Construcţia verde în stil englez
Cartierul energoeficient BedZED, amplasat în suburbia Hackbridge, la sudul Londrei, a obţinut o mulţime de premii în domeniul arhitecturii şi a fost nominalizat la Premiul Stirling.
BedZED constă din 99 de townhouse, în care au fost implementate o mulţime de soluţii verzi clasice. În acest cartier energoeficient, casele sînt termoizolate la maximum, sînt utilizate geamuri termopan în trei straturi şi sisteme de recuperare a căldurii. Aici este o atitudine grijulie faţă de apa de ploaie, care este colectată şi folosită, dar şi faţă de deşeurile menajere, care sînt procesate. În plus, în cartierul BedZED este limitată circulaţia transportului: prioritate au pietonii şi bicicliştii.
În esenţă, acest proiect este un model al construcţiei engleze verzi: aici emisiile de carbon în atmosferă sînt minime, iar materialele de construcţie folosite pot fi ulterior procesate. Cartierul a renunţat la utilizarea energiei „murdare” (petrolul şi gazul). Căldura şi energia electrică sînt generate de o staţie specială, unde sînt arse deşeurile din lemn. Desigur, sînt instalate şi baterii solare, pe o suprafaţă de 777 m.p.
În BedZED a fost obţinută o economie esenţială a resurselor faţă de cartierele rezidenţiale obişnuite: la căldură – 88%, consumul de apă – 50%, energie electrică – 25%.
Proiectul BedZED este nu doar un exemplu al arhitecturii energoeficiente, dar şi o comunitate de oameni cu un stil de viaţă şi valori ecologice prioritare. Apropo, aceste case şi-au găsit foarte repede stăpîni. Mulţi au început să cumpere imobilul activ şi în raioanele vecine.