ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Construcţii verzi — o cauză nobilă, dar nerentabilă




 

 

Consumul activ al combustibililor fosili (petrol, gaz, cărbune) are un impact foarte negativ asupra echilibrului ecologic al Pământului. Acesta este motivul schimbărilor climatice și creșterii concentrațiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă.

 

Potrivit experților, principalul consumator de energie și principala sursă de poluare a mediului înconjurător sunt clădirile. Folosirea unei cantităţi mare de combustibil pentru încălzirea caselor duce la o creștere a cantității de gaze cu efect de seră în atmosferă. Specialiştii consideră că pentru încălzire și apă caldă, Rusia consumă aproximativ 64% din energie termică produsă în țară. Acest lucru este de trei ori mai mare decât în țările europene cu o climă similară. O mare parte a clădirilor din Rusia sunt caracterizate de un nivel extrem de scăzut de protecție termică.

Potrivit NAMIKS, pentru încălzirea unui metru pătrat de locuință în Rusia se consumă în medie 13 litri de carburanţi pe an. În Canada, o ţară similară după condiţii climatice, această cifră constituie 3,5-4 litri pe an. Economisirea potențială a energiei numai în construcții și servicii comunale constituie nu mai puțin de 400 milioane de tone de carburanţi standard pe an sau 30-40% din consumul total al energiei în țară.

Cum să reducem costurile

Măsurile de conservare a energiei pot fi diferite. Una dintre cele mai eficiente modalități de a crește eficiența energetică este utilizarea tehnologiilor moderne de economisire a energiei.

Instalarea izolației suplimentare va reduce semnificativ costurile pentru energie.

În ultimii ani au apărut noi tehnologii, cum ar fi, casele pasive sau casele energetic eficiente, încălzite de fapt de căldura generată de oameni și aparate electrice. După eficiență astfel de locuințe de 10 ori depăşesc apartamente de tip "Hrușciov". În cazul construcțiilor masive ale caselor pasive potențialul de economisire a energiei va fi nu mai puțin de 30-40% din consumul total al energiei în țară.

- Astăzi este foarte important ca noi să nu vorbim despre eficiența energetică, vizând în principal reducerea pierderilor inutile de energie, ci să ne referim la eficiența energetică a economiei ruse, - a declarat președintele Agenției Federale pentru construcţia caselor cu puţine nivele, Elena Nikolaeva. - În primul rând, vorbim despre locuințe și servicii comunale. Eficiența energetică sugerează o abordare sistematică a evidenţei, plăţii, livrării și consumului de energie în funcționarea localităţilor, iar în faza de proiectare a locuințelor - utilizarea materialelor de economisire a energiei și alegerea unui sistem eficient de alimentare cu energie, apă și căldură a casei și localităţii, în funcție de condițiile climatice, depărtarea localităţii de sistemele centralizate de susținere a vieții, disponibilitatea de infrastructură a reţelelor electrice, importul sezonier de combustibili și lubrifianți, etc.

Construcţia locuințelor energetic eficiente prezintă un set de măsuri care doar împreună pot oferi casei toate proprietățile necesare.
În primul rând, potrivit experților, eficiența energetică a clădirii nu este posibilă fără utilizarea materialelor de izolare moderne, inclusiv pentru pereţi (beton celular, beton spumat cu fibre, vată minerală, polistiren expandat, spumă de sticlă, etc.). Un sistem de izolație corect proiectat și instalat va permite proprietarului casei să reducă costurile de încălzire de 3-4 ori. Utilizarea izolaţiei necorespunzătoare, ineficiente sau instalarea ei incorectă va duce în mod inevitabil la deteriorarea climei interioare în casă.

Astfel arată casa energetic eficientă, construită în apropierea Parisului. În ea locuieşte o familie obişnuită.
Pentru a reduce costurile de încălzire în proiectarea clădirii energetic eficiente, trebuie să prevedem recuperarea căldurii în sistemele de ventilație, să selectăm locația optimă a casei pe teren, ţinând seama de peisajul natural și părțile laterale ale orizontului.

Având în vedere lipsa de capacităţi, experţii recomanda să introducem în mod activ surse de energie alternative sau regenerabile. Pentru încălzire și apă caldă pot fi folosite pompe de căldură, colectoare solare, boilere, generatoare termice vortex. Ca o sursă de energie poate fi folosite celule fotovoltaice (panouri solare), generatoare eoliene, generatoare diesel pe benzină, sisteme hibride și mini-hidrocentrale electrice.

"Unde sunt banii, Zina ..."

Toate acestea sunt perfecte, însă, în opinia participanților, sursele alternative de energie, materialele inovatoare de căldură eficiente nu vor fi puse în aplicare în mod activ în Rusia, până când nu va fi creat un sistem de stimulente economice pentru aceste procese. Proiectele privind dezvoltarea surselor de energie alternative "verzi" sunt prea scumpe și costisitoare pentru a atrage investitorii. Și se răscumpără acestea o lungă perioadă de timp - 10-15 ani. Prin urmare, implementarea lor necesită un sprijin guvernamental. În caz contrar, nimeni nu se va ocupa de ele. Programul de stat de economisire a energiei prevede investiţii în sumă de 9000 de miliarde de ruble. Iar autoritățile sunt dispuse să aloce doar 70 de miliarde de ruble, sau mai puţin de unu la suta din suma necesară. Și deocamdată nu este foarte clar de unde vor fi obţinute alte 99% şi care investitori privați se vor implica.

 

Sursa: green-dom.info

 

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 09 iulie 2013 15:32
Vizualizări: 2584

Citiţi de asemenea

Este lăudabil să întărești spiritul oamenilor și este dăunător să le subliniezi trăsăturile negative. Arătați unei perso...
247
Pe peretele din spate al templului Kom Ombo din Egipt se află un relief care înfățișează instrumente medicale utilizate ...
273
Spectacol grandios, simfonic dedicat marelui compozitor Ion Aldea Teodorovici, care la 7 aprilie 2024, ar fi împlinit 70...
594
Ultima, colțul pământului izolat de lume și neatins de urme, aproape necunoscut. Chiar și Statele Unite, când transmit p...
637