Construcţii verzi pe insula Bali (+Video)
Un fapt curios: în pofida publicităţii în "înalta societate", eco-construcţiile se dezvoltă mai mult acolo unde oamenii trebuie doar să trăiască şi să muncească. Astfel, recunoscînd tăria incredibilă şi flexibilitatea de aplicare a bambusului, rezidenţii de pe insula indoneziană Bali, l-au transformat într-un simbol de construcţii durabile. În loc de structurile metalice sau de beton, tot mai des este folosit materialul verde.
Printre mai multe clădiri construite pe insulă: o şcoală, o vilă de lu şi chiar ... o fabrică de ciocolată! Totul s-a început cu "Şcoala Verde", deschisă în Sibange (regiunea Badung, Indonezia), în 2008. La ziua de azi, aceasta deţine 25 de clădiri realizate din bambus, casa centrală a fost construită din 2500 de tulpini de bambus (nuiele). Aproximativ 240 de elevi, în marea majoritate, copiii imigranţilor, îşi fac studiile în sălile de clasă dotate cu mobilier din bambus. Construcţia şcolii a pus în aplicare realizarea celorlalte două proiecte. Exemplul a fost contagios şi acum din materialul natural se construiesc atît case de locuit, cît şi acareturi.
Ultima clădire construită - fabrică pentru producerea ciocolatei lichid şi untului de cacao în satul Sibang Kaja - s-a deschis anul trecut. Autorul proiectului, compania Big Tree Farms, susţine că obiectul (cu o suprafaţă de 2550 de metri pătraţi) reprezintă cea mai mare în lume clădire din bambus cu destinaţie comercială.
"Bambusul este un material de construcţii ecologic ", - a declarat unul din fondatorii companiei, un american de 37 de ani din Connecticut, Ben Ripple. - "El creşte mult mai repede decît copacii obişnuiţi şi nu distruge solul, în care creşte. Fabrica noastră poate fi ridicată şi transferată în un alt loc doar în câteva zile, astfel încît dacă într-o zi vom decide s-o închidem, cîmpurile de orez vor rămâne intacte".
O sută de hectare de plantaţii sunt situate în cadrul aşa-numitului "triunghi de bambus" creat din fabrică, şcoală şi vile. De regulă, proiectele ambiţioase sunt iniţiate în Bali de cetăţenii străini care gîndesc „verde”.
În Sibange construcţiile galben-maro din bambus cu acoperişuri din paie literalmente, cresc din pămînt. Fabrica de ciocolata cu trei niveluri, compusă din 18 000 de metri de bambus adus din Bali şi Java, reaminteşte tradiţionalele "case comune" de pe insula Borneo, care sunt menţinute de o structură complexă de şuruburi şi bare. În afară de secţia de producţie, în clădire este un depozit, un magazin de vînzări cu amănuntul, o cafenea, sediul central, aule pentru întîlniri şi sala de festivităţi.
Vilele vecine cu fabrica, resping convingerea comună în Asia, că bambusul este lemnul pentru săraci: fiecare din ele costă 350-700 de mii de dolari SUA. Terasele deschise, acoperămînt ultramodern pentru podea şi mesele de cafea figurate, realizate din plăci subţiri de bambus, sunt nişte corturi elegante din lemn pentru adulţi.
Terry Sunderland, un reprezentant al Centrului Internaţional de Cercetare pentru silvicultură din Indonezia, constată că bambusul ca material ecologic diferă prin viteza de creştere. "În China eucaliptul poate creste cu 3-4 metri pe an, ceea ce este foarte impresionant pentru un copac, însă bambusul, potrivit pentru construcţii, în acest răstimp creşte cu 6-10 metri ", - a menţionat omul de ştiinţă. În plus, spre deosebire de alţi copaci, bambusul continuă să lasă lăstari şi după tăiere.
Cu toate acestea, este evident că un astfel de material de construcţie minunat în multe privinţe, are neajunsurile sale. Fără o prelucrare minuţioasă, el putrezeşte după un contact îndelung cu apa. Dar şi mai important, bambusul este relativ uşor inflamabil . Acest lucru explică faptul că în mai multe ţări este interzisă montarea edificiilor din bambus mai sus de două-trei niveluri.
Ripple, recunoaşte că clădirile din bambus nu sunt complet inofensive pentru utilizare, dar el speră, că cu timpul vor fi capabili să îmbunătăţească tehnologia protecţiei de la elementele naturale de baza. "Un prieten, cu care noi lucrăm, întotdeauna spune că bambusul are nevoie de o pălărie, un pardesiu de ploaie şi de cizme", - rîde dlui. - "Noi mai avem nevoie de pardesiu şi suntem în căutarea materialelor non-toxice pentru protecţia bambusului".
Potrivit studiilor, în prezent industria de construcţii, este una din cele mai puţin durabile industrii din lume, din punct de vedere ecologic: ea "consumă" aproximativ jumătate din resursele non-regenerabile umane disponibile. Şi încet, foarte încet, începe să prindă rădăcini construcţia "verde". Această problemă, care preocupă ecologiştii, va fi discutată la Rio de Janeiro, în cadrul unei Conferinţe jubilare a Naţiunilor Unite, pentru dezvoltare durabilă, care se deschide pe 20 iunie.
Sursa: facepla.net