ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Construcţiile verzi devin standard european




Principala concluzie trasă după Ecobuild - 2013, cu care au fost solidari cei mai experimentaţi specialiști: piața infrastructurii ecologice este în creștere, ceea ce nu poate să nu ne bucure. În centrul atenției - utilizarea sporită a materialelor de construcție ecologice.

În fiecare an devin tot mai verzi cărămida şi betonul. Managerul companiei Lafarge Tarmac, liderul furnizor al materialelor de construcţii ecologice din Marea Britanie, Emma Haynes, a relatat despre principalele tendințe în acest domeniu: a face betonul mai durabil prin reducerea intensității energetice a producției de ciment. Standul companiei a fost unul din principalele în sectorul "Materiale de construcţii" și a atras atenția vizitatorilor nu numai prin tehnologia producerii mixturilor energetic eficiente de beton, dar şi printr-o structură cu două etaje, demonstrând "lumea fără materiale de construcţii". Mesajul instalării este următor: nici o societate modernă nu se poate lipsi de materialele de construcţii, dar se poate și trebuie să minimalizeze amprenta de carbon.

În acest sens, trebuie să menţionăm utilizarea baloţilor de paie ca material izolator. Tehnologia veche, combinată cu tencuiala inovatoare, îşi găseşte tot mai mulți susținători. În primul rând, este vorba de construcţia individuală. Proiectanţii tot mai des sunt predispuşi la utilizarea maximă în construcție a pietrei naturale şi a eco-blocurilor fabricate din anvelope reciclate.

În Europa creşte ratingul construcţiilor din lemn. În Marea Britanie lemnul este considerat un material durabil, există chiar și un premiu special care încurajează constructorii şi designerii la utilizarea lemnului - The Wood Awards. Standul fondatorilor premiului de asemenea a fost  prezent la Ecobuild.

 

Cu toate acestea, în ciuda dorinței majorităţii participanților pe piața de construcții verzi de a reduce la minimum utilizarea structurilor din oțel (din cauza intensității energetice ridicate de producție), este imposibil de a renunţa complet la ele. Dar şi în acest caz există soluții care vor fi pe plac suporterilor construcţiilor eco-eficiente. Una dintre ele - utilizarea repetată a aluminiului. Pe standul Smart Architectural Aluminum au fost prezentate mostre de produse de înaltă calitate, la fabricarea cărora au fost folosite 75% de material reciclat. Această abordare permite o reducere de 95% a intensității energetice a producţiei de metal.

Subiectul casei pasive - Passive House - a suscitat numeroasele discuții în cadrul Ecobuild. Casele pasive cu utilizarea corectă a elementelor arhitecturii pasive nu necesită investiții mari. În Marea Britanie construirea de astfel de clădiri verzi este un segment de piață în creştere.

Soluțiile moderne de inginerie pot reduce pierderile de căldură aproape la zero. Acest lucru este obţinut în principal prin utilizarea materialelor similare, materialelor cu o rezistenţă mare la transfer de căldură, prin izolarea termică a uşilor şi ferestrelor cu mai multe straturi de sticlă, înalta calitate de diagnosticare a pierderilor de căldură în timpul lucrărilor de construcții și de renovare.

Și totuși, fără o sursă de căldură nu poate funcţiona chiar şi cea mai protejată casă pasivă. Pentru Europa, încălzirea cu gaze nu este soluția cea mai rațională. Judecând după Ecobuild, inginerii occidentali au găsit cele mai promițătoare soluții în folosirea pompelor de căldură sau  cazanelor utilizând lemnul sub formă de granule (peleţi din rumeguş) ca combustibil. Acestea au câştigat deja simpatiile iubitorilor de a se încălzi lângă șemineu.

În ciuda părtinirii evidente în favoarea tehnologiei de construire a caselor pasive, casele active de asemenea nu au fost lipsite de atenție la Ecobuild. Soluțiile high-tech pentru birouri și clădiri de locuit cu mai multe apartamente nu cresc cu mult sumele de investiţii. Sistemele moderne de ventilație și aer condiționat, utilizarea surselor alternative de energie, aplicarea tehnologiilor de economisire a apei şi a energiei - toate acestea sunt considerate a fi costisitoare. Dar experţii europeni nu sunt de acord.

Există o opinie  că tehnologiile verzi implică costuri suplimentare, - spune Terence Beckett de la BRE Global. - Însă soluțiile utilizate pe o scară largă în ultimii ani, bine integrate în ţesătura casei nu au nevoie de cheltuieli suplimentare şi sunt foarte eficiente. Clădirile verzi devin un fenomen banal, iar dezvoltarea durabilă - un standard.

Exact același standard a devenit şi utilizarea diferitelor forme de înverzire a spaţiilor de locuit: acoperişuri verzi, pereți verzi, faţade verzi. Unul dintre liderii de piaţă, compania Biotecture Ltd, a oferit o serie de decizii în domeniul designului ecologic. Totodată, merită să menționăm faptul că aranjamentul grădinilor suspendate rămâne  privilegiul caselor de bogați în Londra, care nu regretă bani pentru a menține imaginea companiilor verzi.

Dar, în general, tehnologiile verzi nu mai sunt ceva inaccesibil pentru adoptarea în masă. Cu toate acestea, experții sunt de acord că impulsul principal pentru dezvoltarea în continuare a ramurii ar trebui să fie cererea de consum. Care în prezent rămâne scăzută. Pentru a stimula interesul  populaţiei la acest subiect, specialiştii recomandă a introduce oficial în lexiconul de construcție termenul de "pașaport verde". La nivelul de bază sunt informații detaliate privind utilizarea tehnologiilor curate în construcția unui obiect. Consumatorul, în opinia expozanților,trebuie să ştie ce fel de beneficii el va primi de la locuirea într-o casă energetic eficientă. Nu numai directe (economice), dar de asemenea şi indirecte (ecologice).

 

Una dintre tendințele ideologice ale viitorului apropiat poate deveni promovarea produselor sub lozinca "Dezvoltarea durabilă este contribuția fiecărui individ". În Europa, sub acest slogan vor fi create comunități care vor fi capabile să auto-gestioneze zona lor, să monitorizeze eficiența punerii în aplicare a inovărilor ecologice și după buzunarul lor să simtă beneficiile acesteia. Experții sunt siguri: nimic nu încurajează oamenii să folosească noi tehnologii, decât experiența proprie de succes.

Revenind la standurile  Ecobuild 2013, trebuie de remarcat o creștere semnificativă a interesului pentru tema de gestionare a apelor. La expoziție, mai multe companii au oferit soluții interesante pentru a capta apa de ploaie, a o filtra și utiliza pentru nevoile tehnice. Tendința de netăgăduit sunt robinetele eficiente și toaletele. Dacă vom combina toate soluțiile de economisire a apei în una singură, este posibil să se reducă consumul de apă de uz casnic într-o gospodărie medie cu 80-90%.

Același lucru se produce şi cu iluminat energetic eficient, al cărui cost, atunci când este echipat cu diferite dispozitive variatoare, poate fi redus la bănuţi.

 

Pe scurt, casa energetic eficientă este o alternativă foarte reală la locuinţa secolului XX. Instrumentele pentru a pune în aplicare soluțiile semi-fantastice deja, există. Cele mai multe dintre ele au fost concentrate pe 5-7 martie la Londra.

 

 

Sursa: greenevolution.ru

ABONAȚI-VĂ
Joi, 11 aprilie 2013 15:37
Vizualizări: 3826

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325