Construcţii verzi în Rusia: mit sau realitate?
Dorința omului de a fi mai aproape de natură este justificată de mai mulți factori și factorul de prestigiu joacă un rol considerabil. Locuințele ecologice sunt populare pentru un număr de criterii. Anunţuri publicitare tot mai des folosesc sintagme de gen „aşezare ecologică”, „green development”. Dar cât de justificată este folosirea acestor cuvinte în spațiul post-sovietic?
În primul rând, să determinăm cuvântul "eco"
În practica occidentală, termenul „green” (verde) este legat indisolubil de conceptul dezvoltarea durabilă la diferite etape, de exemplu, programe naționale de reînnoire sau reparaţii în casă. Cât priveşte înțelegerea sintagmei „green development”, sensul ei nu constă în a construi mai mult şi mai variat, ci în a face totul mai bine și mai calitativ. Atât pentru oameni, cât şi pentru mediul înconjurător.
Dar, dacă peste hotare "construcţiile verzi" în ultimii zece ani se efectuează conform standardelor stricte, în Rusia, un astfel de sistem încă nu a fost stabilit. Pur și simplu, oamenii de afaceri, consultanți, agenții imobiliari și cumpărători au o înțelegere diferită a ceea ce ar putea fi numită "aşezare ecologică". Și, uneori, toate se rezumă la faptul că constructorii și vânzătorii întreprinzători folosesc un termen la modă în scopuri de marketing. Conform estimărilor aproximative, numai lângă Moscova au apărut 15% de localităţi, promovate sub marca "eco".
Cumpărătorul, care doreşte să păstreze confortul casnic, dar în același timp să fie cât mai aproape de natura, nu mai este un "naiv". Când vine vorba de aşezare ecologică, el vrea să știe ce are în vedere dezvoltatorul: puritatea solului sau aerului? Siguranța materialelor de construcţii sau a terenurilor alocate pentru construcţii?
Experții susțin că aşezările ecologice în sensul occidental, cel puțin în Rusia, deocamdată nu există şi încă nu se prevăd. De ce? Totul e simplu: pentru a obține statutul de casă "eco", locuinţa şi produsele ar trebui să treacă o serie de testări și să îndeplinească o mulțime de condiții. Şi numai combinarea lor oferă dreptul de a fi menționat ca "eco". Dacă un detaliu, un puzzle este scăpat, atunci obiectul nu are dreptul să fie numit "eco".
Să examinăm motivele lipsei în trecut și în viitorul apropiat în Rusia al "eco-satelor adevărate" de tip modern:
- În construcția lor ar trebui să fie utilizate tehnologiile alternative costisitoare, care în Rusia există doar în teorie, iar cele prezente sunt prea scumpe pentru a fi produse în masă. În țările civilizate, utilizarea unor astfel de tehnologii este un factor-cheie în obținerea statutului de eco-sat. De exemplu, prin utilizarea unor tehnologii eficiente energetic se poate reduce costurile obiectului de construcție cu 20-25%. Iar folosirea celor mai avansate proiecte și materiale crește termenul de exploatare a obiectului, minimizează nevoia de reparații și reconstrucții. Acest lucru este în contradicție cu interesele constructorilor.
- Satele, care pretind la marca "eco", ar trebui să fie ridicate în locurile curate, neatinse de progresul tehnic, cu conceptul arhitectural bine gândit şi pe baza unui design inovator.
- Managementul și exploatarea clădirilor ar trebui să se bazeze pe o abordare profesionala.
- În cele din urmă, posibilitatea de a fi numit "eco-sat" depinde de rezidenţii aşezării care trebuie să aibă grijă de mediul lor de habitat - orice despădurire sau perturbare a peisajului natural este interzisă. Se admite creşterea în grădini pe lângă casă a produselor alimentare necesare. De asemenea, casele ar trebui să fie eficiente energetic, ceea ce va ajuta la minimizarea emisiilor nocive în atmosferă şi la reducerea consumului de apă, etc. Totodată, vilele ar trebui să aibă sisteme care utilizează sursele alternative de energie. Este o chestiune de mentalitate, nu-i așa? Daca omul rus îşi poate permite să cumpere o casă, atitudinea lui față de viață în această casă este în principiu un proces evolutiv.
În spațiul post-sovietic oamenii de afaceri se limitează la trucuri de publicitate, cum ar fi "subiectul este înconjurat de o pădure sau se află în apropierea unui corp de apă naturală". Uneori cumpărătorului îi sunt prezentate rezultatele diverselor testări: apă, sol, aer ... Deseori aura de puritate se formează prin utilizarea materialelor de construcție naturale. Cu aceasta argumentele în favoarea purităţii mediului curat și gradului ecologic se termină. În ce privește opinia experților occidentali, pentru ei cel mai important lucru nu este obţinerea eco-statutului, ci întreținerea ulterioară a aşezării formate din case la nivelul adecvat.
În Rusia deocamdată nu sunt stabilite standardele și parametrii care trebuie să fie îndepliniţi în proiecte ce pretind a fi numite eco-sate. Nu există un cadru legal adecvat. Dacă la înțelegerea imobilelor verzi vom lua drept bază modelul european sau american, atunci oamenii de afaceri vor trebui să accepte o serie de aspecte importante.
Pentru a corespunde tuturor normelor "de securitate pentru oameni" , în construcţia caselor se utilizează doar materialele naturale pentru construcții şi finisaj, decor. Întregul teren pentru construcţii de asemenea este supus unei evaluări ecologice. Analize de sol, aer, radiaţii, condițiile acustice, electromagnetice și alți parametri.
A doua regulă importantă - "Siguranța pentru mediul înconjurător". Casele și obiectele de infrastructură nu ar trebui să afecteze în mod negativ natura din jur la etapa lucrărilor de construcții sau în perioada funcționării. În țările dezvoltate au fost deja obținute rezultatele pozitive, atunci când "construcţiile verzi" aduc beneficii mediului înconjurător. De exemplu, clădirea Bank of America Tower din New York a devenit un puternic filtru de aer metropol.
Și a treia regulă a"eco-designului", atunci când în "imaginea" imobilelor verzi sunt folosite elementele care accentuează caracterul lor ecologic! Pot fi ferestrele mari sau alte sisteme ce creează condiții optime de viață și de muncă în "clădirile verzi". De exemplu, conducta de apă sau ventilarea aerului.
Până în prezent, construcţia "locuințelor verzi" este pur si simplu scumpă. Rămâne să începem cu cei mai mici paşi – comportamentul nostru zilnic în casă, respectarea unor norme de consum şi atitudinea binevoitoare faţă de mediul înconjurător!
Sursa: rodovid.me