracolul" economic din China nu a adus beneficiu la toată lumea. În principal beneficiază oficialii partidului comunist, familiile lor și cei care stau aproape de autorități. Majoritatea populației din China trăiește sărac.